Οι νέες δράσεις επιδοτούν τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας για την πρόσληψη 30.000 ανέργων
Περισσότερες από 2.500 αιτήσεις υποβλήθηκαν από επιχειρήσεις για τα τρία νέα προγράμματα «νέας γενιάς» της ΔΥΠΑ για την ενίσχυση της απασχόλησης που «άνοιξαν» χθες, με χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ.
Όπως τονίζεται, οι νέες δράσεις επιδοτούν τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας για την πρόσληψη 30.000 ανέργων, με ιδιαίτερη έμφαση σε νέους, γυναίκες, μακροχρόνια ανέργους, άτομα με αναπηρία και άλλες ευάλωτες ομάδες.
Τα πρόγραμματα
Συγκεκριμένα, χθες ξεκίνησαν οι αιτήσεις για τα εξής προγράμματα:
- Πρόγραμμα επιδότησης της εργασίας για 10.000 μακροχρόνια ανέργους 45 ετών και άνω, με συνολικό προϋπολογισμό 120 εκατ. ευρώ. Το πρόγραμμα θα χρηματοδοτεί έως και το 80% του μισθού και των εισφορών για 18 μήνες με υποχρέωση διατήρησης της θέσης για 6 μήνες. Η μέγιστη επιχορήγηση ανέρχεται σε 13.709 ευρώ ανά θέση εργασίας, ενώ προτεραιότητα θα δοθεί σε επιχειρήσεις της πράσινης και ψηφιακής οικονομίας.
- Πρόγραμμα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας για 10.000 ανέργους 18-30 ετών που στοχεύει στην αναβάθμιση των προσόντων και στην προετοιμασία νέων, αποφοίτων τουλάχιστον υποχρεωτικής εκπαίδευσης για ένταξη στην αγορά εργασίας, με συνολικό προϋπολογισμό 68 εκατ. ευρώ. Το πρόγραμμα θα έχει διάρκεια 7 μήνες και στους ωφελούμενους θα καταβάλλεται αποζημίωση ίση με τον κατώτατο καθαρό μισθό με πλήρεις ασφαλιστικές εισφορές, καθώς και αναλογία δώρων εορτών και επιδόματος αδείας.
- Πρόγραμμα επιδότησης της εργασίας για 10.000 ανέργους που αντιμετωπίζουν σημαντικά εμπόδια στην εργασιακή επανένταξή τους, με συνολικό προϋπολογισμό 112 εκατ. ευρώ και με διττή στόχευση:
-3.000 ανέργους που ανήκουν σε ειδικές και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες (π.χ. άτομα με αναπηρία, απεξαρτημένοι, θύματα έμφυλης βίας ή εμπορίας ανθρώπων κ.ά.). Το πρόγραμμα θα χρηματοδοτεί έως και το 75% του μισθού και των εισφορών για 24 μήνες με υποχρέωση διατήρησης της θέσης για 8 μήνες. Η μέγιστη επιχορήγηση ανέρχεται σε 16.800 ευρώ ανά θέση εργασίας.
-7.000 ανέργους που αντιμετωπίζουν σοβαρά εμπόδια ως προς την ένταξη ή επανένταξή τους στην αγορά εργασίας (π.χ. μονογονεϊκές οικογένειες, μητέρες που επιστρέφουν στην αγορά εργασίας μετά την ανατροφή των παιδιών τους, οι μακροχρόνια άνεργοι, άνεργοι άνω των 55 ετών, άνεργοι χωρίς υποχρεωτική εκπαίδευση, Ρομά κ.ά.). Το πρόγραμμα θα χρηματοδοτεί έως και το 75% του μισθού και των εισφορών για 12 μήνες με υποχρέωση διατήρησης της θέσης για 4 μήνες. Η μέγιστη επιχορήγηση ανέρχεται σε 8.400 ευρώ ανά θέση.
Τα προγράμματα επιδότησης της εργασίας απευθύνονται σε ιδιωτικές επιχειρήσεις και γενικά εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που ασκούν τακτικά οικονομική δραστηριότητα. Για την απασχόληση ατόμων με αναπηρία, δικαιούχοι είναι επιπρόσθετα οι επιχειρήσεις Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ βαθμού, ενώ για το πρόγραμμα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας, δικαιούχοι είναι και οι φορείς Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας.
Οι εργοδότες που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν μπορούν να υποβάλλουν την αίτησή τους αποκλειστικά ηλεκτρονικά στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://www.gov.gr/ipiresies/epikheirematike-drasterioteta/apaskholese-prosopikou/summetokhe-epikheireseon-ergodoton-se-programmata-katartises-anergon
Μετά την υποβολή της αίτησης, η ΔΥΠΑ επιβεβαιώνει ότι ο εργοδότης πληροί τις προϋποθέσεις και οι εργασιακοί σύμβουλοι της ΔΥΠΑ υποδεικνύουν υποψηφίους με την ειδικότητα και τα απαιτούμενα προσόντα που δήλωσε ο εργοδότης. Ο εργοδότης επιλέγει τον ωφελούμενο και προχωράει στην πρόσληψη.
Μία από τις σημαντικές καινοτομίες στα νέα προγράμματα επιδότησης της εργασίας αποτελεί η δυνατότητα επιλογής για το καθεστώς κρατικής ενίσχυσης. Συγκεκριμένα, η επιχείρηση μπορεί να διαλέξει: 1) είτε το καθεστώς κρατικής ενίσχυσης de minimis, οπότε θα πρέπει να μην έχει μειώσει το προσωπικό της το 3μηνο πριν την αίτηση και να μην έχει λάβει χρηματοδότηση από κρατική ενίσχυση άνω των 200.000 ευρώ τα προηγούμενα 3 χρόνια (τρέχον και 2 προηγούμενα), 2) είτε το καθεστώς του Γενικού Απαλλακτικού Κανονισμού (ΓΑΚ) και να μην έχει μειώσει το προσωπικό της το 12μηνο πριν την αίτηση και να μην έχει λάβει χρηματοδότηση από κρατική ενίσχυση άνω των 5.000.000 ευρώ ετησίως.