Ο Έλον Μασκ έκανε πρόταση επιθετικής εξαγοράς του Τwitter για 54,20 δολάρια ανά μετοχή σε μετρητά, ή περίπου 43 δισεκατομμύρια δολάρια συνολικά, σύμφωνα με έγγραφα που κατατέθηκαν στην Αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς την Τετάρτη.
Η κίνηση αυτή, την οποία ο Μασκ αποκάλεσε «καλύτερη και τελική προσφορά», έρχεται μετά την επανειλημμένη κριτική που έχει ασκήσει ο δισεκατομμυριούχος στο Twitter, όταν γνωστοποίησε ότι κατέχει μερίδιο 9,2% στην εταιρεία μέσων κοινωνικής δικτύωσης και έκανε πίσω αναφορικά με την συμμετοχή του στο διοικητικό της συμβούλιο.
Και τώρα πολλοί απορούν που αποσκοπεί. «Δεν παίζω το παιχνίδι του μπρος-πίσω. Έχω προχωρήσει κατευθείαν στο τέλος. Είναι ένα υψηλό τίμημα και οι μέτοχοί σας θα το λατρέψουν», έγραψε ο Μασκ στο Twitter, σύμφωνα με την κατάθεση.
«Αν η συμφωνία δεν πετύχει, δεδομένου ότι δεν έχω εμπιστοσύνη στη διοίκηση ούτε πιστεύω ότι μπορώ να οδηγήσω την απαραίτητη αλλαγή στη δημόσια αγορά, θα πρέπει να επανεξετάσω τη θέση μου ως μέτοχος».
«Καλή τιμή»
Ο Μασκ προσφέρει ένα premium 18,2% σε σχέση με την τιμή που έκλεισε η μετοχή του Twitter την Τετάρτη, και ένα premium 38% σε σχέση με την τιμή που διαπραγματεύονταν πριν από την αποκάλυψη του ποσοστού ιδιοκτησίας του. Ωστόσο, οι μετοχές του Twitter διαπραγματεύονταν πάνω από τα 60 δολάρια μόλις τον περασμένο Οκτώβριο.
Ο Μασκ δεν αποκαλύπτει πώς σκοπεύει να πληρώσει για το Twitter, καθώς το συνολικό τίμημα θα είναι βόρεια των 43 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Μια πιθανότητα είναι να έχει επενδυτικούς εταίρους, αν και δεν το αναφέρει στην επιστολή του. Μια άλλη εκδοχή είναι ότι σχεδιάζει να αξιοποιήσει τις μετοχές του στην Tesla, οι μετοχές της οποίας υποχωρούν ελαφρώς κατά την προσυνεδριακή διαπραγμάτευση λόγω της είδησης του Twitter.
Ο Μασκ ως γνωστόν αντιμετώπισε προβλήματα με τις ρυθμιστικές αρχές για τις κινητές αξίες επειδή έγραψε ότι είχε «εξασφαλίσει χρηματοδότηση» για να κάνει την Tesla ιδιωτική το 2018, ενώ δεν το έκανε. Αργότερα συμβιβάστηκε με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, αν και πρόσφατα προσπάθησε να υπαναχωρήσει από αυτή τη συμφωνία.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Μασκ μπορεί να λειτουργεί και με άλλο δευτερεύοντα στόχο: Να χρησιμοποιήσει το twitter ως «πυρηνικό όπλο» που αν πέσει στα λάθος χέρια – πχ στον πρώην Πρόεδρο Τραμπ ή ακόμα χειρότερα σε ρωσικά ή άλλα συμφέροντα- θα δημιουργήσει μια νεά παγκόσμια τάξη.