Αναταράξεις φέρνει η υπόθεση των παρακολουθήσεων - Το χρονικό και η επόμενη μέρα μιας πολιτικής θύελλας

Παραιτήσεις, παραδοχή του πρώην Διοικητή της ΕΥΠ ότι παρακολουθούσε η Υπηρεσία τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ , καταγγελίες και στο βάθος μια εξεταστική επιτροπή που ζήτησε ο Νίκος Ανδρουλάκης, συνθέτουν την - μέχρι τώρα εικόνα- των χθεσινών εξελίξεων που εκτυλίχθηκαν ραγδαία. 

Εν αρχή ην η αιφνίδια παραίτηση του τέως πια, ΓΓ του Πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη. Επισημαινόταν εξαρχής από Κυβερνητικές πηγές πως ήταν προσωπική του απόφαση και δεν είχε σχέση με το διαβόητο σύστημα Predator και τις καταγγελίες πέριξ αυτού.  Ακολούθησε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα η παραίτηση του επίσης τέως πλέον, Διοικητή της ΕΥΠ. Εντελώς διαφορετικά χαρακτηριστικά η παραίτηση αυτή, καθώς ο κ. Κοντολέων, επί της ουσίας "ξηλώθηκε" από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, δια της μεθόδου της παραίτησης. 

Η "διαρροή" που συνόδευσε άλλωστε την δια της παραίτησης καρατόμησή του, ανέφερε πως έγιναν λανθασμένοι χειρισμοί σε "νόμιμες επισυνδέσεις". Πρακτικά, αυτό που χρεώνεται από το Μαξίμου στον τέως Διοικητή ( σ.σ η ΕΥΠ οργανικά εντάσσεται στο πρωθυπουργικό γραφείο) είναι πως παρακολουθείτο νομίμως μεν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ( αναπάντητο υπάρχει το ερώτημα με εντολή ποιου καθώς έχουν κυκλοφορήσει διάφορα σενάρια περί αιτήματος ξένων χωρών κλπ) αλλά επ αυτού δεν είχε ενημερωθεί ο προιστάμενός του Γ. Δημητριάδης συνεπώς ούτε και ο πρωθυπουργός. 

Ο κ. Κοντολέων μάλιστα "παρέλειψε" να ενημερώσει επ αυτού και την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας η οποία συνεδρίασε την περασμένη Παρασκευή, αφήνοντας σκιές στα πραγματικά περιστατικά και μετά τη λήξη της. 

Αμέσως μετά τον ορισμό του νέου Διοικητή της ΕΥΠ κ. Δεμίρη, κυβερνητικές πηγές διαμήνυσαν πως το αμέσως επόμενο διάστημα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, θα κληθεί στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, προκειμένου να ενημερωθεί σχετικά με την υπόθεση παρακολούθησης του τηλεφώνου του.

Την ίδια ώρα σύμφωνα με πληροφορίες από το κυβερνητικά στελέχη, το κινητό του κ. Ανδρουλάκη παρακολουθείτο επί τρεις μήνες με την επισύνδεση, η οποία δεν έγινε με το Predator να διακόπτεται δύο μέρες μετά την εκλογή του στη θέση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Όπως αναφέρουν οι κυβερνητικές πηγές, "η διαδικασία των επισυνδέσεων για να είναι νόμιμη δεν είναι απλή. Απαιτείται εισαγγελική έγκριση για την παρακολούθηση, η οποία προφανώς υπήρξε". Βάσει των ίδιων πηγών,  η εν λόγω παρακολούθηση δεν έγινε με το Predator, αλλά με συμβατικά μέσα που χρησιμοποιούνται από την ΕΥΠ σε αντίστοιχες περιπτώσεις.

