Κομισιόν: Συστάσεις στην Ελλάδα για την ελευθερία του Τύπου

Απάντηση της Β. Γιούροβα στον Δ. Παπαδημούλη

Απάντηση δια της Αντιπροέδρου της Κομισιόν και Επιτρόπου Βέρα Γιούροβα, έδωσε η Κομισιόν σε ερώτηση που είχε καταθέσει ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Δημήτρης Παπαδημούλης, αναφορικά με «τη ραγδαία επιδείνωση της ελευθερίας του Τύπου στην Ελλάδα».

Με αφορμή την δημοσίευση του Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου για το 2022 από τη διεθνή οργάνωση «Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα», σύμφωνα με τον οποίο «η Ελλάδα κατακρημνίστηκε στην 108η θέση μεταξύ 180 χωρών, υποχωρώντας κατά 38 θέσεις σε σχέση με το 2021» και στην τελευταία θέση, 27η, μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, ο κ. Παπαδημούλης ρωτούσε την Κομισιόν για το ποια μέτρα προτίθεται να λάβει «για την ανάσχεση της διαρκούς διολίσθησης της ελευθερίας του Τύπου στην Ελλάδα».

Στην απάντησή της η Ευρωπαία Επίτροπος αναγνωρίζει την προβληματική κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα με την διαρκή διολίσθηση της ελευθερίας του Τύπου στην Ελλάδα και φέρνει την ελληνική κυβέρνηση προ των ευθυνών της, καλώντας την να «θεσπίσει νομοθετικές και άλλες διασφαλίσεις για τη βελτίωση της σωματικής ασφάλειας και του εργασιακού περιβάλλοντος των δημοσιογράφων».

Παραπέμποντας στην ετήσια έκθεση της Κομισιόν για το κράτος δικαίου που δημοσιεύθηκε πρόσφατα, η Επίτροπος Γιούροβα αναφέρει ρητά πως «η βελτίωση του καθεστώτος για την προστασία των δημοσιογράφων είναι μεταξύ των συστάσεων προς την Ελλάδα» ενώ τονίζει πως θα δοθούν νέες συγκεκριμένες ειδικές συστάσεις για την Ελλάδα στην επόμενη έκθεση για το κράτος δικαίου εντός Ιουλίου.

Πιο συγκεκριμένα, στην έκθεση υπάρχουν σαφείς αναφορές, μεταξύ άλλων, για το διαρκώς επιδεινούμενο επαγγελματικό περιβάλλον των δημοσιογράφων, τις επιθέσεις και τις απειλές που δέχονται οι δημοσιογράφοι, τις ποινικές διαδικασίες υπό τη μορφή κατηγοριών και μηνύσεων για συκοφαντική δυσφήμιση, την παρακολούθηση δημοσιογράφου με λογισμικό παρακολούθησης αντίστοιχο με το λογισμικό Pegasus, τις νομικές απειλές ως σημαντικό πρόβλημα για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων των στρατηγικών αγωγών προς αποθάρρυνση της συμμετοχής του κοινού (SLAPP), όπως και τις 16 νέες προειδοποιήσεις που έχουν δημοσιευθεί για την Ελλάδα από την έκθεση του 2021 στην πλατφόρμα του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Παράλληλα, στην έκθεση εκφράζονται σοβαρές ανησυχίες για την πρόσφατη τροποποίηση από την κυβέρνηση της ΝΔ του Ποινικού Κώδικα για την πρόληψη της διάδοσης της παραπληροφόρησης.

Σημειώνεται, τέλος, ότι την ανάγκη για περαιτέρω δράσεις που θα ενισχύουν την προστασία των δημοσιογράφων και των επαγγελματιών των μέσων ενημέρωσης αναφέρει στα συμπεράσματά του και το  Συμβούλιο κατά τη Σύνοδό του στις 21 Ιουνίου 2022.


© 2024 iThessalia | CREATED BY ITWORX