Μείωση 50% των φυτοφαρμάκων φέρνει η πράσινη συμφωνία στην γεωργία

Μια εξόχως δύσκολη εξίσωση καλούνται να λύσουν για τα επόμενα χρόνια η επιστημονική κοινότητα με τους αγρότες στον πρωτογενή τομέα. Το αποτέλεσμα της εξίσωσης αυτής προβλέπει την μείωση κατά 50% των χρησιμοποιούμενων δραστικών ουσιών των φυτοφαρμάκων μέχρι και το 2030, στο πλαίσιο της εφαρμογής της νέας ΚΑΠ και της πράσινης συμφωνίας, όπως επισημάνθηκε στο πλαίσιο της σημερινής πρεμιέρας της 8ης Πανελλήνιας Συνάντησης Φυτοπροστασίας, οι εργασίες της οποίας ολοκληρώνονται την Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου.

Μείωση 50% των φυτοφαρμάκων φέρνει η πράσινη συμφωνία στην γεωργία

Η μείωση της χρήσης των φυτοφαρμάκων συνδέεται και με την καταβολή των επιδοτήσεων στους αγρότες και γιαυτό πρέπει να αναζητηθούν οι βέλτιστες λύσεις που θα βοηθούν την προστασία του περιβάλλοντος αλλά δεν θα προκαλούν παράλληλα πρόβλημα και στην παραγωγή.

Όπως επισημάνθηκε στο πλαίσιο των εργασιών της Πανελλήνιας Συνάντησης Φυτοπροστασίας δημιουργείται πλέον η ανάγκη για την εφαρμογή αποτελεσματικών εναλλακτικών μεθόδων για την αποτελεσματική διαχείριση των ζιζανίων, αλλά και των υπόλοιπων εχθρών των καλλιεργειών. Οι μέθοδοι αυτές θα πρέπει να είναι ταυτόχρονα οικονομικές, περιβαλλοντικά αποδεκτές και ευρέως εφαρμόσιμες. Νέες μέθοδοι και τεχνικές, αξιοποίηση αποτελεσματικών καλλιεργητικών μέτρων και φυσικών μεθόδων, καθώς και αύξηση της αποτελεσματικότητας των εναπομείναντων δραστικών ουσιών είναι μερικά από τα μέτρα που προτείνονται, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται πιθανή αύξηση των προβλημάτων που θα προκύψουν σε καλλιέργειες από ανθεκτικά ζιζάνια.

Μείωση 50% των φυτοφαρμάκων φέρνει η πράσινη συμφωνία στην γεωργία

Στην έναρξη των εργασιών της 8ης Πανελλήνιας Συνάντησης Φυτοπροστασίας χαιρετισμό απηύθυνε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κ. Αγοραστός, ο οποίος αναφέρθηκε στο “green deal” της Περιφέρειας, στις παρεμβάσεις που αυξάνουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα και στην δημιουργία ομάδας διαχείρισης κρίσεων στον Πρωτογενή Τομέα, η οποία αντιμετώπισε αποτελεσματικά ζητήματα που εφμανίστηκαν στα ακτινίδα, αλλά και στα κάστανα με την σφήκα της καστανιάς. Ο κ. Αγοραστός, αναφέρεθηκε επίσης και στο πρόγραμμα καταπολέμησης των τρωκτικών “ΤΥΤΩ”, την πειραματική χρήση drone στην δακοκτονία, αλλά και σε έργα με μεγάλο περιβαλλοντικό αποτύπτωμα για την Θεσσαλία, όπως η ανασύσταση της Κάρλας.

Στο πλαίσιο των εργασιών της 8ης Πανελλήνιας Συνάντησης Φυτοπροστασίας θα τεθούν επί τάπητος και θέματα που έχουν σχέση με την φαιά σήψη της καστανιάς, την καρπόκαψα στα μήλα που παρατηρήθηκαν στις καλλιέργειες των δήμων Αγιάς και Τεμπών καθώς και για άλλες ασθένειες, ενώ θα διοργανωθούν και στρογγυλά τραπέζια συζήτησης για προβλήματα που αφορούν των Πρωτογενή τομέα.


Πηγή: www.ertnews.gr
© 2024 iThessalia | CREATED BY ITWORX