Τα οφέλη από την απώλεια βάρους παραμένουν ακόμα και αν ξαναπάρετε τα χαμένα κιλά.
Αυτί είναι το βασικό συμπέρασμα μιας νέας ερευνητικής ανάλυσης σχετικά με την υγεία της καρδιάς και τα συμπεριφορικά προγράμματα μείωσης βάρους, η οποία δημοσιεύτηκε στο Circulation: Cardiovascular Quality and Outcomes.
Οι συμπεριφορικές προσπάθειες απώλειας βάρους στην ανάλυση περιελάμβαναν:
- Παρεμβάσεις δίαιτας ή/και άσκησης
- Μερική ή ολική αντικατάσταση γεύματος
- Διαλείπουσα νηστεία
- Οικονομικά κίνητρα με βάση την απώλεια βάρους
Η μέση απώλεια βάρους σε 124 επιμέρους μελέτες ήταν μεταξύ 2-5 κιλά. Η επανάκτηση χαμένου βάρους ήταν κατά μέσο όρο λιγότερο από μισό κιλό τον χρόνο.
Τα άτομα που έχασαν βάρος με προγράμματα συμπεριφοράς επωφελήθηκαν επίσης από τα ακόλουθα σε σύγκριση με άτομα που δεν συμμετείχαν σε πρόγραμμα συμπεριφοράς ή άτομα που συμμετείχαν σε πρόγραμμα συμπεριφοράς χαμηλότερης έντασης:
- Χαμηλή πίεση αίματος
- Υγιέστερα επίπεδα χοληστερόλης
- Χαμηλότερα επίπεδα ενός συγκεκριμένου δείκτη για διαβήτη (HbA1c)
“Τα ευρήματά μας παρέχουν μια διαβεβαίωση ότι τα προγράμματα απώλειας βάρους είναι αποτελεσματικά στον έλεγχο των παραγόντων καρδιαγγειακού κινδύνου και είναι πολύ πιθανό να μειώσουν τη συχνότητα εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων”, δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, δρ. Susan A. Jebb, καθηγήτρια διατροφής και δημόσιας υγείας στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.
Καρδιά: Σημαντικά οφέλη ακόμη και από μέτρια απώλεια βάρους
Η Στατιστική Ενημέρωση για το 2023 της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας (ΑΗΑ) αναφέρει ότι το υπέρβαρο ή η παχυσαρκία συνέβαλε σε 2,4 εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως το 2020.
Το πρόσθετο σωματικό βάρος αυξάνει τον κίνδυνο κάποιου για υψηλή χοληστερόλη και υπέρταση. Αυτοί οι παράγοντες αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων, καθώς και αντίστασης στην ινσουλίνη, η οποία είναι πρόδρομος του διαβήτη τύπου 2.
Η απώλεια βάρους, λοιπόν, είναι μια μέθοδος μείωσης διαφόρων ανησυχιών υγείας.
“Το να χάσεις βάρος είναι πολύ πιο εύκολο από το να το διατηρήσεις”, λέει η διατροφολόγος Kristin Kirkpatrick. Αυτό είναι ένα κοινό θέμα που έχει δει στην πράξη τα τελευταία 20 χρόνια. “Ως εκ τούτου, τα ευρήματα αυτής της συγκεκριμένης ανάλυσης είναι ελπιδοφόρα καθώς τα οφέλη για την υγεία φάνηκαν μακροπρόθεσμα”, σχολίασε.
Η δρ. Florence Comite, ιδρύτρια του Comite Centre for Precision Medicine and Health είπε, ότι η εν λόγω μελέτη προσφέρει καλά νέα για άτομα που είναι υπέρβαρα και παχύσαρκα, επειδή επικυρώνει τα σημαντικά οφέλη για την καρδιά από την απώλεια ακόμη και ενός μέτριου σωματικού βάρους μέσω αλλαγών συμπεριφοράς.
“Δείχνει ότι έχετε τον έλεγχο και προσφέρει ελπίδα στους ανθρώπους. Δείχνει ότι οι άνθρωποι μπορούν να ζουν πιο υγιεινά μέσω των αλλαγών στον τρόπο ζωής τους, όπως η διατροφή, η άσκηση και η προληπτική στάση στην υγειονομική τους περίθαλψη. Και αν βιώσουν ελάχιστη έως μέτρια επανάκτηση βάρους, κάτι που είναι σύνηθες, τα συνολικά οφέλη έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην μελλοντική πορεία της υγείας τους”, είπε η δρ. Comite.
