Νέος κύκλος διαπραγματεύσεων των κοινωνικών εταίρων
Το «πάγωμα» της εγκυκλίου που εξέδωσε το υπουργείο Εργασίας, για το δικαίωμα εξαήμερης απασχόλησης στον επισιτισμό, αποφασίστηκε χθες μετά από μαραθώνια συνάντηση που διεξήχθη με εκπροσώπους των εργαζομένων.
Στη συνάντηση της γ.γ. Εργασίας, Άννας Στρατινάκη, με το προεδρείο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό και τον Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ) συμφωνήθηκε ακόμα να ξεκινήσει νέος γύρος διαπραγματεύσεων με τους εργοδότες, ώστε να λυθεί και το καθεστώς των ημερών εργασίας ανά εβδομάδα. Η πίεση που ασκήθηκε από την πλευρά της ομοσπονδίας υπήρξε πολύ μεγάλη, φτάνοντας μέχρι του σημείου να «πέσει στο τραπέζι» μέχρι και πρόταση για καταγγελία της ΣΣΕ, γεγονός βέβαια που θα ισοδυναμούσε με απόλυτη μισθολογική κατάρρευση, εν μέσω θερινής τουριστικής περιόδου.
Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, όμως, θα ανατρεπόταν πλήρως η προσπάθεια που είχε καταβληθεί εδώ και ενάμιση χρόνο για να αυξηθούν οι αποδοχές στους περίπου 400.000 εργαζόμενους του κλάδου. Κάτι τέτοιο αποφεύχθηκε και συμφωνήθηκε εντός της ημέρας να υπάρξει επαφή με εκπροσώπους των εργοδοτών, σε μια προσπάθεια εξεύρεσης μιας κοινά αποδεκτής λύσης.
Η επίμαχη εγκύκλιος
Εν μέσω θερινής τουριστικής περιόδου, φαίνεται ότι προκύπτει σημαντικό πρόβλημα στη λειτουργία της ΣΣΕ, αφού η συμφωνία των εκπροσώπων των δύο μερών ήταν ξεκάθαρη και αφορούσε πενθήμερη απασχόληση και 40 ώρες εβδομαδιαία εργασία. Σύμφωνα με την «επίμαχη» εγκύκλιο, παρέχεται το δικαίωμα στους εργαζόμενους, εάν το επιθυμούν, να επιλέξουν την εξαήμερη, αντί της πενθήμερης απασχόλησης, διατηρώντας όμως το ανώτατο όριο των 40 ωρών εργασίας την εβδομάδα. Έτσι, αντί για οκτάωρο, οι εργαζόμενοι θα δουλεύουν έξι ώρες και 40 λεπτά ημερησίως. Βέβαια, για να προτιμήσουν τις περισσότερες ημέρες εργασία ανά εβδομάδα θα πρέπει οι εργαζόμενοι να έχουν κάποιον προσωπικό ή οικογενειακό λόγο να επικαλεστούν, όπως ορίζει σχετικά η εγκύκλιος.
Οι εργαζόμενοι θα πρέπει να υποβάλλουν το αίτημά τους στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ και εν συνεχεία θα υπάρχει έγκριση ή απόρριψη από τον εργοδότη τους.
Σφοδρές αντιδράσεις
Από την πρώτη στιγμή, οι αντιδράσεις απέναντι σε αυτή την εγκύκλιο ήταν σφοδρότατες, τόσο από τους εκπροσώπους των εργαζομένων (ΠΟΕΕΤ, ΓΣΕΕ) όσο και από εργατολόγους, αλλά και από κόμματα (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ).
Βασικό πεδίο διαφωνίας ήταν ότι δεν θα έπρεπε να υπάρξει η παραμικρή παρέμβαση από την Πολιτεία σε μια Σύμβαση που έχει συμφωνηθεί από τους εκπροσώπους ενός κλάδου, δηλαδή του επισιτισμού - τουρισμού. Πόσο μάλλον όταν η Σύμβαση ολοκάθαρα αναφέρεται σε πενθήμερη απασχόληση.
Υπενθυμίζεται ότι η ΣΣΕ είχε υπογραφεί πριν από ένα έτος, δηλαδή τον Ιούνιο του 2021 και είχε αναδρομική ισχύ, ως προς τις αυξήσεις που προέβλεπε, από τον περσινό Φεβρουάριο. Χρειάστηκε να παρέλθει ένας ολόκληρος χρόνος για να επεκταθεί στο σύνολο του κλάδου και τώρα κινδυνεύει να μείνει «κενό γράμμα».
Επιμέρους «βήματα» και προβλήματα
Πηγές της Σταδίου 29 υπογράμμιζαν ότι πρακτικά μπορεί η εγκύκλιος να έχει δεσμευτικό χαρακτήρα, όμως υπάρχουν κάποια επιμέρους «βήματα» για την εφαρμογή της, που δεν έχουν γίνει. Ουσιαστικά, το σκέλος της υποβολής αίτησης δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί, αφού δεν υπάρχει το απαραίτητο έντυπο, ούτε η σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα. Όσο αυτό δεν διορθώνεται, πρακτικά η εγκύκλιος δεν μπορεί να εφαρμοστεί. Επίσης, η επέκταση της υποχρεωτικότητας της ΣΣΕ, που έγινε εν μέσω θερινής τουριστικής περιόδου, προκάλεσε σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των επιχειρήσεων του κλάδου. Η ΣΣΕ, που ίσχυε από πέρυσι, εφαρμοζόταν σε αρχικό επίπεδο μόνο για περίπου 50.000 εργαζόμενους. Έτσι, η καθυστέρηση της Πολιτείας να κηρύξει τη σύμβαση ευρύτερα υποχρεωτική δημιούργησε περισσότερα προβλήματα από αυτά που υποτίθεται ότι θα έλυνε.