Ο 94χρονος εφευρέτης προβλέπει πώς θα είναι τα τηλέφωνα και τι ρόλο θα παίζουν στην καθημερινότητά μας
Μπορεί το πρώτο σύστημα κινητής τηλεφωνίας να παρουσιάστηκε πριν από 77 χρόνια, στις 17 Ιουνίου 1946, ωστόσο ως ληξιαρχική πράξη γέννησής της θεωρείται η 3η Απριλίου 1973, ημέρα κατά την οποία ο υπάλληλος της Motorola, Μάρτιν Κούπερ, έγραφε ιστορία.
Ενα ανοιξιάτικο πρωινό στη Νέα Υόρκη και ο Κούπερ περπατούσε, κρατώντας μια συσκευή που έμοιαζε με φορητό ασύρματο. Είχε ύψος 25 εκατοστά και βάρος 900 γραμμάρια. Ήταν το πρώτο σύγχρονο κινητό τηλέφωνο με την κωδική ονομασία Motorola DynaTAC. Ήταν μία ογκώδης συσκευή σε σχήμα μπότας, τόσο βαριά ώστε έμεινε γνωστή ως «το τούβλο». Τότε ήταν που σχημάτισε τον αριθμό του βασικού ανταγωνιστή του, Τζόελ Ενγκελ, που δούλευε για λογαριασμό της Bell Labs. «Γεια σου Τζο, σου μιλάω από ένα αληθινό κινητό τηλέφωνο» του είπε και αυτή η φράση έμεινε στην ιστορία ως η πρώτη κλήση που πραγματοποιήθηκε στον πλανήτη. Ένα ορόσημο, αν και στη εποχή που ζούμε τα κινητά τηλέφωνα είναι κάτι το δεδομένο.
«Παρότι δεν είχαμε τις καλύτερες των σχέσεων, μου συμπεριφέρθηκε πολύ ευγενικά», δήλωσε χρόνια αργότερα ο Κούπερ σε μια συνέντευξή του. «Μέχρι αυτή την ημέρα, ο Τζόελ δεν θυμάται εκείνο το τηλεφώνημα και δεν είμαι σίγουρος ότι τον κατηγορώ για αυτό», είχε προσθέσει. Βέβαια, η Bell πήρε τη ρεβάνς το 1978, κατασκευάζοντας το πρώτο δοκιμαστικό δίκτυο κινητής τηλεφωνίας, που ήταν αναγκαίο για την εξέλιξη και την εμπορική εκμετάλλευση του κινητού.
Ο Κούπερ και η ιδέα του…
Ο Μάρτιν Κούπερ γεννήθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 1928 στο Σικάγο του Ιλινόι, ΗΠΑ είναι Αμερικανός εφευρέτης και θεωρείται από πολλούς ο «πατέρας του κινητού τηλεφώνου».
Γεννήθηκε από οικογένεια Εβραίων από την Ουκρανία. Αποφοίτησε από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας του Ιλινόι (ΙΤΙ) το 1950. Μετά υπηρέτησε ως αξιωματικός σε υποβρύχιο στον Κορεατικό Πόλεμο. Το 1957, πήρε το μάστερ του στο ΙΤΙ και το 2004 έλαβε επίτιμο διδακτορικό.
Καθώς δούλευε στην Motorola στις αρχές του 70 άκουσε ότι θα γίνει ένα δίκτυο το οποίο θα επιτρέπει στους ανθρώπους να μιλάνε στο κινητό τηλέφωνο από το αυτοκίνητο τους. Όμως ο Κούπερ θεώρησε πως τώρα οι άνθρωποι θα είναι παγιδευμένοι στα αυτοκίνητα τους αντί στα σπίτια τους, έτσι ήθελε να φτιάξει μια συσκευή ή οποία θα είναι όντως φορητή και θα παρέχει επικοινωνία στους ανθρώπους οπουδήποτε. Έτσι το 1973 έγινε πρώτη κλήση από κινητό τηλέφωνο.
Το πρώτο αυτοματοποιημένο δίκτυο λειτούργησε στις αρχές της δεκαετίας του 1980 στη Σκανδιναβία. Μέχρι τα τέλη της δεκαετίας αυτής τα κινητά τηλέφωνα ήταν ογκώδη για να μεταφέρονται στην τσέπη κι έτσι ήταν εγκατεστημένα κυρίως σε αυτοκίνητα. Το πρώτο κινητό που έλαβε άδεια έγκρισης ήταν το μοντέλο της Μοτορόλα DynaTAC8000X. Υπήρξε η ναυαρχίδα των λεγόμενων κινητών πρώτης γενιάς (1G).
