Στην Τουρκία όπως φαίνεται δεν έχουν πάρει και πολύ καλά την έναρξη των σεισμικών ερευνών για υδρογονάνθρακες νότια της Πελοποννήσου και δυτικά της Κρήτης, που αναμένεται να οδηγήσουν σε γεωτρήσεις το 2025. Και αυτό επιβεβαιώνεται από το νέο προκλητικό βίντεο που δημοσιοποίησε το τουρκικό υπουργείο Άμυνας την Πέμπτη (10.11.2022).
Το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας προχώρησε στην δημοσιοποίηση βίντεο από τη δοκιμαστική εκτόξευση του βαλλιστικού πυραύλου αέρος – αέρος Bozdogan. Μία κίνηση που μπορεί να θεωρηθεί «απάντηση» της Άγκυρας στην Αθήνα μετά την έναρξη εργασιών του σεισμογραφικού πλοίου Sanco Swif από την Exxon Mobil σε Κρήτη και Πελοπόννησο.
Το βίντεο του τουρκικού υπουργείου Άμυνας δείχνει την δοκιμαστική εκτόξευση του βαλλιστικού πυραύλου αέρος – αέρος Bozdogan, μικρού βεληνεκούς (έως 65χλμ) υπέρυθρης εμβέλειας. Πρόκειται για ένα οπλικό σύστημα που αναπτύχθηκε για τις ανάγκες της Πολεμικής Αεροπορίας της Τουρκίας στο πλαίσιο του έργου Goktug. Το έργο αφορά την ανάπτυξη τεσσάρων παραλλαγών πυραύλων αέρος-αέρος που πρόκειται να εκτοξευθούν από F-16 καθώς και μελλοντικά από τουρκικά Hürjet και TF-X.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και την άμεση έναρξη των σεισμογραφικών ερευνών από την Exxon Mobil, ο εκνευρισμός στην Τουρκία είναι διάχυτος. Φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ κάνουν λόγο και για «παραβίαση» περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας του παράνομου τουρκολιβυκού συμφώνου.
«Οι συντεταγμένες που δημοσίευσε η Ελλάδα για την περιοχή έρευνας καλύπτουν έκταση περίπου 40 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων. Αν και οι καθορισμένες περιοχές δεν αποτελούν πρόβλημα για την Τουρκία, παραβιάζουν την υφαλοκρηπίδα της Λιβύης σύμφωνα με τη συμφωνία θαλάσσιας δικαιοδοσίας που με την Τουρκία. Μένει να δούμε αν η Λιβύη θα αντιδράσει ή όχι» αναφέρει δημοσίευμα της Hurriyet.
Στο ίδιο μήκος κύματος και το Haber Global, που κάνει λόγο για «ένα ακόμη βήμα» που κάνει η Ελλάδα και το οποίο «μπορεί να προκαλέσει την αντίδραση της Τουρκίας». «Η περιοχή που θα γίνουν οι σεισμικές έρευνες, παραβιάζει τις περιοχές θαλάσσιος δικαιοδοσίας της συμφωνίας που υπέγραψαν Τουρκία και Λιβύη. Διότι βρίσκεται εντός της πλευράς που αναλογεί στη Λιβύη. Η Αθηνά που δεν αναγνωρίζει τη συμφωνία που υπέγραψαν το 2019 η Τουρκία και η Λιβύη, επιδιώκει την υπογραφή με τη Λιβύη μιας συμφωνίας στην κατεύθυνση των δικών της συμφερόντων και ο Μητσοτάκης σε αυτό το θέμα ζήτησε την στήριξη των ΗΠΑ» σημειώνει το ρεπορτάζ του φιλοκυβερνητικού δικτύου.