ΕΨΑ: Το μυστικό του Herr Otto και η 3η φορά που αλλάζει χέρια η λε-μοναδική βιομηχανία
Το επενδυτικό πλάνο του Νίκο Καραμούζη και το ερωτηματικό της οικογένειας Σεπετά – Έρχεται αύξηση μετοχικού κεφαλαίου
Tο ελληνικό επενδυτικό κεφάλαιο SMERemediumCAP με επικεφαλής τον πολύπειρο τραπεζίτη Νίκο Καραμούζη, που συνεχίζει αθόρυβα να διευρύνει το χαρτοφυλάκιο του στον κλάδο τροφίμων επιλέγοντας μεσαίες εταιρείες οι οποίες περνούν κάτω από το ραντάρ των «μεγάλων», προχώρησε στην εξαγορά του πλειοψηφικού πακέτου της βολιώτικης βιομηχανίας αναψυκτικών μέσω της σύστασης νέας κοινής εταιρείας, που θα συμβάλλει και στην εμπορική διαχείριση της ΕΨΑ.
«Σκοπεύουμε να προχωρήσουμε σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και σε νέες επενδύσεις άμεσα» δηλώνει ο Νίκος Καραμούζης.
Η νέα κοινή εταιρεία, το καταστατικό της οποίας αναρτήθηκε στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ), είναι η Αγριά Εμπορική.
Το μετοχικό κεφάλαιο της κοινής εταιρείας ανέρχεται στα 5,213 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 3,4 εκατ. είναι μετρητά και ολοσχερώς καταβεβλημένα και το υπόλοιπο ποσό 1,812 εκατ. ευρώ αφορά σε εισφορές σε είδος.
Βασικός μέτοχος της νέας εταιρείας με ποσοστό 65,22% είναι η SMERemediumCap, ο Μιχαήλ Τσαούτος ελέγχει ποσοστό 14,15%, αντίστοιχο ποσοστό κατέχει η Παναγιώτα Τσαούτου και 6,48% η Ήβη Αναστασία Μοσκαχλαϊδή.
Στο διοικητικό συμβούλιο της νεοσυσταθείσας εταιρείας συμμετέχουν ο Μιχάλης και η Πέννυ Τσαούτου καθώς και ο Νίκος Καραμούζης, ενώ πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος είναι ο Κώστας Καραφωτάκης. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Καραφωτάκης είχε θητεύσει επί 12 χρόνια στο πλευρό του Πάνου Γερμανού και στον όμιλο Olympia ως διευθύνων σύμβουλος, πριν αποχωρήσει στις 30 Σεπτεμβρίου του 2019.
Το πρώτο διοικητικό συμβούλιο αποτελείται από τον Κωνσταντίνο Καραφωτάκη, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο και μέλη τους κ.κ. Μιχαήλ Τσαούτο, Νικόλαο Καραμούζη, Νικόλαο Ζορμπά και Παναγιώτα Τσαούτου.
Αντικείμενο της νέας εταιρείας είναι οι υπηρεσίες παροχής συμβουλών στρατηγικής διαχείρισης, υπηρεσίες εταιρειών χαρτοφυλακίου, υπηρεσίες χημικών δοκιμών και αναλύσεων, το χονδρικό εμπόριο αναψυκτικών και εμφιαλωμένων νερών και το χονδρικό εμπόριο μπίρας.
Τι θα κάνουν οι Ηπειρώτες;
Εδώ και 11 χρόνια η Ηπειρωτική Βιομηχανία Εμφιαλώσεων (Βίκος) κατέχει το 25% της βολιώτικης εταιρείας αναψυκτικών, τα οποίο είχε εξαγοράσει από τη γνωστή εταιρεία απορρυπαντικών ΕΥΡΗΚΑ.
