Κομισιόν αύξηση συγκομιδής

Η Κομισιόν θέλει να σταματήσει τα κεντρικά έργα προστασίας του περιβάλλοντος στην ευρωπαϊκή αγροτική οικονομία μέχρι νεοτέρας, προκειμένου να αυξηθεί η συγκομιδή. «Λόγω του πολέμου, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης σιταριού έχουν αυξηθεί κατά 70% από την ρωσική εισβολή», δήλωσε ο Βάλντις Ντομπρόβσκις, Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η Ρωσία παράγει το 10% και η Ουκρανία   το 4% του παγκόσμιου σιταριού. Το μερίδιο και των δύο χωρών στις παγκόσμιες εξαγωγές μαζί είναι περίπου 30%. Εκφράζονται φόβοι για τεράστιες αποτυχίες παράδοσης λόγω των συγκρούσεων στην Ουκρανία και των κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

«Δεν υπάρχει άμεση απειλή για την επισιτιστική ασφάλεια στην ΕΕ, επειδή είναι μεγάλος παραγωγός και καθαρός εξαγωγέας σιτηρών», ανέφερε η Κομισιόν. Αλλά η προσφορά στη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή απειλείται. Λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, η Κομισιόν, σε αντίθεση με τα προηγούμενα σχέδια, δεν παρουσίασε το προγραμματισμένο σχέδιο κανονισμού για τη μείωση κατά 50% της χρήσης φυτοφαρμάκων έως το 2030 .

Ούτε ανέφερε κάποια νέα ημερομηνία. Ωστόσο, ανακοίνωσε ότι φέτος θα επιτραπεί στα κράτη μέλη να δώσουν άδεια στους αγρότες να φυτεύουν σιτάρι και καλαμπόκι, για παράδειγμα, σε περιοχές που έχουν καθοριστεί για προστασία του περιβάλλοντος.


© 2024 iThessalia | CREATED BY ITWORX