Ουκρανία όχι στη παράδοση της Μαριούπολης

Η Ουκρανία απέρριψε «βεβαίως» ρωσικό τελεσίγραφο για παράδοση της Μαριούπολης και η κατάσταση στην πολιορκημένη πόλη στη νότια Ουκρανία είναι «πολύ δύσκολη», δήλωσε σήμερα η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ.

Η Ρωσία πρότεινε να ανοίξει ανθρωπιστικούς διαδρόμους από την πόλη από τις 10 πμ ώρα Μόσχας (09:00 ώρα Ελλάδος) αν η πόλη παραδώσει τα όπλα.«Βεβαίως απορρίψαμε αυτές τις προτάσεις», σημείωσε η Βερεστσούκ, προσθέτοντας ότι »η κατάσταση εκεί είναι πολύ δύσκολη». 

«Δεν τίθεται θέμα να μιλάμε για παράδοση ή για να κατατεθούν τα όπλα. Έχουμε ήδη ενημερώσει την ρωσική πλευρά», σημείωσε επίσης η ίδια σε δηλώσεις που έκανε στην εφημερίδα Ukrayinskaya Pravda. «Πρόκειται για σκόπιμη χειραγώγηση και για πραγματική σύλληψη ομήρων», πρόσθεσε.

Λίγο νωρίτερα η Βερεστσούκ είχε σημειώσει ότι επετεύχθη συμφωνία για τη δημιουργία σήμερα 8 ανθρωπιστικών διαδρόμων για να απομακρυνθούν άμαχοι από πόλεις που πολιορκούνται από τις ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία, σημειώνοντας ωστόσο ότι η Μαριούπολη δεν βρίσκεται μεταξύ αυτών και ότι οι προσπάθειες να φτάσουν εκεί ανθρωπιστικές προμήθειες εξακολουθούν να αποτυγχάνουν.

Η Βερεστσούκ σημείωσε εξάλλου στις δηλώσεις της στην Ukrayinskaya Pravda ότι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα σε έναν ανθρωπιστικό διάδρομο, ώστε να επιτραπεί στους αμάχους που εξακολουθούν να βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην Μαριούπολη --υπολογίζεται ότι περίπου 350.000 άνθρωποι βρίσκονται στην πόλη-- να φύγουν.

Στους 8 οι νεκροί στο Κίεβο

Στο μεταξύ οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν τις προσπάθειές τους να περικυκλώσουν το Κίεβο, όπου τουλάχιστον 8 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τον βομβαρδισμό εμπορικού κέντρου κατά τη διάρκεια της νύχτας που πέρασε, σύμφωνα με τη γενική εισαγγελία.


© 2024 iThessalia | CREATED BY ITWORX