«Συναγερμός» του πανεπιστημιακού κόσμου απέναντι στο νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ

Κινητοποιήσεις απέναντι στο νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση που συγκεντρώνει τα πυρά της πλειονότητας των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων της χώρας ετοιμάζουν διδάσκοντες, εκπαιδευτικό προσωπικό και ερευνητές μετά την πληροφορία ότι οι επίμαχες ρυθμίσεις θα κατατεθούν σήμερα στη Βουλή.

Τα εντεινόμενα σενάρια που θέλουν το υπουργείο Παιδείας θα προωθεί στο μέσο του καλοκαιριού το νέο νόμο-πλαίσιο, παρά τις έντονες αντιδράσεις των συλλογικών οργάνων των ΑΕΙ, προκάλεσαν χθες «συναγερμό» με αποτέλεσμα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Διδακτικού & Ερευνητικού Προσωπικού (ΠΟΣΔΕΠ) να καλέσει τους συλλόγους Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού «σε ετοιμότητα για αγωνιστικές κινητοποιήσεις». Πιο συγκεκριμένα η ΠΟΣΔΕΠ προανήγγειλε απεργία/αποχή και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας για αύριο Τρίτη.

Στο ίδιο πλαίσιο ο Σύλλογος ΔΕΠ της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών ανακοίνωσε ότι σε συντονισμό με τον φοιτητικό σύλλογο της σχολής και τους συλλόγους ΔΕΠ άλλων ΑΕΙ της χώρας θα προχωρήσει σε απεργιακή κινητοποίηση την Τρίτη, και κάλεσε σε συλλαλητήριο της ακαδημαϊκής κοινότητας στα Προπύλαια, στις 12:00 το μεσημέρι. «Η μαζική μας παρουσία θα αποτελέσει ισχυρή απάντηση στην υπεροψία και τον δογματισμό της κυβέρνησης, η οποία προωθεί μονομερώς και εν μέσω θέρους ένα σχέδιο νόμου που συνάντησε την καθολική απόρριψη από μέρους της ελληνικής ακαδημαϊκής κοινότητας» αναφέρουν οι διδάσκοντες της Φιλοσοφικής Σχολής του. Σε αντίστοιχο μήκος κύματος ο σύλλογος ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κάλεσε για την Τρίτη όλα τα μέλη του σε αποχή από τα «εκπαιδευτικά, ερευνητικά και διοικητικά καθήκοντά τους».

Ο πανεπιστημιακός κόσμος έχει ζητήσει, στην πλειονότητά του, την απόσυρση του νέου «νόμου-πλαισίου» διαμαρτυρόμενος κυρίως για το νέο μοντέλο διοίκησης που προτείνει το υπουργείο Παιδείας. Με ανακοινώσεις τους τα περισσότερα πανεπιστήμια έχουν χαρακτηρίσει το προτεινόμενο σύστημα διακυβέρνησης «αυταρχικό» και «συγκεντρωτικό» και τονίζουν ότι μειώνει σε τέτοιο βαθμό την εκπροσώπηση με αποτέλεσμα να προκαλείται κίνδυνος ελέγχου όλων των ακαδημαϊκών υποθέσεων από μικρές ομάδες. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Σύγκλητος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου έχει προειδοποιήσει ότι το νομοσχέδιο «αποσπά την κεφαλή από το σώμα προσφέροντας έδαφος για αναποτελεσματικές διαχειριστικές επιλογές και ατελέσφορη διοίκηση» ενώ και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών έχει εκφράσει έντονες επιφυλάξεις για την «αποτελεσματικότητα» του νέου μοντέλου.

«Κατ’ επίφαση αριστεία, αξιοκρατία και εξωστρέφεια»

Πέραν του μοντέλου διοίκησης η Ένωση Ελλήνων Ερευνητών (ΕΕΕ) σχολίασε ότι το νομοσχέδιο χαρακτηρίζεται κατ’ επίφαση από αριστεία, αξιοκρατία και εξωστρέφεια. «Στην πραγματικότητα, βρίσκεται σε απόλυτη αντίθεση με αυτό που υποδεικνύει η διεθνής, μακροχρόνια, επιτυχημένη πρακτική και εμπειρία» ανακοίνωσε η ένωση των ερευνητών και κατήγγειλε ότι το νομοσχέδιο «αγνοεί εντελώς την ύπαρξη των υπαρχόντων Ερευνητικών Κέντρων και αποδομεί πλήρως τον επιθυμητό και εντελώς απαραίτητο για τη χώρα Ενιαίο Χώρο Ανώτατης Εκπαίδευσης, Έρευνας και Τεχνολογίας».

Υπενθυμίζεται ότι τον προηγούμενο μήνα 1.000 πανεπιστημιακοί απέστειλαν ενυπόγραφη επιστολή στην υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, δηλώνοντας προσβεβλημένοι από το σύνολο του νομοσχεδίου, το οποίο, όπως τόνισαν, «διαπνέεται από βαθιά περιφρόνηση, καχυποψία και απαξίωση για τους Έλληνες και τις Ελληνίδες πανεπιστημιακούς». «Εάν ψηφιστεί, το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο θα κλείσει τις πόρτες του στα παιδιά εκείνα που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να σπουδάσουν, ενώ οι νέοι επιστήμονες θα δυσκολευτούν να βρουν θέση στο πανεπιστήμιο» ανέφεραν στην υπουργό Παιδείας.

Επιμέλεια: Μιχάληw Χατζηκωνσταντίνου


© 2024 iThessalia | CREATED BY ITWORX