Ξεκίνησε έργο κατασκευής τηλεπικοινωνιακών δορυφόρων

Σε τροχιά υλοποίησης τέθηκε από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης το έργο της κατασκευής τηλεπικοινωνιακών δορυφόρων με χρηματοδότηση ύψους 200,3 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ) από το Ταμείο Ανάκαμψης (ΤΑ).

Πρόκειται για ένα από τα τέσσερα συνολικά έργα συνδεσιμότητας που έχει εντάξει στο ΤΑ το προαναφερόμενο υπουργείο (τα άλλα τρία είναι η εσωτερική καλωδίωση των κτηρίων, ως επιδότηση της ζήτησης για οπτικές ίνες, τα υποθαλάσσια καλώδια οπτικών ινών και το 5G για την αυτόνομη οδήγηση στους εθνικούς οδικούς άξονες).

Το τεχνικό δελτίο για τους μικροδορυφόρους μεταβιβάστηκε υπογεγραμμένο στην Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού Ταμείου Ανάκαμψης (ΕΥΣΤΑ) προκειμένου να δώσει το πράσινο φως για τη μεταβίβαση του προαναφερόμενου ποσού στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (European Space Agency – ESA) ο οποίος θα εκτελέσει τις  διαγωνιστικές διαδικασίες.

Σημειώνεται ότι η ESA εργάζεται με βιομηχανικές επιστροφές (γεωεπιστροφές). Κάθε χρόνο η Ελλάδα, όπως και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, της καταβάλει ένα ποσό που επιστρέφει στην εγχώρια βιομηχανία με τη μορφή εκτέλεσης έργων. Η ίδια λογική διέπει και το έργο των μικροδορυφόρων.

Βάσει της συμφωνίας που έχει επιτευχθεί οι ελληνικές εταιρείες θα έχουν συμμετοχή τουλάχιστον 30% σε ό,τι αφορά το hardware και το software των μικροδορυφόρων και περίπου 60% στις υπηρεσίες (κυρίως τηλεπικοινωνιακές) που θα αναπτυχθούν.

Στην αρχική φάση της διαδικασίας (τέλος 2021) κατατέθηκαν 11 προτάσεις από τις οποίες η ESA θα επιλέξει τις 3. Σε 5 προτάσεις ηγούνται ελληνικές εταιρίες. Στο σύνολο των προτάσεων συμμετέχουν 37 ελληνικές εταιρίες, 9 ελληνικά ερευνητικά Ινστιτούτα και 11 Ακαδημαϊκοί φορείς και 14 εταιρίες του εξωτερικού (που ηγούνται σε 6 προτάσεις).

Η εκκίνηση του έργου των μικροδορυφόρων θεωρείται πολύ σημαντική από την ελληνική διαστημική βιομηχανία (περίπου 45 επιχειρήσεις με 2.500 εξειδικευμένους επιστήμονες και ετήσιο τζίρο περί τα 200 εκατ. ευρώ).

Η Ένωση Ελληνικών Βιομηχανιών Διαστημικής Τεχνολογίας και Εφαρμογών (ΕΒΙΔΙΤΕ) έχει επισημάνει σχετικά: «Η υλοποίηση του έργου αναμένεται να δημιουργήσει έναν αδιαμφισβήτητα ισχυρό πυρήνα ανάπτυξης καινοτομίας στη χώρα μας, να προσελκύσει νέους επιστήμονες και να δημιουργήσει υψηλά αμειβόμενες νέες θέσεις εργασίας, ενισχύοντας καθοριστικά την οικονομική ανάπτυξη της χώρας μας. Επιπρόσθετα, η υλοποίηση του εν λόγω προγράμματος αναμένεται να θέσει τη χώρα μας (και κυρίως την εγχώρια διαστημική βιομηχανία) σε πλεονεκτική θέση ως προς την υλοποίηση του νέου προγράμματος Connectivity της Ευρωπαϊκής Ένωσης ύψους πάνω από 6 δις ευρώ».


© 2024 iThessalia | CREATED BY ITWORX