Λίγο πριν το οριστικό τέλος στα φαινόμενα παραβατικότητας με τα ανασφάλιστα οχήματα βρίσκονται οι αρμόδιες αρχές μέσω των υπηρεσιών του gov.gr. Δείτε πως μπορείτε να τα εντοπίσει εύκολα ο οποιοσδήποτε.
Ιδιαίτερα υψηλός παραμένει ο αριθμός των ανασφάλιστων οχημάτων που κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους, με φόντο και τις αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στις ηλεκτρονικές διασταυρώσεις από τις αρμόδιες αρχές. Ωστόσο, σήμερα, ο έλεγχος για το εάν ένα αυτοκίνητο είναι ασφαλισμένο ή όχι γίνεται εξαιρετικά απλός, όχι μόνο από ένα αστυνομικό μπλόκο, αλλά από κάθε απλό πολίτη που ενεπλάκη σε ατύχημα και θέλει διαπιστώσει αν το άλλο όχημα διαθέτει ασφαλιστική κάλυψη (η ίδια υπηρεσία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να ελεγχθεί αν το ασφαλιστήριο συμβόλαιο είναι πλαστό ή όχι).
Έτσι, λοιπόν, για να κάνει κάποιος χρήση της υπηρεσίας θα πρέπει να εισέλθει στο gov.gr και να πληκτρολογήσει τον αριθμό κυκλοφορίας που τον ενδιαφέρει, χωρίς να απαιτούνται κωδικοί taxis ή κάποιο ΑΦΜ. Αφού γίνει αυτό, το σύστημα βγάζει μια ειδική καρτέλα όπου αναγράφεται αν το όχημα βρίσκεται σε κυκλοφορία και αν είναι ασφαλισμένο.
Τονίζουμε πως σε αυτή την περίπτωση, τα προσωπικά δεδομένα δε είναι ορατά (ονοματεπώνυμο ή διεύθυνση κατοικίας). Επίσης, να αναφέρουμε πως μέσω της ίδιας εφαρμογής μπορεί να δει κάποιος αν έχει δηλωθεί ακινησία σε ένα όχημα και χρησιμοποιείται παράνομα (για να δείτε τη νέα υπηρεσία κάντε ΚΛΙΚ ΕΔΩ).
Ποια είναι τα πρόστιμα για τα ανασφάλιστα οχήματα
Η κυκλοφορία σε δημόσιο δρόμο με ανασφάλιστο όχημα, εκτός από παράνομη, αποτελεί και ένα τεράστιο οικονομικό ρίσκο, τόσο για τον ίδιο τον ιδιοκτήτη του οχήματος όσο και για οποιονδήποτε άλλο χρήστη του δρόμου που μπορεί να εμπλακεί σε ατύχημα μαζί του. Η υποχρεωτική ασφάλιση για όλα τα οχήματα θεσπίστηκε με νόμο του 2014 και προβλέπει οικονομικά πρόστιμα και όχι μόνο σε όσους εντοπίζονται να κυκλοφορούν χωρίς ασφάλεια αυτοκινήτου, κατά τους ελέγχους από την Τροχαία.
Η επιβολή προστίμων σε ανασφάλιστα οχήματα ισχύει ακόμη και για τους κατόχους που έχουν επιλέξει να μην ανανεώσουν το ασφαλιστήριο τους και να μην κυκλοφορούν το όχημα τους, στην περίπτωση που δεν έχουν καταθέσει τις πινακίδες τους. Πάμε να δούμε μαζί ποια είναι τα πρόστιμα αλλά και οι ποινικές κυρώσεις που αντιμετωπίζουν οι κάτοχοι που κυκλοφορούν με ανασφάλιστο όχημα αλλά και οι οδηγοί τους.
Στην περίπτωση παραλαβής ειδοποιητηρίου, ο κάτοχος του οχήματος είναι υποχρεωμένος να αποδείξει εντός 8 ημερών ότι το εν λόγω όχημα είναι ασφαλισμένο. Διαφορετικά, αν δεν μπορεί να το κάνει αυτό, θα πρέπει να το ασφαλίσει και να πληρώσει παράλληλα παράβολο 250 ευρώ.
Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με τα παραπάνω, στον κάτοχο επιβάλλεται εκ νέου πρόστιμο ύψους 500 ευρώ, το οποίο συνδυάζεται με διοικητικές και ποινικές κυρώσεις.
Αναφορικά με τις διοικητικές κυρώσεις προβλέπεται αφαίρεση της άδειας οδήγησης, αφαίρεση της άδειας κυκλοφορίας του οχήματος αλλά και των πινακίδων του.
Τα πράγματα είναι ακόμη πιο σοβαρά στην περίπτωση που το ανασφάλιστο όχημα έχει εμπλακεί σε ατύχημα. Τότε, η αφαίρεση των πινακίδων και της άδειας κυκλοφορίας φτάνει στα δύο χρόνια. Στην περίπτωση που ο κάτοχος αμελήσει τα παραπάνω και κυκλοφορήσει ξανά, η χρονική διάρκεια αφαίρεσης των παραπάνω φτάνει στα τρία χρόνια.
Η αφαίρεση άδειας κυκλοφορίας και πινακίδων συνοδεύεται παράλληλα από χρηματικό πρόστιμο υπέρ του Επικουρικού Κεφαλαίου, με πράξη της Αστυνομικής Αρχής. Για τα ΙΧΕ το ποσό ανέρχεται στα 500 ευρώ, για τα δίκυκλα στα 250 ευρώ, ενώ για τα λεωφορεία και τα φορτηγά Δημόσιας Χρήσης στα 1.000 ευρώ.
Ο οδηγός αντιμετωπίζει παράλληλα και ποινή φυλάκισης από δύο μήνες έως ένα (1) χρόνο και χρηματική ποινή έως 3.000 ευρώ, σε περίπτωση εμπλοκής σε ατύχημα.
Η άδεια κυκλοφορίας και οι πινακίδες μπορούν να επιστραφούν στον κάτοχο ή στον ιδιοκτήτη του οχήματος, πριν περάσουν τα παραπάνω χρονικά διαστήματα, αν πληρώσει το πρόστιμο και προσκομίσει την απόδειξη πληρωμής καθώς και το ασφαλιστήριο συμβόλαιο για το όχημα.