Ο ποταμός Δνείστερος αποτελεί το φυσικό σύνορο της Ουκρανίας με την «Δημοκρατία της Υπερδνειστερίας». Πρόκειται για αποσχισθείσα ηδη απο το 1990 από την Μολδαβία περιοχή, μη αναγνωρισμένη ως ανεξάρτητο κράτος από την συντριπτική πλειοψηφία των μελών του ΟΗΕ, η οποία ωστόσο λειτουργεί de facto ως κράτος και έχει άμεση εξάρτηση από την Ρωσία σε βαθμό που υπάρχει και παρουσία Ρώσων στρατιωτών σε αυτήν.
Δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν ότι όσο δεν είναι ορατό το ενδεχόμενο τελικής νίκης της Ρωσίας στον πόλεμο της Ουκρανίας, η μικρή Υπερδνειστερία μπορεί να εισέλθει σε αυτόν. «Φυσικά και ανησυχούμε για το ενδεχόμενο ο πόλεμος να φτάσει ως εμάς. Πολλοί λένε ότι ο εχθρός δεν θα έρθει εδώ, αλλά κανείς δεν ξέρει τι θα συμβεί. Όλοι είδαμε τι συνέβη στην Μπούτσα», λέει ο Μικολάι, κάτοικος της περιοχής.
Η Δημοκρατία της Μολδαβίας ορίζει την Υπερδνειστερία ως αυτόνομη εδαφική ενότητα της Υπερδνειστερίας με ειδικό νομικό καθεστώς. Μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ, οι εντάσεις μεταξύ της Μολδαβίας και της αποσχισθείσας Υπερδνειστερίας οδήγησαν σε στρατιωτική σύγκρουση το 1992 που ολοκληρώθηκε με εκεχειρία, στο πλαίσιο της οποίας μια τριμερής Επιτροπή Κοινού Ελέγχου (Ρωσία, Μολδαβία και Υπερδνειστερία) επιβλέπει τις ρυθμίσεις ασφαλείας στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη, η οποία περιλαμβάνει είκοσι τοποθεσίες και στις δύο πλευρές του ποταμού.
Παρόλο που η εκεχειρία έχει διατηρηθεί, η πολιτική κατάσταση της περιοχής δεν έχει επιλυθεί, καθώς η Υπερδνειστερία είναι μια μη αναγνωρισμένη αλλά ντε φάκτο ανεξάρτητη ημιπροεδρική δημοκρατία με τη δική της κυβέρνηση, κοινοβούλιο, στρατό, αστυνομία, νόμισμα, ταχυδρομικό σύστημα και πινακίδες κυκλοφορίας οχημάτων. Οι αρχές της έχουν υιοθετήσει σύνταγμα, εθνικό ύμνο, εθνόσημο και σημαία (στην οποία χρησιμοποιεί ακόμα το σφυροδρέπανο)ς.
Οι περισσότεροι Υπερδνειστέριοι έχουν Μολδαβική υπηκοότητα, αλλά πολλοί Υπερδνειστέριοι έχουν επίσης Ρωσική και Ουκρανική υπηκοότητα. Η μεγαλύτερη πληθυσμιακή ομάδα είναι οι Ρώσοι που αποτελούσαν το 34% το πληθυσμού το 2015.
Μετά την αναφορά από ρώσο στρατηγό ότι σκοπός της Μόσχας είναι να αποκτήσει τον έλεγχο σε όλη την νότια Ουκρανία ώστε να έχει άμεση πρόσβαση στην Υπερδνειστερία, η οποία από το 2006 έχει ταχθεί υπέρ της ένωσης με την Ρωσία με την οποία όμως δεν συνορεύει, το Κισινάου έκανε διάβημα στον Ρώσο πρεσβευτή. Η κυβέρνηση της Μολδαβίας του θύμισε ότι η χώρα επισήμως είναι ουδέτερη και κάλεσε την Μόσχα να σεβαστεί αυτήν την ουδετερότητα.
Την ίδια στιγμή πάντως η πρόεδρός της Μάγια Σάντου επέστρεψε συμπληρωμένο στον επικεφαλής της αντιπροσωπίας της ΕΕ στην Μολδαβία το ερωτηματολόγιο της Κομισιόν για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσων της χώρας της, έχοντας λάβει την στρατηική απόφαση της ανάπτυξης πιο στενών δεσμών με την Βρυξέλλες.