Οι εργαζόμενοι στα Κ.Υ. του Ν. Καρδίτσας εναντιώνονται στις οδηγίες για εξοικονόμηση ενέργειας

Πριν λίγες ημέρες στα κέντρα υγείας του νομού Καρδίτσας, σύμφωνα με τον σύλλογο εργαζομένων σε αυτά, κοινοποιήθηκε από την 5η ΥΠΕ έγγραφο, που ζητά από τους εργαζόμενους να τηρήσουν τις οδηγίες για την εξοικονόμηση ενέργειας.

Ζητείται να υπάρχει θέρμανση 6 ώρες την ημέρα και η θερμοκρασία κατά τη χειμερινή περίοδο να τηρείται στους 19 βαθμούς Κελσίου. Αναφέρεται επίσης ότι απαγορεύεται η χρήση ηλεκτρικών θερμαντικών σωμάτων ή άλλων θερμαντικών μέσων και η χρήση τοπικών κλιματιστικών (split) πέραν της κεντρικής θέρμανσης στους χώρους των Κέντρων Υγείας. Ο Σύλλογος εργαζομένων στα Κ.Υ. του νομού δηλώνει αντίθετος τονίζοντας σε ανακοίνωση μεταξύ άλλων ότι η ενεργειακή κρίση δεν είναι των εργαζομένων και δεν έχουν πρόθεση να παγώσουν οι ίδιοι και οι ασθενείς τους, ενώ τονίζονται οι ακατάλληλες υποδομές αλλά και οι σοβαρές ελλείψεις που υπάρχουν.

Μεταξύ άλλων, αναφέρονται στην ανακοίνωση: “Στα Κέντρα Υγείας του νομού μας οι κτιριακές υποδομές είναι ακατάλληλες έως και ανύπαρκτες. Τα κτίρια είναι παλαιά και ¨μπάζουν¨ από παντού και κυριολεκτούμε!! Να σας θυμίσουμε με το καιρικό φαινόμενο Διομήδης, το προσωπικό έβγαζε τα νερά από το Κέντρο Υγείας Καρδίτσας. Άρα, εδώ και χρόνια ήδη κρυώνουμε τους χειμερινούς μήνες και “λαμπαδίαζουμε” τους καλοκαιρινούς. Το Κ.Υ. Μουζακίου ακόμα στεγάζεται στην Μαθητική Εστία ,με τους γιατρούς να εργάζονται στα κοντέινερ και το ακτινολογικό να βρίσκεται κάτω από τη σκάλα , δίπλα στο κλιμακοστάσιο .
Οι σοβαρές ελλείψεις σε ιατρονοσηλευτικό προσωπικό ,και άλλες ειδικότητες σε όλα τα Κέντρα Υγείας, θα έχει ως αποτέλεσμα την μεγάλη αναμονή των ασθενών σε παγωμένους διαδρόμους. Δηλαδή να έρθουν για μια προληπτική εξέταση ή συνταγογράφηση και να φύγουν( άρρωστοι).Οι υγειονομικοί θα κάνουμε ότι μπορούμε να μην βρεθεί κανένας ασθενής σε αυτή την άσχημη θέση.
Μας ζητάνε ουσιαστικά να γίνουμε Εσκιμώοι και οι δομές υγείας να μετατραπούν σε ΙΓΚΛΟΥ. Μας λένε το ίδιο να κάνουμε και στα σπίτια μας!. Ουσιαστικά αυτό που θέλουν είναι να παγώσουν οι πολλοί και να πλουτίσουν ακόμα περισσότερο οι λίγοι.
Η 5Η ΥΠΕ να πάρει πίσω την επαίσχυντη απόφαση και να φροντίσει να εξασφαλίσει τους οικονομικούς πόρους, ώστε κανένας ασθενής και εργαζόμενος να μην κρυώσει!
Τους απαντάμε λοιπόν. Αυτό δεν πρόκειται να συμβεί και θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, για αναβάθμιση των κτιριακών υποδομών, για ενίσχυση των κέντρων υγείας με το απαραίτητο προσωπικό, για την κάλυψη των αναγκών όλου του πληθυσμού
“.


Πηγή: www.ertnews.gr
© 2024 iThessalia | CREATED BY ITWORX