Μάλιστα όπως είχε αποκαλύψει ο Πέτρος Σεπετάς τον Ιούνιο του 2014, όταν η Βίκος ανακοίνωσε την είσοδό της στα αναψυκτικά, το αρχικό σχέδιο ήταν να συνεργαστεί με την εταιρεία της οικογένειας Τσαούτου ωστόσο η πρόταση των Ηπειρωτών δεν έγινε αποδεκτή από τους Βολιώτες. Έτσι οι δυο εταιρείες αποφάσισαν να προχωρήσουν αυτόνομα, χωρίς ωστόσο να διαταραχθούν οι πολύ καλές σχέσεις μεταξύ τους, όπως είχε τονίσει τότε ο κ. Σεπετάς.
Από τότε έχουν κυλίσει πολλοί… τόνοι πορτοκαλάδας και λεμονίτας με τον Κωνσταντίνο Σεπετά, Sales & Marketing Director της Βίκος, να χαρακτηρίζει προ μηνών ως «παθητική» τη συμμετοχή της ηπειρώτικης βιομηχανίας στην ΕΨΑ, λέγοντας μάλιστα ότι δεν υπάρχει δίαυλος επικοινωνίας με την οικογένεια Τσαούτου.
Η επικείμενη γενική συνέλευση
Η κατάσταση θα ξεκαθαρίσει σύντομα, καθώς η ΕΨΑ έχει συγκαλέσει Έκτακτη Γενική Συνέλευση, την 22 Ιουνίου 2023.
Το μοναδικό θέμα της ημερήσιας διάταξης είναι η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας κατά το ποσό των 3.200.000 ευρώ, με έκδοση νέων μετοχών στην ονομαστική αξία 5,51 ευρώ έκαστη.
Σε επικοινωνία που είχε ο ΟΤ με πηγές από την εταιρεία Βίκος, εκτός του ότι δήλωσαν άγνοια για την εξαγορά της ΕΨΑ από το fund, τονίστηκε πως τις επόμενες ημέρες θα αποφασιστεί από την οικογένεια Σεπετά η στάση που θα κρατήσουν στην επικείμενη γενική συνέλευση.
Σημείωσαν μάλιστα ότι παρά το ενδιαφέρον της Βίκος για εξαγορά της ΕΨΑ δεν υπήρξε θετική ανταπόκριση.
Έρχονται και νέα deals
Αξίζει να αναφερθεί ότι το νέο deal στον τομέα των τροφίμων δεν θα είναι το τελευταίο για το ελληνικό fund, που διαχειρίζεται κεφάλαια 143 εκατομμυρίων ευρώ από 42 θεσμικούς και ιδιώτες επενδυτές, μεταξύ των οποίων Έλληνες και διεθνείς θεσμικοί επενδυτές, συνταξιοδοτικά ταμεία, ασφαλιστικές εταιρείες και οικογενειακά επενδυτικά γραφεία.
Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, έχουν εντοπιστεί κι άλλες επενδυτικές ευκαιρίες. Πρόκειται για παραγωγικές ελληνικές επιχειρήσεις μεσαίου μεγέθους, που αντιμετωπίζουν στενότητα κεφαλαίων και επιχειρησιακή στασιμότητα, αλλά διαθέτουν δυνητικά σημαντικές αναπτυξιακές δυνατότητες.
Μέχρι σήμερα το SMERemediumCAP έχει επενδύσει στην Krop, εταιρεία παραγωγής και συσκευασίας φρούτων με έδρα την Άρτα, ακολούθησε η εξαγορά του 70% της Άροσις της οικογένειας Φωτιάδη, που εμπορεύεται όσπρια από την Καστοριά και τώρα η εξαγορά του πλειοψηφικού πακέτου της ΕΨΑ.
Ο λε-μοναδικός βιομήχανος, ο Herr Otto και το νερό Πηλίου
Tο πηλιορείτικης αρχιτεκτονικής εργοστάσιο της ΕΨΑ βρίσκεται στους πρόποδες του Πηλίου, βγαίνοντας από την Αγριά του Βόλου και πηγαίνοντας προς τα Λεχώνια.
