Οι ασθενείς με προχωρημένο καρκίνο του προστάτη έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες επιβίωσης εάν, μαζί με την χημειοθεραπεία, λάβουν τους χορηγηθεί θεραπεία με αντικαρκινικό φάρμακο, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.
Ειδικότερα, η ανάλυση της μελέτης που χρηματοδοτήθηκε από την Cancer Research και την AstraZeneca διαπίστωσε ότι η προσθήκη του φαρμάκου capivasertib μπορεί να βελτιώσει τα ποσοστά επιβίωσης για άνδρες των οποίων ο καρκίνος είχε εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματος.
Στη δοκιμή συμμετείχαν συνολικά 150 άτομα. Τα αποτελέσματά της δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό European Urology, που διευθύνεται από τη Μονάδα Κλινικών Δοκιμών του Σαουθάμπτον (SCTU) που εδρεύει στο Κέντρο Ανοσολογίας του Καρκίνου του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον.
Εκπρόσωπος της Μονάδας Κλινικών Δοκιμών Σαουθάμπτον δήλωσε σχετικά: «Συχνά σε αυτούς τους ασθενείς θα χορηγείται ορμονοθεραπεία που μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο της εξάπλωσης του καρκίνο… Όμως ορισμένοι ασθενείς δεν ανταποκρίνονται σε αυτή τη θεραπεία ή γίνονται ανθεκτικοί με την πάροδο του χρόνου, που σημαίνει ότι ο καρκίνος θα εξελιχθεί και οι ασθενείς θα χρειαστούν χημειοθεραπεία».
«Το Capivasertib είναι ένα στοχευμένο αντικαρκινικό φάρμακο που σταματά τα σήματα που χρησιμοποιούν τα καρκινικά κύτταρα για να αναπτυχθούν και να διαιρεθούν και οι ερευνητές ήθελαν να δουν εάν η προσθήκη αυτού του φαρμάκου στην τυπική θεραπεία χημειοθεραπείας θα μπορούσε να βοηθήσει στον έλεγχο του καρκίνου για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και να βελτιώσει τα αποτελέσματα για αυτούς τους ασθενείς», συνέχισε.
«Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι παρόλο που το capivasertib δεν αύξησε το χρόνο προτού αρχίσει να αναπτύσσεται ξανά ο καρκίνος, η επιβίωση συνολικά ήταν αυξημένη για τους ασθενείς στην ομάδα που έλαβε το capivasertib σε σύγκριση με τους ασθενείς στην ομάδα που έλαβε το εικονικό φάρμακο».
Σύμφωνα με τον Δρ Simon Crabb, αναπληρωτή καθηγητή ιατρικής ογκολογίας, αυτή η δοκιμή έδειξε ότι «η προσθήκη του φαρμάκου capivasertib στη χημειοθεραπεία μπορεί να βελτιώσει τα αποτελέσματα για ασθενείς με προχωρημένο καρκίνο του προστάτη και μπορεί να είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο για ασθενείς που προηγουμένως είχαν υποβληθεί σε ορμονοθεραπεία».
«Σε αυτή τη φάση απαιτούνται μεγαλύτερες μελέτες για να επιβεβαιωθούν τα ευρήματα από τη δοκιμή ProCaid και να αυξηθεί η γνώση μας για τον καλύτερο τρόπο χρήσης αυτής της προσέγγισης», πρόσθεσε.