Αναζητούνται εναλλακτικές αγορές για την εξαγωγή μήλων

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να αξιοποιηθούν κονδύλια για την κάλυψη των απωλειών στο εισόδημα των παραγωγών μήλων

Στις προσπάθειες που καταβάλλονται προκειμένου να βρεθεί λύση στο ζήτημα που έχει προκύψει για τους παραγωγούς μήλου από το «κλείσιμο» της αγοράς της Αιγύπτου, αξιοποιώντας ακόμα και κονδύλια για την κάλυψη του εισοδήματος, αναφέρθηκε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργος Γεωργαντάς, απαντώντας σε σχετικές επίκαιρες ερωτήσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, Βασίλη Κόκκαλη και του ΚΚΕ, Γιώργου Λαμπρούλη.

Οι παραγωγοί  βρίσκονται σε απόγνωση λόγω των δυσκολιών που εμφανίζονται στη διακίνηση, εξαγωγή και εμπορία των μήλων ποικιλίας «Gala», που είναι κυρίως εξαγώγιμο προϊόν. Οι δυσκολίες που εμφανίστηκαν με την απορρόφησή τους από παραδοσιακές αγορές, όπως αυτή της Αιγύπτου, είχαν σαν αποτέλεσμα να μείνουν χιλιάδες τόνοι αδιάθετοι, ή να πουληθούν – σύμφωνα με τους ίδιους τους παραγωγούς – σε τιμές πολύ κάτω από το κόστος παραγωγής.

Από την πλευρά του, ο υπουργός ανέφερε πως οι οικονομικοί περιορισμοί που έχουν υποβληθεί στην Αίγυπτο, που παραδοσιακά αγόραζε μεγάλες ποσότητες, έχουν ως συνέπεια αυτή την στιγμή, οι εξαγωγές αυτές να μην γίνονται στον ίδιο ρυθμό που γινόντουσαν. Με την βοήθεια του υπουργείου Εξωτερικών καταβάλλονται προσπάθειες για να λυθεί το πρόβλημα, όπως επίσης και για εξεύρεση εναλλακτικών αγορών, «παρ’ όλο που, όπως όλοι κατανοούμε, κάτι τέτοιο δεν είναι εύκολο να γίνει μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Γεωργαντάς εκτίμησε πάντως, ότι τελικά η απώλεια του εισοδήματος για τους παραγωγούς μήλου θα είναι η μικρότερη δυνατή. Παράλληλα, πρόσθεσε, «εμείς είμαστε εδώ, και σε συνεννόηση το επόμενο διάστημα με τους ίδιους τους μηλοπαραγωγούς, θα δούμε και τι άλλο περαιτέρω μπορούμε να κάνουμε για να καλυφθούν οι όποιες απώλειες εισοδήματος που θα έχουν».

Σημείωσε ότι υπάρχει μεν το πρόγραμμα του De Minimis, που παρέχει την δυνατότητα στο υπουργείο για παρεμβάσεις, αλλά και αυτό το πρόγραμμα  δεν είναι απεριόριστο.

Επισήμανε πως η κρίση στην αγορά της Αιγύπτου έχει δημιουργηθεί εξ αιτίας οικονομικών κυρώσεων και όχι γιατί υπάρχει εμπόλεμη κατάσταση, κάτι που θα έδινε τις δυνατότητες που παρέχει το σχετικό ευρωπαϊκό πλαίσιο. Πάντως, διαβεβαίωσε πως «η κυβέρνηση με αποφασιστικότητα θα έρθει – όπως το έκανε και σε τόσες άλλες περιπτώσεις – και θα στηρίξει πραγματικά τον πρωτογενή τομέα, όπως οφείλει να το κάνει σε μια δύσκολη περίοδο».


Πηγή: www.ot.gr
© 2024 iThessalia | CREATED BY ITWORX