οχι της εε στην ουκρανια

Οι 27 ηγέτες των κρατών μελών της ΕΕ απέρριψαν  το αίτημα του Ουκρανού Προέδρου Ζελένσκι να ενταχθεί η χώρα του στην Ευρωπαική Ένωση το συντομότερο δυνατό.

Η δήλωση στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις Βερσαλλίες ανέφερε: «Η Ουκρανία είναι μέρος της ευρωπαϊκής μας οικογένειας». Ωστόσο, δεν αναλήφθηκαν συγκεκριμένες δεσμεύσεις έναντι του Κίεβου με σκοπό την ταχεία ένταξη στην ΕΕ.

Οι 27 υποσχέθηκαν στην Ουκρανία να ενισχύσουν περαιτέρω τους δεσμούς και να εμβαθύνουν τη συνεργασία προκειμένου να στηρίξουν την ευρωπαϊκή της πορεία. Ανέθεσαν επίσης στην Κομισιόν να εξετάσει την αίτηση της Ουκρανίας για ένταξη στην ΕΕ. Ωστόσο, η ένταξη στην ΕΕ είναι μια μακρά και περίπλοκη διαδικασία. Ακόμη και αν η Επιτροπή της ΕΕ αξιολογήσει θετικά την αίτηση, η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων θα μπορούσε να κρατήσει μεγάλο χρονικό διάστημα , καθώς όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ πρέπει να συμφωνήσουν.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε υποβάλει αίτηση για ένταξη στην ΕΕ την περασμένη εβδομάδα σε απάντηση στην ρωσικη εισβολή στη χώρα του.


© 2024 iThessalia | CREATED BY ITWORX