Ο Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας για τις ιογενείς λοιμώξεις σε παιδιά και ενήλικες

Στο κράμα ιογενών λοιμώξεων σε παιδιά και ενήλικες που εμφανίστηκε και στην Λάρισα αναφέρεται με ανακοίνωση του ο Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι “αυτή τη στιγμή ταλαιπωρούν πολλαπλές λοιμώξεις, κυρίως ιογενείς, με προεξάρχουσα την γρίπη, ακολουθουμένη από την covid-19 αλλά και άλλες του αναπνευστικού που οφείλονται στον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό, αδενοϊούς και άλλους ιούς”.

“Κυρίως”, προσθέτει ο Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας “πλήττεται η παιδική ηλικία με αποτέλεσμα να πιέζονται τα ιδιωτικά παιδιατρικά ιατρεία, τα ΚΥ και τα ΤΕΠ, ενώ οι παιδιατρικές κλινικές στα νοσοκομεία αρχίζουν να ασφυκτιούν. Για τους ενήλικες προς το παρόν φαίνεται πως η κατάσταση είναι πιο ήπια.
Όσον αφορά την γρίπη, αυτή τη στιγμή «οδηγεί την κούρσα των ιώσεων», με χιλιάδες κρούσματα ημερησίως στις ηλικίες 5 έως 65 ετών, ενώ αναμένεται ιδιαίτερη αύξηση μετά τις γιορτές, τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο. Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι συνήθως τύπου Α.
Η covid-19 που ακολουθεί στην σειρά εμφανίζει αυτή τη στιγμή σταθεροποιητικές τάσεις θετικότητας, εισαγωγών στα νοσοκομεία και θανάτων. Κυριαρχεί η υπο-παραλλαγή ΒΑ.5. Εκτιμάται πως και αυτή θα εμφανίσει έξαρση μετά τις γιορτές.

ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

Ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός – RSV εμφανίζει τάσεις σταθεροποίησης. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή καθόσον στα πολύ μικρά βρέφη προκαλεί βρογχιολίτιδα, μερικές φορές με έντονη αναπνευστική δυσχέρεια, οπότε απαιτείται νοσηλεία σε παιδιατρική κλινική.
Όσον αφορά τις υπόλοιπες ιώσεις του αναπνευστικού, που εκδηλώνονται ως «γριπώδης συνδρομή» εμφανίζουν αύξηση με αποτέλεσμα να βήχει όλη η Ελλάδα! Επισημαίνουμε ιδιαίτερα πως ο βήχας δεν θεραπεύεται με αντιβιοτικά ή άλλα φάρμακα, παρά με χλιαρά ροφήματα, πλύσεις του ρινοφάρυγγα με φυσιολογικό ορό και κυρίως υπομονή έως ότου ολοκληρωθεί ο κύκλος της ίωσης.
Μείζον θέμα παραμένει η θωράκιση των ευάλωτων ατόμων όλων των ηλικιών, που από τη μια μεριά είναι επιθυμητό να συμμετέχουν σε ορισμένες οικογενειακές ή φιλικές συγκεντρώσεις τις γιορτινές αυτές μέρες, από την άλλη όμως θα πρέπει να λαμβάνονται όλα τα προστατευτικά μέτρα και κυρίως η αποφυγή επαφής με άρρωστα άτομα. Θεωρείται αυτονόητο ότι έχει προηγηθεί ο αντίστοιχος εμβολιασμός, τουλάχιστον 15 μέρες πριν.
Ιδιαίτερη αναφορά θα πρέπει να γίνει στις λοιμώξεις από στρεπτόκοκκο ομάδας Α, που εμφανίζονται με πυρετό που επιμένει, πονόλαιμο και διόγκωση τραχηλικών λεμφαδένων και απαιτεί άμεση διάγνωση με τεστ στο εργαστήριο και 10ημερη θεραπεία με κοινά αντιβιοτικά.
Τέλος σε κάθε περίπτωση οι γονείς θα πρέπει να συμβουλεύονται τον παιδίατρό τους και οι ενήλικες τον γιατρό που τους παρακολουθεί, ώστε να εκτιμηθεί η κλινική κατάσταση του ασθενούς, να γίνει η διαφορική διάγνωση με την βοήθεια του εργαστηρίου και να χορηγηθεί έγκαιρα η κατάλληλη θεραπεία, ιδιαίτερα στις περιπτώσεις όπου υπάρχει δευτεροπαθής επιμόλυνση με μικρόβια”.


Πηγή: www.ertnews.gr
© 2024 iThessalia | CREATED BY ITWORX