Τι να κάνετε αν ξαναπάρετε βάρος που χάσατε
Οι ειδικοί συμβουλεύουν τα ακόλουθα για άτομα που έχουν επανακτήσει βάρος για οποιονδήποτε λόγο:
Αποδεχτείτε ότι μπορεί να συμβούν πισωγυρίσματα
Όλοι μας αποτυγχάνουμε, αλλά δεν παραδινόμαστε. Η Kirkpatrick το επισημαίνει ως μια κρίσιμη διαφορά μεταξύ εκείνων που πετυχαίνουν τους στόχους απώλειας βάρους και εκείνων που δεν το κάνουν.
“Οι ασθενείς μου που βρήκαν επιτυχία μακροπρόθεσμα έκαναν πολλά πισωγυρίσματα, αλλά το αναγνώριζαν και συνειδητοποιούσαν γιατί και πώς συνέβη και επέστρεφαν στην καλή πορεία τους”.
Η δρ. Comite συμφωνεί, λέγοντας ότι το πρώτο βήμα εδώ είναι η αποδοχή της επανάκτησης βάρους ως κάτι που μπορεί να συμβεί και να μην αποθαρρυνθείτε.
Επανεξετάστε τις μεθόδους σας για την απώλεια βάρους
“Ο τρόπος που χάνουμε βάρος μπορεί δυστυχώς να αυξήσει τις πιθανότητες να το ξαναπάρουμε. Ως εκ τούτου, εάν το ξαναπάρουμε κιλά είναι σύνηθες φαινόμενο, είναι συχνά καλή ιδέα να εξετάσετε αρχικά τις μεθόδους με τις οποίες χάθηκε αυτό το βάρος”, λέει η Kirkpatrick.
Για παράδειγμα, τα ακραία μέτρα που εξαλείφουν ολόκληρες ομάδες τροφίμων ή η δραστική μείωση των θερμίδων μπορεί να λειτουργήσουν βραχυπρόθεσμα, αλλά συχνά αποτυγχάνουν με την πάροδο του χρόνου.
“Δεδομένου ότι δεν υπάρχει κάποια μοναδική προσέγγιση που να ταιριάζει σε όλους, η συνεργασία με έναν διαιτολόγο θα σας βοηθήσει να βρείτε μια βιώσιμη για εσάς δίαιτα, που δεν θα σας φέρει στέρηση ή δυστυχία”, είπε η Kirkpatrick.
Αυξήστε την σωματική δραστηριότητα
Όσον αφορά τη διατήρηση της όποιας απώλειας βάρους, η άσκηση είναι απαραίτητη.
Ακόμα και το απλό περπάτημα για 30 λεπτά την ημέρα μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση του βάρους. Αφιερώστε μερικές ημέρες την εβδομάδα εστιάζοντας στην προπόνηση με αντιστάσεις για να βοηθήσετε στη διατήρηση της απώλειας βάρους.
Η δρ.Comite προσθέτει ότι η προπόνηση με ασκήσεις σωματικού βάρους, η άρση βαρών ή η χρήση λωρίδων άσκησης μερικές φορές την εβδομάδα, μαζί με την κατανάλωση αρκετής πρωτεΐνης, μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε τους μυς σας
Μειώστε την κατανάλωση αλκοόλ
Το αλκοόλ μπορεί να είναι μια κρυφή πηγή επανάκτησης βάρους. Η Kirkpatrick λέει ότι το βλέπει συνεχώς με ασθενείς της άνω των 45 ετών. Για παράδειγμα, οι ασθενείς της που κόβουν το αλκοόλ, χάνουν βάρος και μετά ξεκινούν πάλι με μερικά ποτήρια στο δείπνο κι έτσι τείνουν να παίρνουν ξανά βάρος.
Αποδεχτείτε ότι απλά είστε άνθρωπος
“Μόλις χάσετε βάρος, μπορεί να δείτε αυξομειώσεις σε αυτό κατά τη διάρκεια των εβδομάδων και των ετών μετά την απώλεια βάρους. Δεν θα είναι κάθε γεύμα τέλειο και εφόσον είσαι άνθρωπος, το να προσπαθείς να βρεις την τελειότητα στη διατροφή σου δεν είναι ένας λογικός στόχος”, κατέληξε η Kirkpatrick.