Με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας ακυρώνονται οι εγκαταστάσεις ανεμογεννητριών στο οροπέδιο της Νιάλας και του Βοϊδολίβαδου.
Σε ανακοίνωσή του το Δίκτυο φορέων και Πολιτών για την προστασία των Αγράφων, αναφέρει: “Μετά από πολυετή και πολυεπίπεδο αγώνα ευοδώθηκαν οι νομικές ενέργειες δεκάδων πολιτών και των σωματείων Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Καρδίτσας, Ορειβατικός Σύλλογος Αγράφων, Πεζοπορικός Φυσιοδιφικός Σύλλογος Καρπενησίου, Ελληνική Ορθολογική Εταιρεία, «Καλλιστώ» -Περιβαλλοντική Οργάνωση για την Άγρια Ζωή και τη Φύση. Ο αγώνας αυτός έτυχε συμπαράστασης χιλιάδων άλλων πολιτών, κινημάτων και συλλογικοτήτων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Δήμων Αγράφων, Καρδίτσας και Λίμνης Πλαστήρα.
Το «Δίκτυο» ευχαριστεί θερμά όσους πίστεψαν και βοήθησαν με το έργο τους, σε έναν αγώνα για την προστασία των βουνών μας, που αν και φαίνονταν ουτοπικός μας οδήγησε τελικά στην μεγάλη αυτή νίκη.
Η απόφαση είναι ένα πολύτιμο εργαλείο για την συνέχιση του αγώνα και των παρεμβάσεων για το σύνολο των Αγράφων και των ελληνικών βουνών που απειλούνται από την στρεβλή αντίληψη και πολιτική που ακολουθείται από την πολιτεία για την πράσινη ανάπτυξη. Ειδικά στην περιοχή των Αγράφων, παρά τη σταθερή παρέμβαση του Δικτύου και άλλων φορέων, είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να εγκριθούν δεκάδες αιολικά «πάρκα» με πρώτη την περίπτωση του ορεινού όγκου Βουτσικάκι – Καζάρμα που δεσπόζει πάνω από την λίμνη Πλαστήρα!
Το Δίκτυο καλεί τους συμπολίτες και τις συμπολίτισσες σε συστράτευση για τη σωτηρία της ορεινής φύσης που είναι πολύτιμο κεφάλαιο για την ευημερία των τοπικών κοινωνιών. Είναι επιτακτική η αναθεώρηση της ελληνικής νομοθεσίας, όπως το Χωροταξικό Πλαίσιο των ΑΠΕ (2008) και το νομοσχέδιο Επιτάχυνσης των ΑΠΕ (2009), που έστησαν το σκηνικό της άκριτης εκμετάλλευσης του φυσικού αποθέματος. Μια αλόγιστη παραχώρηση αδειών σε επενδυτικά σχέδια για αιολικά πάρκα και λεηλασία των βουνών με fast track διαδικασίες, με τεράστιο κόστος στη φυσική, τοπική και τουριστική ταυτότητα και δραματικό οικολογικό αποτύπωμα, την ώρα που όχι μόνο έχουμε πιάσει τον υποτιθέμενο στόχο εγκατεστημένης ισχύος από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, αλλά και η ήδη εγκατεστημένη ισχύς είναι υπέρμετρη για τις ανάγκες του εθνικού συστήματος ενέργειας.
Είναι φανερό ότι, την στιγμή που η Ελλάδα έχει ήδη πετύχει τους στόχους για την πράσινη ενέργεια, η ασύστολη ανάπτυξη αιολικών πάρκων γίνεται με μοναδικό σκοπό την εκμετάλλευση Εθνικών και Ευρωπαϊκών πόρων για το όφελος ολίγων. Απεναντίας, η Ελλάδα οφείλει να ακολουθήσει το παράδειγμα άλλων χωρών που βάζουν φραγμό στην υποβάθμιση του περιβάλλοντος κατανοώντας τις συνέπειες εγκατάστασης του βιομηχανικού τύπου ΑΠΕ σε παρθένα ορεινά και νησιωτικά τοπία.
Ας ελπίσουμε ότι η υπόσχεση του πρωθυπουργού κατά την πρόσφατη επίσκεψη στην Αργιθέα για αλλαγή του μοντέλου ανάπτυξης στην ορεινή ζώνη είναι απόδειξη ότι το ηχηρό μήνυμα της κοινωνίας έχει προβληματίσει τους ασκούντες την ενεργειακή πολιτική της χώρας.
Έτσι είναι επιτακτική η επανεξέταση και ακύρωση όλων των σε ισχύ Βεβαιώσεων Παραγωγής για τις οποίες δεν έχει εκδοθεί περιβαλλοντική αδειοδότηση.
Η απόφαση του ΣτΕ είναι μια μεγάλη νίκη για την προστασία των Αγράφων“.