Καρδίτσα: Το νομοσχέδιο για τη δευτεροβάθμια υγεία απορρίπτεται από γιατρούς, συλλόγους υγειονομικών και σωματεία

Το νομοσχέδιο για τη δευτεροβάθμια υγείας απορρίπτεται, να μην κατατεθεί στη βουλή και να υπάρξει μαζική συμμετοχή στην αυριανή γενική απεργία”, τονίστηκε σε συνέντευξη τύπου που έδωσαν σήμερα εκπρόσωποι της ένωσης νοσοκομειακών γιατρών Καρδίτσας και Κ.Υ., του συλλόγου εργαζομένων στο Νοσοκομείο, του συλλόγου εργαζομένων στο Κ.Υ. Καρδίτσας, του Νομαρχιακού Σωματείου ΑμΕΑ και του συλλόγου συνταξιούχων ΙΚΑ.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών κ. Γάζος υποστήριξε ότι «στον πυρήνα του νομοσχεδίου βρίσκεται η  κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών του ΕΣΥ και η δυνατότητα ιδιωτών γιατρών να εργάζονται στο δημόσιο σύστημα υγείας… Η “ολοήμερη” λειτουργία του Δημόσιου Νοσοκομείου σημαίνει συμμετοχή των γιατρών στα ιδιωτικά απογευματινά χειρουργεία και ιατρεία των δημόσιων νοσοκομείων που πληρώνονται από τους ασθενείς.  εξέταση, ένα χειρουργείο… Πρόκειται για επίσημη πλέον προτροπή στους γιατρούς του δημόσιου συστήματος υγείας να ενισχύσουν το εισόδημα τους από το υστέρημα των ασθενών.Η πρόσβαση των ασθενών σε αναγκαίες υπηρεσίες υγείας θα εξαρτάται από τη δυνατότητα τους να τις πληρώσουν… Ακόμα, όμως, και για τους γιατρούς αυτό σημαίνει σωματική και ψυχική εξόντωση για να «ενισχύσουν» το εισόδημά τους. Πώς μπορεί ένας γιατρός να δουλεύει καθημερινά στα τμήματα και τις κλινικές, να κάνει πρωινά τακτικά ιατρεία, απογευματινά, να εφημερεύει και ταυτόχρονα να δουλεύει εκτός νοσοκομείου στον ιδιωτικό τομέα;», ανέφερε μεταξύ άλλων επισημαίνοντας ότι “το νομοσχέδιο βάζει ταφόπλακα σε ό,τι εχει απομείνει από ΕΣΥ και στο δικαίωμα του λαού στη δημόσια δωρέαν υγεία”.

Ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Καρδίτσας κ. Κοτσιαρίδης, επεσήμανε ότι ζητείται ομόφωνα από το σύλλογο να αποσυρθεί το νομοσχέδιο. Το δημόσιο σύστημα υγείας, όπως είπε, “μετά τα χρόνια των μνημονίων αλλά και τα χρόνια της πανδημίας βρίσκεται σε δύσκολη καμπή και η μόνη λύση είναι η άμεση προκήρυξη όλων των οργανικών κενών θέσεων, αύξηση των μισθών, ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά”.

Τόσο ο κ. Γάζος όσο και ο κ. Κοτσιαρίδης ζήτησαν να επιστρέψουν άμεσα στις θέσεις οι υγειονομικοί που βρίσκονται σε αναστολή.

Ο πρόεδρος του Νομαρχιακού σωματείου ΑμεΑ κ. Αγραφιώτης, υποστήριξε με την σειρά του, μεταξύ άλλων, ότι “από το συγκεκριμένο νομοσχέδιο πρώτα και κύρια πλήττονται τα ΑμεΑ που έρχονται λόγω των ειδικών συνθηκών συχνότερα σε επαφή με τους γιατρούς”.

Η κ. Μπούτα, αντιπρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων στο ΚΥ Καρδίτσας, αναφέρθηκε αναλυτικά αρχικά στα προβλήματα της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, “τις τραγικές ελλείψεις, την απαράδεκτη”, όπως είπε, “υποστελέχωση των όποιων ελάχιστον δημόσιων δομών”, ενώ τόνισε ότι επεκτείνεται η υποκατάσταση των κέντρων υγείας από τις ΤΟΜΥ που έχουν στοιχειώδη στελέχωση και μεμονωμένους γιατρούς.

Όπως ανέφερε: «Εδώ και χρόνια έχει παραδοθεί το μεγαλύτερο τμήμα της πρωτοβάθμιας φροντίδας στον ιδιωτικό τομέα, τώρα παραδίδεται και επίσημα ένα μεγαλο τμήμα της δευτεροβάθμιας περίθαλψης, κλείνοντας την πόρτα του νοσοκομείου για μια μεγάλη μάζα του λαού».

Στη συνέντευξη τύπου παρών ήταν και ο ταμίας του Συλλόγου συνταξιούχων ΙΚΑ κ. Θεοδωρίδης.


Πηγή: www.ertnews.gr
© 2024 iThessalia | CREATED BY ITWORX