Πέθανε ο θρύλος του ποδοσφαίρου Πελέ – Παγκόσμια θλίψη

Έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 82 ετών, ο θρύλος του ποδοσφαίρου, Πελέ, μετά από μάχη με τον καρκίνο προκαλώντας θλίψη σε όλον τον πλανήτη. Τις προηγούμενες μέρες υπήρξαν φήμες πως είχε αρχίσει να αποχαιρετάει τους φίλους και τους συγγενείς του από το κρεβάτι του νοσοκομείου όπου νοσηλευόταν.

Τα τελευταία χρόνια o «βασιλιάς» του ποδοσφαίρου αντιμετώπισε προβλήματα υγείας. Έδινε μάχες, ενώ μπήκε -ξανά- στο νοσοκομείο στις 29 Νοεμβρίου, με λοίμωξη του αναπνευστικού, αλλά και για να επανεξετάσουν οι γιατροί την αγωγή του για την αντιμετώπιση του καρκίνου παχέος εντέρου, και έχοντας ολοκληρώσει στα τέλη Απριλίου τον τελευταίο γύρο θεραπείας. Ο Πελέ, υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση για αφαίρεση όγκου τον Σεπτέμβριο του 2021. Ετσι κι αλλιώς, οι δημόσιες εμφανίσεις του είχαν ήδη μειωθεί πριν από την πανδημία της Covid-19 και έκτοτε έχει κάνει λίγες εξόδους από το σπίτι του κοντά στο Σάντος. Ο Πελέ, ένας από τους 20 πιο σημαντικούς ανθρώπους του 20ου αιώνα σύμφωνα με το περιοδικό Time, ο μόνος παίκτης που έχει κατακτήσει τρία Παγκόσμια Κύπελλα, υπέφερε από προβλήματα στο ισχίο εδώ και χρόνια και δεν μπορούσε να περπατήσει χωρίς βοήθεια, έχοντας μάλιστα διαψέυσει μέσω αυτών τον γιο του, Εντίνιο, που είχε πει ότι ο πατέρας του βρισκόταν σε κατάθλιψη.

Ο Έντσον Αράντες ντο Νασιμέντο, γνωστός ως Πελέ, γεννήθηκε στην πόλη Τρες Κορασόες της πολιτείας Μίνας Ζεράις στην Βραζιλία, στις 23 Οκτωβρίου του 1940. Το κανονικό του όνομα είναι Έντισον, λόγω του μεγάλου εφευρέτη Τόμας Έντισον, αλλά υπήρξε τυπογραφικό λάθος στο πιστοποιητικό γέννησης του. Το πρώτο του ψευδώνυμο ήταν «Ντίκο» το οποίο του το έδωσε ένας από τους θείους του.

Στην καριέρα του, σύμφωνα με την FIFA, ο Πελέ αγωνίστηκε σε 1.392 αγώνες πετυχαίνοντας 1.303 γκολ, τα περισσότερα από κάθε άλλο επαγγελματία ποδοσφαιριστή στην καριέρα του. Κατέκτησε 3 Παγκόσμια Κύπελλα, ενώ αγωνίστηκε με την φανέλα της Σάντος (1956-1974) αλλά και την Νιού Γιορκ Κόσμος (1975-1977). Αγωνιζόταν είτε ο κεντρικός επιθετικός ή ως δεύτερος επιθετικός ενώ επίσης μπορούσε να αγωνιστεί και στην θέση του επιθετικού μέσου. Είχε και τα δύο του πόδια δυνατά, ενώ ήταν εξαιρετικός γκολτζής, γρήγορος παίκτης με εξαιρετική ντρίμπλα και εξυπνάδα. Του δόθηκε το ψευδώνυμο «Βασιλιάς» ενώ έχει γίνει ένα με την φράση, «όμορφο άθλημα».

Πώς βγήκε το θρυλικό «Πελέ»

Υπάρχουν δύο εκδοχές στο πως του δόθηκε το παρατσούκλι «Πελέ». Η μία από τις δύο είναι πιο αποδεκτή, ωστόσο ο ίδιος ο Πελέ ποτέ δεν αποκάλυψε την πραγματική ιστορία πίσω από αυτό το όνομα.
Η πρώτη, η λιγότερο αποδεκτή, λέει πως σε νεαρή ηλικία, ενώ είχε τελειώσει να παίζει ποδόσφαιρο στα χωράφια της πόλης του με μία αυτοσχέδια μπάλα και γύριζε σπίτι, βρήκε μία ξεφούσκωτη, χαλασμένη, παλιά, αλλά δερμάτινη μπάλα. Σε πολλές λατινογενείς γλώσσες το «πελέ» σημαίνει δέρμα και οι φίλοι του άρχισαν να τον αποκαλούν έτσι.

Η δεύτερη εκδοχή, η πιο αποδεκτή, λέει πως όταν ήταν μικρός, η μεγάλη του λατρεία ήταν ο τότε τερματοφύλακας της Βάσκο Ντα Γκάμα, Μπιλέ. Όμως ο ίδιος δεν ήξερε πως να προφέρει το όνομα του και συνεχώς όταν μιλούσε για αυτόν στους φίλους του τον αποκαλούσε ή Πιλέ ή Πελέ. Οι φίλοι του άρχισαν να τον πειράζουν με τον δεύτερο όνομα που τον έλεγε και η συνέχεια πλέον είναι ιστορία.

Στην αρχή το όνομα Πελέ ενοχλούσε τον μικρό Έντσον, καθώς δεν είχε κάποια σημασία στην μητρική του γλώσσα, τα Πορτογαλικά. Όταν ένας θεολόγος του επισήμανε πως στην Βίβλο αλλά και στα Εβραϊκά, η λέξη σημαίνει θαύμα, τότε άλλαξε και η γνώμη του για το όνομα με το οποίο θα γινόταν γνωστός σε όλο τον κόσμο.

Σε ηλικία 11 ετών, ο Ντοντίνιο, ο πατέρας του Πελέ, άρχισε να παίζει σε τοπικές ομάδες νέων εντυπωσιάζοντας πολλούς σκάουτερ ομάδων από όλη την Βραζιλία, όμως και τον ίδιο τον πατέρα του, ο οποίος του είπε ότι έχει γεννηθεί για να παίζει ποδόσφαιρο. Στα 13 του χρόνια, τον ανακαλύπτει ο Βαλντεμάρ ντε Μπρίτο, ο οποίος είχε δημιουργήσει την ομάδα νέων της Μπαουρού και τον εντάσσει στην ομάδα του. Έπαιξε δύο χρόνια στην ομάδα, πριν αυτή διαλυθεί, στα εφηβικά του χρόνια. Επίσης αγωνιζόταν και για χάρη της Ράντιουμ, μίας ομάδας του ποδοσφαίρου σάλας, γνωστό και ως φούτσαλ. Αργότερα παραδέχθηκε την βοήθεια που του προσέφερε το να παίζει με ενήλικες σε ηλικία των 14 ετών, αλλά και το πόσο πιο γρήγορα και έξυπνα σκεφτόταν στο κανονικό γήπεδο, λόγω της εμπειρίας του στο ποδόσφαιρο σάλας. Έπειτα, υπέγραψε στην Σάντος.


© 2024 iThessalia | CREATED BY ITWORX