Στην αρχή της δεκαετίας του ’90 άρχισε η απογείωση των κινητών τηλεφώνων, με την ψηφιοποίηση δικτύων (GSM) και συσκευών. Τα κινητά έγιναν μικρότερα (100-200 γραμμάρια), χωρούσαν στην παλάμη και έμπαιναν έστω και με δυσκολία στην τσέπη του χρήστη τους. Ακολούθησαν τα κινητά που έπαιζαν μουσική και έβγαζαν φωτογραφίες, έως το σήμερα όπου ένα smartphone μπορεί να κάνει κυριολεκτικά τα… πάντα.
«Υποδόριες συσκευές σε κάθε άνθρωπο»
Πλέον ο 94χρονος εφευρέτης του πρώτου κινητού τηλεφώνου, προβλέπει στο εγγύς μέλλον τηλέφωνα ενσωματωμένα κάτω από το δέρμα μας, συγκεκριμένα κάτω από τα αυτιά.
Μάλιστα, μιλώντας στο CNBC τονίζει ότι τα τηλέφωνα αυτά δεν θα χρειάζονται φόρτιση, καθώς «το σώμα είναι ο τέλειος φορτιστής». Αυτό -όπως είπε- επειδή καταναλώνοντας τροφή, το σώμα παράγει ενέργεια.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το όραμά του παραπέμπει σε ένα πιθανό μελλοντικό στάδιο της ανθρωπότητας, όπου το σώμα μας θα εμπλουτίζεται με ισχυρά μικροτσίπ και αισθητήρες. Ηδη αρκετές νεοφυείς επιχειρήσεις αναπτύσσουν τεχνολογίες που επιδιώκουν να συνδυάσουν υπολογιστές με τον ανθρώπινο εγκέφαλο, όπως για παράδειγμα η Neuralink του Ίλον Μασκ.
Αξίζει να σημειωθεί πως ο Κούπερ δεν φανταζόταν ότι τα τηλέφωνα θα γίνονταν φορητοί υπολογιστές. Όπως ανέφερε, το smartphone σήμερα έχει γίνει πολύ περίπλοκο με πολυάριθμες εφαρμογές και μια οθόνη που δεν ταιριάζει στην καμπυλότητα του ανθρώπινου προσώπου.
Βέβαια, ο ίδιος αναγνώρισε ότι η παραβίαση της ιδιωτικής ζωής αλλά και ο εθισμός στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είναι πολύ σοβαρά θέματα. Ωστόσο, εμφανίστηκε αισιόδοξος για το μέλλον δηλώνοντας ότι οι καλύτερες μέρες της τεχνολογίας μπορεί να είναι ακόμη μπροστά, σε τομείς όπως η η υγειονομική περίθαλψη και η εκπαίδευση. «Έχω μια σταθερή πίστη στην ανθρωπότητα, η ανθρωπότητα προοδεύει», τόνισε χαρακτηριστικά.
«Πριν από 50 χρόνια ήταν μια πραγματικά πρωτόγονη εποχή», είπε. «Δεν υπήρχε διαδίκτυο, δεν υπήρχαν ολοκληρωμένα κυκλώματα μεγάλης κλίμακας, δεν υπήρχαν ψηφιακές κάμερες. Ωστόσο, γνωρίζαμε ότι η σύνδεση ήταν σημαντική. Και λέγαμε ένα αστείο, ότι κάποια μέρα, όταν γεννιόσασταν, θα σας έδιναν έναν αριθμό τηλεφώνου. Και αν δεν απαντούσες στο τηλέφωνο, ήσουν νεκρός», επεσήμανε.
Σύμφωνα με τον Κούπερ, σήμερα υπάρχουν περισσότερες συνδρομές κινητών τηλεφώνων στον κόσμο από ό,τι άνθρωποι, ενώ τα δύο τρίτα του πληθυσμού της γης έχουν προσωπικά κινητά τηλέφωνα. «Το τηλέφωνο γίνεται προέκταση του ατόμου», ανέφερε χαρακτηριστικά.