ΕΕ: Συμφωνία για πλαφόν στο φυσικό αέριο στα 180 ευρώ

«Λευκός καπνός» από τις Βρυξέλλες, με τους υπουργούς Ενέργειας της ΕΕ να συμφωνούν στην επιβολή πλαφόν στο φυσικό αέριο στα 180 ευρώ και θα τεθεί σε εφαρμογή μετά τις 15 Φεβρουαρίου.

Προηγουμένως η Τσεχία είχε προτείνει πλαφόν στα 188 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, η συμφωνία για το πλαφόν στο φυσικό αέριο έκλεισε στα 180 ευρώ/Kwh και υπέρ ψήφισαν και οι δύο επιφυλακτικές έως τώρα χώρες, η Γερμανία και η Δανία. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η Ολλανδία και η Αυστρία ψήφισαν αποχή, ενώ η Ουγγαρία ψήφισε κατά.

Η Ελλάδα, μαζί με μια ομάδα χωρών που περιλαμβάνουν το Βέλγιο και την Ιταλία, είχαν ζητήσει την επιβολή πλαφόν κάτω από τα 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα, με τον Έλληνα υπουργό Ενέργειας Κώστα Σκρέκα να δηλώνει προσερχόμενος στη συνεδρίαση ότι οποιαδήποτε τιμή ανάμεσα στο εύρος από 150 έως 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα «θα λειτουργήσει».

Ο κ. Σκρέκας επέμεινε επίσης στην ανάγκη να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση, κάτι που, όπως έγινε γνωστό, υπογραμμίστηκε επίσης στην κλειστή σύσκεψη των τεσσάρων χωρών που πρωτοστατούν στην επιβολή ρεαλιστικού πλαφόν στις αγορές φυσικού αερίου από την ΕΕ, η οποία διοργανώθηκε χθες το βράδυ με πρωτοβουλία του Έλληνα υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας.


© 2024 iThessalia | CREATED BY ITWORX