Εφορία

Ο εφιάλτης μιας νέας γενιάς ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την Εφορία έχει αρχίσει να «ζωντανεύει».  Η απόσυρση των μέτρων στήριξης μετά την άρση των περιορισμών λόγω πανδημίας φέρνει φορολογούμενους και επιχειρήσεις αντιμέτωπους με την εξόφληση και τακτοποίηση των φορολογικών «λογαριασμών» τους.

Από το τέλος του μήνα «ξεπαγώνουν» τα χρέη της πανδημίας και αρχίζει να τρέχει η καταβολή των δόσεων (36 άτοκων ή 72 δόσεων με επιτόκιο 2,5%). Από τον Μάρτιο μετρά αντίστροφα ο χρόνος εξόφλησης της επιστρεπτέας προκαταβολής ενώ τον Απρίλιο έρχεται το νέο ραβασάκι του ΕΝΦΙΑ με την πρώτη δόση από τις 10 μηνιαίες δόσεις να καταβάλλεται έως τα τέλη Μαΐου. Τον Ιούλιο ξεκινά η πληρωμή σε 8 δόσεις του φόρου εισοδήματος που θα προκύψει από τις φετινές φορολογικές δηλώσεις.

Μήνας μπαίνει, μήνας βγαίνει οι φορολογούμενοι θα πρέπει να κυνηγάνε τις δόσεις. Δόση για τα χρέη της πανδημίας, δόση για την επιστρεπτέα προκαταβολή, δόση για πάγια ρύθμιση, δόση για ΕΝΦΙΑ, δόση για φόρο εισοδήματος. Η συσσώρευση νέων ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων είναι ένα θέμα που ανησυχεί το οικονομικό επιτελείο το οποίο βλέπει την τεράστια δεξαμενή των χρεών να “φουσκώνει”. Τον Δεκέμβριο του 2021 τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο άγγιξαν τα  111,4 δισ. ευρώ ενώ οι οφειλές προς τον ΕΦΚΑ, έκλεισαν στο τέλος του 2021 στα 41 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση άνω των 2 δισ. μέσα σε μόλις ένα τρίμηνο. Αθροιστικά οι οφειλές προς εφορία και ΕΦΚΑ τον Δεκέμβριο ξεπέρασαν τα 152 δισ. ευρώ. Κάθε μήνας που περνάει η κατάσταση δυσκολεύει…


© 2024 iThessalia | CREATED BY ITWORX