Η κατάσταση των επιχειρήσεων

Το θέμα όμως είναι αν χρειάζονταν επιπλέον ενισχύσεις, καθώς ακόμα και αυτές που πλήττονται από την αύξηση του ενεργειακού κόστους, έχει σε ένα μεγάλο βαθμό απορροφηθεί το επιπλέον κόστος τους.

Οι εκπρόσωποι των μικρομεσαίων επιχειρήσεων εξανέστησαν. Ο Πρωθυπουργός δεν είπε λέει κάτι σημαντικό στην ομιλία για την ενίσχυσή τους. Οι αντιπολιτευόμενες επιχειρήσεις έσπευσαν να δηλώσουν με βεβαιότητα ότι «ο Μητσοτάκης οδηγεί τις μικρομεσαίες σε αφανισμό». Ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας κατήγγειλε την «αδιαφορία της κυβέρνησης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις». Είναι ο ίδιος σχηματισμός ανθρώπων που εξέφραζαν τη βεβαιότητα ότι μετά την πανδημία τα λουκέτα επιχειρήσεων θα είναι χιλιάδες. Αντ’ αυτών όχι λουκέτα δεν υπήρξαν αλλά επιχειρήσεις «ζόμπι» από τα χρόνια των μνημονίων «αναστήθηκαν», απόρροια των σε βαθμό υπερβολής γενναίων ενισχύσεων. Επιστρεπτέων και μη προκαταβολών. Μη επιστρεπτέων κοινοτικών ενισχύσεων και άφθονης ρευστότητας σε βαθμό που η εισπραξιμότητα των φόρων που τις αφορά έχει αυξηθεί, ενώ πολλές προχώρησαν και σε επέκταση των δραστηριοτήτων και προσλήψεις προσωπικού. Το πλέον ωστόσο χαρακτηριστικό σημάδι ότι κάτι πήγε καλά, ήταν η αύξηση των καταθέσεων των επιχειρήσεων κατά 18 δισ. ευρώ την τελευταία διετία.

Ενα επιπλέον στοιχείο μαρτυρά το οξύμωρο των αντιδράσεων σε σχέση με την πραγματικότητα. Στο δελτίο που εξέδωσε στις 30 Αυγούστου η Ελληνική Στατιστική Αρχή με τις εγγραφές νέων επιχειρήσεων και τις πτωχεύσεις επιχειρήσεων στο β’ τρίμηνο του 2022, προέκυψε ένα εντυπωσιακό δεδομένο. Τη στιγμή που οι εγγραφές νέων επιχειρήσεων ξεπέρασαν τις 25.000, οι πτωχεύσεις ήταν μονοψήφιες! Προσέξτε όχι μόνο φέτος, αλλά και πέρυσι το δεύτερο τρίμηνο. Συγκεκριμένα το β’ τρίμηνο του 2021 ήταν 4! Φέτος η Ελληνική Στατιστική Αρχή επέλεξε να μη δημοσιοποιήσει ούτε καν τον αριθμό καθώς ήταν τόσο λίγες και τόσο εύκολο να γίνουν γνωστά τα ονοματά τους, ώστε δημιουργούνταν θέματα σχετικά με την προστασία της ταυτότητας των επιχειρήσεων.

Η αλήθεια ωστόσο είναι ότι ένα μέτρο σαν τα «γαλαντόμα» προς άλλες εισοδηματικές τάξεις ή άλλων ετών, δεν ακούστηκε από τα χείλη του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ. Ως προς αυτό έχουν όλοι δίκιο. Το θέμα όμως είναι αν χρειάζονταν επιπλέον ενισχύσεις, καθώς ακόμα και αυτές που πλήττονται από την αύξηση του ενεργειακού κόστους, έχει σε ένα μεγάλο βαθμό απορροφηθεί το επιπλέον κόστος τους.

Η ΕΛΣΤΑΤ έδωσε ακόμα πιο αποκαλυπτικά στοιχεία για την υγεία ή όχι των οικονομικών των επιχειρήσεων. Ο τζίρος τους στο β’ τρίμηνο αυξήθηκε κατά 39%. Εφτασε τα 111 δισ. ευρώ, από σχεδόν 80 δισ. έναν χρόνο πριν. Δεν το λες ακριβώς και οικονομία σε κρίση. Το ακριβώς αντίθετο λες, ακόμα και αν λάβεις υπόψη ότι η σύγκριση αφορά ένα διάστημα που κατά ένα μέρος επηρεάστηκε από τους περιορισμούς του Covid.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι τον φετινό Ιούλιο σε σχέση με τον περυσινό αντίστοιχο μήνα, που κανένας πανδημικός περιορισμός δεν βρίσκονταν σε ισχύ, η αύξηση είναι ακόμα μεγαλύτερη. Εφτασε το 44,4%. Κοινό χαρακτηριστικό και των δύο περιόδων ότι τα υψηλότερα ποσοστά κατέγραψαν οι κλάδοι που «γκρινιάζουν» περισσότερο ότι δεν τους «σκέφτηκε» επαρκώς ο Πρωθυπουργός στην ομιλία του, από την εστίαση και τις υπηρεσίες πέριξ του τουρισμού.

Προφανώς εχθρός του καλού είναι το καλύτερο. Αλλο αυτό και άλλο συνδικαλιστές και αντιπολίτευση να μιλούν τουλάχιστον σε αυτή τη φάση της οικονομίας, για αφανισμό και χρεοκοπίες. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να επιδεινωθεί η κατάσταση στο προσεχές διάστημα. Αλλά επί του παρόντος οι επιχειρήσεις δείχνουν πρωτοφανή υγεία, αντίστοιχη της οποίας δεν έχουμε δει τις τελευταίες δεκαετίες…


Πηγή: www.ot.gr
© 2024 iThessalia | CREATED BY ITWORX