Η βιομηχανία αναψυκτικών «γεννήθηκε» το 1924 όταν τα αδέλφια Κοσμαδόπουλοι αποφάσισαν να δημιουργήσουν μια πρότυπη μονάδα ψυγείων, ώστε να αξιοποιήσουν την υπερπαραγωγή λεμονιών της περιοχής.
Το εργοστάσιο εγκαινίασε πανηγυρικά το 1924 ο Ελευθέριος Βενιζέλος και θεωρήθηκε κοσμοϊστορικό γεγονός για τους ντόπιους, αφού ήταν και ο λόγος που το χωριό συνδέθηκε με δίκτυο του ηλεκτρικού ρεύματος.
Οι Κοσμαδόπουλοι, αργυραμοιβοί από τη Ζαγορά με τράπεζα που είχαν κληρονομήσει από τον πατέρα τους και έχει καταγραφεί στην οικονομική ιστορία του Βόλου ως η Τράπεζα Κοσμαδόπουλου, ήθελαν να πετύχουν το καλύτερο προϊόν αντάξιο της μοναδικής φύσης του Πηλίου. Για το λόγο αυτό προσκάλεσαν στην Αγριά τον γερμανό χημικό μηχανικό Otto, ο οποίος και δημιούργησε τη συνταγή για τη λεμονάδα ΕΨΑ, που σημειωτέον κρατιέται μυστική έως σήμερα.
Και εκεί που οι λεμονάδες της ΕΨΑ άρχισαν να γίνονται γνωστές στην ευρύτερη περιοχή της Μαγνησίας, η Τράπεζα Κοσμαδόπουλου χρεοκοπεί.
Η Εθνική Τράπεζα και το κοντόχοντρο μπουκάλι
Κάπως έτσι το 1936 και η ΕΨΑ περνάει στα χέρια της Εθνικής Τράπεζας. Οι νέοι ιδιοκτήτες πήραν το θέμα πολύ ζεστά επενδύοντας σε εξοπλισμό, ενώ το 1950 ένας εμπνευσμένος υπάλληλος της Εθνικής Τράπεζας, ο Αριστείδης Αλεξανδρίδης, σχεδιάζει τη φιάλη με το σχήμα που αποτελεί πια σήμα κατατεθέν της ΕΨΑ, εξαιρετικά πρωτοποριακή για την εποχή της.
Για 30 χρόνια η ΕΨΑ «ανεβάζει» στροφές, γίνεται κυρίαρχος στην τοπική αγορά και τα προϊόντα της βραβεύονται. Ωστόσο δεν καταφέρνει να περάσει στην κερδοφορία. Όταν μάλιστα στα τέλη της δεκαετίας του ’60 έρχονται πια τα ηλεκτρικά οικιακά ψυγεία και η εταιρεία χάνει και την πελατεία που είχε από την διανομή πάγου, η Εθνική Τράπεζα αποφασίζει ότι ήλθε η ώρα να την πουλήσει.
Οι νέοι θεματοφύλακες
Νέοι θεματοφύλακες του μυστικού του Herr Otto γίνονται από το 1969 ο Νίκος Τσαούτος σε συνεργασία με τον εύπορο κουνιάδο του Βαγγέλη Μοσκαχλαΐδη εξ Ιτέας ορμώμενο.
Με αιχμή του δόρατος την πολυβραβευμένη λεμονάδα της εταιρείας φιλοδοξούν να κάνουν την ΕΨΑ γνωστή όχι μόνο στη Θεσσαλία, αλλά σ’ ολόκληρη τη χώρα. Έτσι λοιπόν επενδύουν σε νέα μηχανήματα και εγκαταστάσεις, διευρύνοντας τόσο την γκάμα των προϊόντων της όσο και το δίκτυο των πωλήσεων.
Ο νέος κύκλος επενδύσεων που πραγματοποιείται αυξάνει την παραγωγική δυναμικότητά της, η οποία ανέρχεται πλέον στις 7.500 φιάλες την ώρα, ενώ το 1982, η παραγωγή της ΕΨΑ θα ανεβεί στα 20.000 μπουκάλια την ώρα.
