Ο νέος κανονισμός της ΕΕ τίθεται σε ισχύ από τη 1η Ιανουαρίου 2023.
Η μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ, που δημοσιεύθηκε στις 6 Δεκεμβρίου 2021, πρόκειται να τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2023 και συμπεριλαμβάνει ορισμένες αλλαγές στους ήδη ισχύοντες κανονισμούς, που αναμένεται να έχουν επιπτώσεις στις καταναλωτικές μας συνήθειες, κυρίως όμως στα οινοποιεία της Ευρώπης.
Πιο συγκεκριμένα, η επισήμανση στις φιάλες του κρασιού θα ρυθμίζεται πλέον από τον Κανονισμό 2021/2117 της ΕΕ, ο οποίος τροποποίησε τέσσερις κανονισμούς της. Το 2025 αναμένεται να πραγματοποιηθεί μια ακόμη ενδιάμεση αναθεώρηση. Ωστόσο, για την περίοδο 2023–2027 όλες οι νέες διατάξεις θα πρέπει να ληφθούν πολύ σοβαρά υπ’ όψιν, από τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον γεωργικό και κυρίως στον αμπελοοινικό τομέα
Κωδικός QR
Η οινική βιομηχανία της ΕΕ, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα τρόφιμα, δεν είχε υποχρεωθεί μέχρι τώρα να αναφέρει στις ετικέτες των κρασιών τα συστατικά που συμπεριλαμβάνονται σ’ αυτό, εκτός από τα αλλεργιογόνα και αυτό ήταν ιδιαίτερα ανακουφιστικό για τον κλάδο. Όμως, η Κοινή Αγροτική Πολιτική επιβάλλει πλέον την υποχρέωση το αναγραφόμενο κείμενο πάνω στις φυσικές ετικέτες που τοποθετούνται στη φιάλη του κρασιού, να αναφέρεται στην ενεργειακή του αξία. Η πλήρης διατροφική δήλωση όμως και ο πλήρης κατάλογος των συστατικών του κρασιού, θα μπορούν να παρέχονται στον καταναλωτή ηλεκτρονικά, με την τοποθέτηση ενός κωδικού QR που θα είναι τυπωμένος στην ίδια ετικέτα. Υπάρχουν φυσικά και κάποιοι περιορισμοί σε αυτή την υποχρέωση:
- Η λίστα των αλλεργιογόνων συστατικών θα πρέπει να αναγράφεται πάντα στη φυσική ετικέτα
- Οι ηλεκτρονικές ετικέτες δεν θα πρέπει να συμπεριλαμβάνουν άλλες πληροφορίες με στόχο τις πωλήσεις ή το μάρκετινγκ
- Δεν θα είναι δυνατή η λήψη δεδομένων για αυτούς που θα χρησιμοποιούν τον κωδικό QR
Ένας κανονισμός κοινωνικά υπεύθυνος
Η Κοινή Αγροτική Πολιτική ξεκίνησε το 1962 με σκοπό την παροχή οικονομικής στήριξης στους αγρότες, προκειμένου να διασφαλιστεί ένας σταθερός εφοδιασμός τροφίμων σε προσιτές τιμές. Η νεότερη έκδοση αυτής της πολιτικής συνεχίζει να προσφέρει μεγάλες επιδοτήσεις στους αγρότες, αλλά εστιάζεται πλέον και σε ορισμένους παράγοντες που έχουν αυξημένη σημασία για την Ευρωπαϊκή Ένωση όπως:
- Τα δικαιώματα των εργαζομένων, θεσπίζοντας νόμους για τα δικαιώματα τους και τις κατάλληλες συνθήκες απασχόλησης τους.
- Για το περιβάλλον και πράσινη ενέργεια, παρέχοντας κονδύλια για έργα που στοχεύουν στη περιβαλλοντική προστασία, την ενεργειακή απόδοση, τη βιωσιμότητα και την μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων του αμπελοοινικού τομέα.
- Τη μεγαλύτερη ανταγωνιστικότητα σε διεθνές επίπεδο, μειώνοντας τα εμπόδια που προκαλούσαν οι κανόνες ανταγωνισμού της ΕΕ.
- Την διαφάνεια, καθώς στη κατηγορία «κρασί» συμπεριλήφθηκαν και αυτά με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ, ενώ για αυτά που έχουν υποστεί ολική αφαίρεση αλκοόλης (0%abv) θα κυκλοφορούν με την ένδειξη “επιτραπέζια κρασιά”.
Η Κοινή Αγροτική Πολιτική ισχύει για όσα προϊόντα διατίθενται στην αγορά της ΕΕ, είτε παράγονται σε ένα από τα κράτη μέλη της, είτε εισάγονται από τρίτη χώρα, συμπεριλαμβανομένων και των κρασιών που παράγονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση και εξάγονται εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένων και των ΗΠΑ. Ωστόσο, για όσα κρασιά έχουν παραχθεί και φέρουν ετικέτα με ημερομηνία πριν από τις 8 Δεκεμβρίου 2022, θα μπορούν να συνεχίσουν να διατίθενται στην αγορά, έως ότου εξαντληθούν τα αποθέματα.
Είναι πολύ λογικό κάποιος να σκεφτεί, και κυρίως ο απλός καταναλωτής, πως όλα αυτά είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και πως ήταν απαραίτητο να γίνουν. Όμως το ερώτημα που αιωρείται είναι άλλο: Πόσο έτοιμος είναι ο οινικός κλάδος για αυτή την μετάβαση;
Υπάρχουν δεκάδες, ίσως και εκατοντάδες χιλιάδες Ευρωπαίοι παραγωγοί κρασιού που δεν έχουν καμία εμπειρία από κωδικούς QR και σίγουρα θα χρειαστούν εξωτερική υποστήριξη. Τους επόμενους μήνες λοιπόν, μπορεί να δούμε μια έκρηξη νέων επιχειρήσεων, που θα προσφέρουν αυτού του είδους τις υπηρεσίες στα οινοποιεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και φυσικά της χώρας μας, καθώς οι μήνες που απομένουν μάλλον είναι πολύ λίγοι.