Η εξεταστική Επιτροπή και οι βαριές αιχμές Ανδρουλάκη

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πάντως και ενώ ασφαλείς πληροφορίες - έως και την παραδοχή ότι παρακολουθείτο το τηλέφωνο του γραφείου του - δεν διάκειτο θετικά στο ενδεχόμενο σύστασης εξεταστικής Επιτροπής το οποίο εξέταζε ο ΣΥΡΙΖΑ, με μια σκληρή δήλωσή του το απόγευμα της Παρασκευής, ζήτησε τη σύσταση εξεταστικής Επιτροπής, με βαριές αιχμές: 

"Είναι απαράδεκτο, σε μία ευρωπαϊκή δημοκρατία να αποκαλύπτεται πως εκτός της απόπειρας παγίδευσης του κινητού μου τηλεφώνου με το Predator το Σεπτεμβρίου του 2021, μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς μου, σήμερα να μαθαίνουμε ότι η ΕΥΠ, η οποία υπάγεται απευθείας στον Πρωθυπουργό, προχώρησε στην παρακολούθηση μου, κατά τη διάρκεια της εσωτερικής εκλογικής διαδικασίας για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ" ανέφερε στη δήλωσή του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

"Δεν περίμενα ποτέ να με παρακολουθεί η Ελληνική Κυβέρνηση με τις πιο σκοτεινές πρακτικές. Όλα αυτά αποδεικνύουν ότι ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του εκθέτουν τη χώρα διεθνώς. Η Βουλή των Ελλήνων πρέπει να προχωρήσει άμεσα στην συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής για τη διερεύνηση πολιτικών ευθυνών" πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πυροδοτώντας τις εξελίξεις. 

Η Κυβέρνηση απάντησε "ναι" στο αίτημά του για Εξεταστική Επιτροπή και για εκ νέου σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, ελπίζοντας- όπως είπε ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος, "αυτή τη φορά να ανταποκριθεί και ο κ. Ανδρουλάκης, να παραστεί προσωπικά, προκειμένου να ενημερωθεί και να πάρει απαντήσεις για όλα τα σχετικά με τη νόμιμη επισύνδεση που τον αφορά, απαντήσεις που δεν θα αφήνουν περιθώριο για αυθαίρετα συμπεράσματα και συνωμοσιολογία". 

Μεσολάβησε μια αποτυχημένη προσπάθεια του Γιώργου Γεραπετρίτη να επικοινωνήσει με τον κ. Ανδρουλάκη. ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ουδέποτε σήκωσε το τηλέφωνο. Αντ αυτού, από τη Χαριλάου Τρικούπη, δόθηκε ως απάντηση: 

"Το ΠΑΣΟΚ από την πρώτη στιγμή λειτούργησε απόλυτα θεσμικά και με σεβασμό στη Δικαιοσύνη. Ο κ. Γεραπετρίτης και ο κ. Κοντολέων βρέθηκαν ενώπιον της Επιτροπής  Θεσμών και δεν είπαν την αλήθεια". Καλούμε την Κυβέρνηση θεσμικά να ενημερώσει άμεσα την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας χωρίς άλλη καθυστέρηση.  Όλα στο φως".

Έκτακτη συνεδρίαση υπό Τσίπρα σε ΣΥΡΙΖΑ

Στο μεταξύ εκτάκτως συνεδριάζει η πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ υπό τον Αλέξη Τσίπρα, προκειμένου να εκτιμηθούν οι εξελίξεις όπως διαμορφώνονται μετά τα χθεσινά τεκταινόμενα. 

Σαφώς και θα συζητηθεί το θέμα της εξεταστικής Επιτροπής ξανά, δεδομένου ότι ο Αλέξης Τσίπρας φερεται - προ των παραιτήσεων- να ήταν ανοιχτός σε εισηγήσεις για αίτημα εξεταστικής Επιτροπής αλλά πρόκρινε το σενάριο της Προανακριτικής Επιτροπής- μετά τις εκλογές. 

Πλέον υπό το φως των νέων δεδομένων, στην Κουμουνδούρου εξετάζουν όλα τα διαθέσιμα "κοινοβουλευτικά εργαλεία". Σε αυτά, συγκαταλέγεται και μια πρόταση μομφής.

Επιμέλεια: Νίκη Ζορμπά


Πηγή: www.capital.gr
© 2024 iThessalia | CREATED BY ITWORX