Όσκαρ - No94

Το «CODA» της Σιάν Χέντερ, ίσως η πιο ξεχωριστή ταινία για φέτος, ήταν ο μεγάλος νικητής των 94ων βραβείων Όσκαρ, αποσπώντας τα Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας, Διασκευασμένου Σεναρίου και το Β' Ανδρικού για την ερμηνεία του Τρόι Κότσουρ. Έπειτα από μια αναγκαστική «μετακόμιση» λόγω της πανδημίας, τα Όσκαρ επέστρεψαν στην αίθουσα Walk of Fame του Χόλυγουντ με τρεις γυναίκες ηθοποιούς ως κεντρικές παρουσιάστριες, τις κωμικούς Γουάντα Σάικς, Έιμι Σούμερ και Ρεγγίνα Χολ.

Η ταινία χαμηλού προϋπολογισμού «CODA» της Σιάν Χέντερ, για την περίπλοκη ζωή μιας οικογένειας κωφών και της κόρης της, που έχει την ακοή της, απέσπασε το Όσκαρ καλύτερης ταινίας, διαψεύδοντας τα προγνωστικά.

Στους μεγάλους νικητές της βραδιάς συγκαταλέγεται το «Dune», το οποίο απέσπασε έξι Όσκαρ. Συγκεκριμένα, η ταινία του Ντενί Βιλνέβ πρώτευε στις κατηγορίες: Φωτογραφίας, Καλύτερου Ήχου, Μουσικής, Μοντάζ και Σκηνογραφίας και Οπτικών Εφέ. Μεγάλος χαμένος ήταν η ταινία «The Power of the Dog» (Η Εξουσία του Σκύλου), η οποία από τις 12 υποψηφιότητες, κατέκτησε μόλις ένα βραβείο. Η Νεοζηλανδή Τζέιν Κάμπιον απέσπασε το βραβείο σκηνοθεσίας κι έγινε έτσι μόλις η τρίτη γυναίκα που έλαβε το χρυσό αγαλματίδιο, έναν χρόνο μόλις μετά την Κλόε Ζάο.

Η πρωτοπόρος στη συγκεκριμένη κατηγορία ήταν η Κάθριν Μπίγκελοου, που είχε βραβευτεί για το πολεμικό δράμα «The Hurt Locker», το 2010. Η 67χρονη Κάμπιον έχει κερδίσει, το 1994, Όσκαρ πρωτότυπου σεναρίου για τα «Μαθήματα Πιάνου».


© 2024 iThessalia | CREATED BY ITWORX