δύσκολα για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα

οι συνέπειες στην ποιότητα ζωής των εργαζόμενων του ιδιωτικού τομέα από το ενεργειακό σοκ και το πληθωριστικό ράλι των τελευταίων μηνών, όπως προκύπτει από τους Δείκτες Κλίματος Αγοράς Εργασίας που δημοσιοποίησε η ΓΣΕΕ.

Σχεδόν δύο στους τρεις εργαζόμενους δηλώνουν ότι έχουν οδηγηθεί σε περιορισμό δαπανών για βασικά αγαθά διατροφής. Επίσης, τρεις στους τέσσερις δηλώνουν ότι έχουν μειώσει τις δαπάνες για θέρμανση και τέσσερις στους πέντε για ψυχαγωγία.

Τα ευρήματα της έρευνας

  • Το 59% των εργαζομένων δηλώνει ότι η άνοδος των τιμών τούς έχει οδηγήσει σε μείωση της κατανάλωσης βασικών ειδών διατροφής. «Πολύ» απαντά το 26% και «Αρκετά» το 33%. Αντίστοιχα, το 32% δηλώνει «Λίγο» και το 9% «Καθόλου».
  • Το 74% των εργαζομένων δηλώνει ότι έχει περιορίσει τις δαπάνες για θέρμανση. «Πολύ» απαντά το 33% και «Αρκετά» το 41%, ενώ το 16% δηλώνει «Λίγο» και το 10% «Καθόλου».
  • Το 80% των εργαζομένων δηλώνει ότι έχει περιορίσει τις δαπάνες για ψυχαγωγία. «Πολύ» απαντά το 48% και «Αρκετά» το 32%, ενώ το 14% δηλώνει «Λίγο» και το 6% «Καθόλου».
  • Το 85% των εργαζομένων συμφωνεί με την πρόταση της ΓΣΕΕ να επανέλθει άμεσα το ύψος του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ και στη συνέχεια να γίνει διαπραγμάτευση μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, ενώ το 10% δηλώνει ότι διαφωνεί.
  • Το 54% των εργαζομένων πιστεύει ότι ο κατώτατος μισθός θα πρέπει να διαμορφώνεται μετά από συλλογικές διαπραγματεύσεις μεταξύ οργανώσεων εργοδοτών και της ΓΣΕΕ, ενώ το 42% δηλώνει ότι θα πρέπει να είναι απόφαση της κυβέρνησης.
  • Ως το αποτελεσματικότερο μέσο για την προστασία του βιοτικού τους επιπέδου από τις ανατιμήσεις, το 49% επιλέγει τη μείωση των ειδικών φόρων και φόρων κατανάλωσης, το 43% την αύξηση του κατώτατου μισθού, ενώ το 3% επιλέγει τη λύση των επιδομάτων.

© 2024 iThessalia | CREATED BY ITWORX