«Πορτοκαλί» συναγερμός στην Ελλάδα για την ενεργειακή ασφάλεια

Στο πλάνο και η πιθανή μετατροπή καυσίμου στην ηλεκτρική παραγωγή

Σε κατάσταση υψηλής επιφυλακής αναφορικά με την ενεργειακή επάρκεια εν μέσω θέρους βρίσκεται η Ελλάδα μετά την ανακοίνωση της ΔΕΠΑ Εμπορίας ότι από σήμερα και έως τις 27 Ιουνίου κόβονται οι ροές φυσικού αερίου της Gazprom λόγω της προγραμματισμένης ετήσιας συντήρησης του αγωγού Turk Stream. 

Για τη διακοπή είχε υπάρξει έγκαιρη ενημέρωση από ρωσικής πλευράς, σύμφωνα με έγκυρες πηγές. Από την πλευρά της ΔΕΠΑ διαμηνύεται ότι η ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού δεν αναμένεται να επηρεαστεί, θέση που συμμερίζονται και άλλοι παράγοντες με γνώση της κατάστασης.

Όπως σημειώνεται αρμοδίως, «αυτή τη στιγμή οι ανάγκες της χώρας σε φυσικό αέριο εκτιμώνται σε 170.000 περίπου MWh. Μέσω των ροών από τον αγωγό TAP -που φέρνει στη χώρα αζέρικο αέριο- αλλά και των φορτίων LNG της Ρεβυθούσας μπορεί να καλυφθεί κατανάλωση της τάξης των 180.000 ΜWh». Οι ίδιες πηγές διαβεβαιώνουν ότι τα αποθέματα επαρκούν για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της χώρας, ακόμα και σε περίπτωση που υπάρχει ολιγοήμερη καθυστέρηση σε σχέση την καταληκτική ημερομηνία της περιόδου συντήρησης.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τον προγραμματισμό του ΔΕΣΦΑ, χθες εκφορτώθηκε φορτίο LNG 250 MW στη Ρεβυθούσα για λογαριασμό της ΔΕΠΑ Εμπορίας, ενώ για την περίοδο 22-26 Ιουνίου προβλέπονται εκφορτώσεις LNG στη Ρεβυθούσα της τάξης του 1,6 TWh (τρία φορτία που παραλαμβάνει η Mytilineos). «Είχαμε κανονίσει λόγω της συντήρησης να έχουμε τη Ρεβυθούσα γεμάτη» επισημαίνουν αρμόδιες πηγές, προσθέτοντας ότι για τον λόγο αυτό δεν υπάρχουν επί του παρόντος σχέδια για παραγγελίες έκτακτων φορτίων.

Επιμέλεια: Λαλέλα Χρυσανθοπούλου


© 2024 iThessalia | CREATED BY ITWORX