Η διάρκεια του αγώνα Αγγλία - Ιράν έφτασε συνολικά τα 117 λεπτά, που είναι η μεγαλύτερη στην ιστορία των Παγκοσμίων Κυπέλλων, εξαιρουμένων των αγώνων που κρίθηκαν στην παράταση
Μια μικρή επανάσταση βρίσκεται σε εξέλιξη στο Παγκόσμιο Κύπελλο που αν παρασύρει και τις υπόλοιπες διεθνείς και εθνικές διοργανώσεις θα αλλάξει κατά πολύ το ανάγλυφο των ποδοσφαιρικών αγώνων αλλά και των τηλεοπτικών μεταδόσεων.
Η αλλαγή που βρίσκεται σε ανάπτυξη αφορά τον αγωνιστικό χρόνο. Στα πέντε πρώτα παιχνίδια ο έξτρα χρόνος ξεπέρασε τη μία ώρα. Για την ακρίβεια, έφτασε τα 85 λεπτά, επίδοση μοναδική στα μουντιαλικά χρονικά.
Οι προαναγγελίες Κολίνα
Ο επικεφαλής διαιτησίας της FIFA, Πιερλουίτζι Κολίνα είχε προαναγγείλει αυτή την εξέλιξη, λέγοντας χαρακτηριστικά πως τα παιχνίδια θα έχουν διάρκεια πάνω από εκατό λεπτά για να αυξηθεί ο πραγματικός αγωνιστικός χρόνος. Η ηγεσία του ποδοσφαίρου αναζητά λύσεις στο πρόβλημα των καθυστερήσεων οι οποίες έχουν γίνει πλέον μέρος του παιχνιδιού, κυρίως από τις ομάδες που υπερασπίζονται σκορ.
«Θα υπολογίζουμε πολύ προσεκτικά τον χρόνο διακοπής και θα προσπαθήσουμε να αναπληρώσουμε τα λεπτά που χάνονται από διάφορα περιστατικά. Δεν θέλουμε να υπάρχουν μόνο 42 ή 43 καθαρού αγωνιστικού χρόνου σε ένα ημίχρονο, αυτό δεν είναι αποδεκτό. Πρέπει να περιμένετε επτά, οκτώ, εννέα λεπτά επιπλέον χρόνο», έλεγε ο Ιταλός.
Η πραγματικότητα ξεπέρασε τις προβλέψεις του Κολίνα. Στο πρώτο ημίχρονο του αγώνα της Αγγλίας με το Ιράν κρατήθηκαν 14,08 λεπτά καθυστερήσεις. Δικαιολογημένα, λόγω του τραυματισμού στο κεφάλι του ιρανού τερματοφύλακα Αλιρέζα Μπεϊρανβάντ. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο επιπλέον χρόνο που έχει δοθεί σε ημίχρονο αγώνα Παγκοσμίου Κυπέλλου από το 1966 που διατηρεί αρχείο η Opta.
Στις καθυστερήσεις…
Ωστόσο και στο δεύτερο ημίχρονο του ίδιου αγώνα αν και δεν υπήρχε τραυματισμός κρατήθηκαν 13,08 λεπτά καθυστερήσεων. Η διάρκεια του αγώνα Αγγλία – Ιράν έφτασε συνολικά τα 117 λεπτά, που είναι η μεγαλύτερη στην ιστορία των Παγκοσμίων Κυπέλλων, εξαιρουμένων των αγώνων που κρίθηκαν στην παράταση.
Η τάση που επέβαλε το διαιτητικό ιερατείο επιβεβαιώθηκε και στα επόμενα παιχνίδια.
Στο δεύτερο ημίχρονο του αγώνα ΗΠΑ – Ουαλία δόθηκαν επιπλέον 10,34 λεπτά στο δεύτερο ημίχρονο ενώ 10,03 λεπτά επιπλέον χρόνου είχαμε και στο δεύτερο ημίχρονο του αγώνα Σενεγάλη – Ολλανδία.
Στο δεύτερο ημίχρονο της χθεσινής βόμβας Αργεντινή – Σαουδική Αραβία δόθηκαν 14 λεπτά έξτρα χρόνος ενώ το παιχνίδι διήρκησε συνολικά 110 λεπτά.
Πώς λειτουργεί όμως η ακριβής μέθοδος υπολογισμού του επιπλέον χρόνου;
Ο τέταρτος διαιτητής είναι υπεύθυνος για τον υπολογισμό του χρόνου ανάρρωσης στον αγωνιστικό χώρο (αλλαγές, τραυματισμοί, πανηγυρισμοί τερμάτων, κ.λπ.).
Ο υπεύθυνος του VAR έχει αναλάβει τον υπολογισμό του πιθανού χρόνου ανάκτησης σε περίπτωση παρέμβασης μέσω βίντεο.
Κοντά στο 43ο λεπτό του παιχνιδιού και στο 88ο λεπτό οι συγκεκριμένοι διαιτητές λένε στον πρώτο διαιτητή τους υπολογισμούς τους και τον χρόνο ανάκτησης.
Εχοντας υπόψη του τις δύο προτάσεις, ο διαιτητής παίρνει την τελική απόφαση για τον επιπλέον χρόνο. Είτε κάνει μια απλή πρόσθεση ή αποφασίζει να μειώσει ή να αυξήσει τον προτεινόμενο χρόνο.
Να σημειωθεί πως δεν υπάρχει πια καθορισμένος χρόνος για τη διακοπή του παιχνιδιού ή των 30 δευτερολέπτων για μία αλλαγή ή του ενός λεπτού για έναν τραυματισμό.