Προσηλωμένος στην ποιότητα, ο Νίκος Τσαούτος, ισχυρός παράγοντας στην περιοχή της Κεντρικής Ελλάδας, θεωρεί ότι πέρα από την πρώτη ύλη (ελληνικά φρούτα), σημαντικό ρόλο στην επιτυχία του προϊόντων της ΕΨΑ έχει και το νερό της περιοχής, που αναβλύζει από τις πηγές του Πηλίου.
Μουσείο λεμονάδας
Επίσης ενδεικτικό της αντίληψης των ιδιοκτητών της εταιρείας για το θέμα της ποιότητας αποτελεί το γεγονός ότι στον χώρο των εγκαταστάσεων του εργοστασίου η λεμονάδα διαθέτει το δικό της μουσείο!
Εκεί εκτίθενται στοιχεία που αποτελούν τεκμήρια της ιστορίας της ΕΨΑ, όπως οι χειροκίνητοι αποφλοιωτήρας και αποχυμωτής, τα μηχανήματα παραγωγής διοξειδίου του άνθρακα και φυσικά όλοι οι τύποι των φιαλών που κατά περιόδους χρησιμοποίησε.
Βέβαια, το σήμα κατατεθέν της, ανεξάρτητα αν έχει προχωρήσει σε όλες τις μοντέρνες μορφές συσκευασιών, είναι το αξεπέραστο κοντόχοντρο ανάγλυφο μπουκάλι.
Το 2011 η ΕΨΑ δημιουργεί τα πρώτα Ελληνικά βιολογικά αναψυκτικά και ακολουθούν τα πρώτα ελληνικά αναψυκτικά λάϊτ, με γλυκαντικό από το φυτό στέβια, χωρίς προσθήκη ζάχαρης.
Τον Μάρτιο του 2013 η ΕΨΑ, συνεχίζοντας να παράγει καινοτόμα προϊόντα, δημιουργεί την πρώτη Ελληνική Cola με γλυκαντικό από το φυτό στέβια.
Εξαγωγές και ζημιογόνες χρήσεις
Τα τελευταία δέκα χρόνια η διοίκηση της βολιώτικης βιομηχανίας αναψυκτικών εντατικοποίησε τις προσπάθειές της για να ενισχύσει το κανάλι των εξαγωγικών πωλήσεων της ΕΨΑ.
Αυτήν τη στιγμή τα αναψυκτικά ΕΨΑ έχουν παρουσία σε περισσότερες από 30 χώρες, με ποσοστό πωλήσεων που αγγίζει το 20% του τζίρου της εταιρείας να προέρχεται από το εξωτερικό.
Ωστόσο η οικογενειακή επιχείρηση δεν έχει καταφέρει να ξε-κοκκινίσει την τελευταία γραμμή του ισολογισμού της παρά τις φιλότιμες προσπάθειες.
Το 2021 ο τζίρος της ήταν 9,19 εκατ. ευρώ με καθαρές ζημίες 354,68 χιλ. ευρώ από τζίρο 7,68 εκατ. ευρώ το 2020 και καθαρές ζημίες 1,26 εκατ. ευρώ. Ο τζίρος της το 2019 ήταν 9,68 εκατ. ευρώ με καθαρές ζημίες 932 χιλ. ευρώ και το 2018 ο τζίρος ήταν 9,3 εκατ. ευρώ με καθαρές ζημίες 1,32 εκατ. ευρώ.
Το μερίδιο της εταιρείας παραμένει κινείται σήμερα στο 2,5% σε όγκο, ενώ πριν λίγους μήνες ανέλαβε για λογαριασμό της PepsiCo Hellas την παραγωγή των αναψυκτικών ΗΒΗ σε κουτί αλουμινίου. Η συμφωνία είναι τριετής.
Η αγορά αναψυκτικών στην Ελλάδα προσεγγίζει τα 370 εκατ. ευρώ και αναπτύσσεται -σύμφωνα με εκτιμήσεις- περίπου κατά 5% ετησίως.