Τι έδειξε μεγάλη, πολυετής μελέτη στις ΗΠΑ. Τι σχέση έχουν τα επίπεδα νατρίου στο αίμα μας με το νερό που πίνουμε και την πορεία της υγείας μας. Τι λένε οι ερευνητές.
Οι ενήλικες που πίνουν καθημερινά άφθονο νερό ως φαίνεται είναι πιο υγιείς, αναπτύσσουν λιγότερα χρόνια νοσήματα και μπορεί να ζουν περισσότερο απ’ ό,τι όσοι ζουν αφυδατωμένοι, αναφέρουν επιστήμονες από το Εθνικό Ίδρυμα Καρδιάς, Πνευμόνων & Αίματος (NHLBI) των ΗΠΑ.
Οι επιστήμονες ανέλυσαν δεδομένα μιας 30ετίας που αφορούσαν 11.255 ενήλικες. Στόχος τους ήταν να εξακριβώσουν εάν τα επίπεδα νατρίου στον οργανισμό μας, σχετίζονται με διάφορους δείκτες της υγείας. Το νάτριο είναι ένα από τα χημικά στοιχεία που αποτελούν το αλάτι. Όταν κάποιος δεν πίνει αρκετά υγρά, τα επίπεδα νατρίου στο αίμα του αυξάνονται.
Όπως έδειξε η μελέτη, όσοι ενήλικες είχαν επίπεδα νατρίου προς το ανώτερο φυσιολογικό όριο, είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν χρόνιες παθήσεις. Είχαν επίσης ενδείξεις προχωρημένης γήρανσης, σε σύγκριση με τους συνομηλίκους τους που είχαν νάτριο στα μεσαία φυσιολογικά επίπεδα. Επιπλέον, διέτρεχαν και αυξημένο κίνδυνο θανάτου σε νεότερη ηλικία.
«Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι το άφθονο νερό μπορεί να επιβραδύνει τη γήρανση και να παρατείνει τη ζωή χωρίς αρρώστιες», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Dr. Natalia Dmitrieva, ερευνήτρια στο Εργαστήριο Καρδιαγγειακής Αναγεννητικής Ιατρικής του NHLBI.
Προγενέστερη μελέτη της ίδιας ερευνητικής ομάδας είχε συσχετίσει την ανεπαρκή πρόσληψη νερού με αυξημένο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας.
Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση eBioMedicine, την οποία εκδίδει το Lancet.
Η νέα μελέτη
Όπως εξηγούν οι ερευνητές στο άρθρο τους, πολλοί άνθρωποι γερνούν ταχύτερα από άλλους. Κάποιοι φθάνουν έως τα βαθιά τους γηρατειά χωρίς χρόνια νοσήματα, ενώ άλλοι υποφέρουν από νωρίς. Με την ταχεία γήρανση του παγκόσμιου πληθυσμού και την αύξηση των χρονίων παθήσεων, αναζητούν μηχανισμούς που να εξηγούν αυτές τις διαφορές.
Πειράματα σε ποντίκια έχουν δείξει ότι η ελλιπής κατανάλωση νερού είναι επιζήμια για την υγεία. Έτσι, αποφάσισαν να διερευνήσουν αν η επαρκής ενυδάτωση μπορεί να κάνει τη διαφορά.
Οι εθελοντές που συμμετείχαν στη μελέτη τους είχαν κατά την έναρξή της ηλικία 45 έως 66 ετών. Οι ερευνητές τους υπέβαλλαν πέντε φορές σε μετρήσεις νατρίου. Υπολόγισαν επίσης την βιολογική ηλικία τους χρησιμοποιώντας ορισμένους βιοδείκτες. Κατέγραφαν επίσης συστηματικά την πορεία της υγείας τους.
Όπως διαπίστωσαν, όσοι είχαν συστηματικά επίπεδα νατρίου πάνω από 142 mmol/l είχαν:
- 39% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν χρόνια νοσήματα
- 21% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν στη διάρκεια της περιόδου παρακολουθήσεως
- 50% περισσότερες πιθανότητες να είναι βιολογικώς μεγαλύτεροι απ’ ό,τι η χρονολογική τους ηλικία
Πόσο νερό πρέπει να πίνουμε
Οι ερευνητές διευκρινίζουν ότι τα ευρήματά τους δεν αποδεικνύουν σχέση αιτίας-αποτελέσματος. Με άλλα λόγια, δείχνουν ότι μόνο ότι υπάρχει συσχέτιση ανάμεσα στο νερό που πίνουμε και στον τρόπο με τον οποίο γηράσκει και αρρωσταίνει το σώμα μας. Πρέπει να διενεργηθούν πρόσθετες μελέτες για να αποδειχθεί αν όντως μας γερνάει πρόωρα ή/και μας αρρωσταίνει η ανεπαρκής κατανάλωση νερού.
Έως τότε, όμως, καλό είναι να πίνουμε όσο νερό συνιστάται για να λειτουργεί ομαλά το σώμα μας. Ει μη τι άλλο, το σώμα των ενηλίκων ανδρών αποτελείται κατά 60% από νερό. Και εκείνο των ενηλίκων γυναικών κατά 55% (οι γυναίκες έχουν πιο πολύ σωματικό λίπος).
Πόσο νερό χρειαζόμαστε λοιπόν; Οι αμερικανικές Εθνικές Ακαδημίες Ιατρικής (ΝΑΜ) συνιστούν κατά μέσον όρο:
- Στις γυναίκες 6-9 ποτήρια υγρών (κυρίως νερού) την ημέρα (1,5 έως 2,2 λίτρα)
- Στους άνδρες 8-12 ποτήρια (2-3 λίτρα)
Όταν κάνει πολλή ζέστη, χρειαζόμαστε περισσότερο. Το ίδιο και όσοι γυμνάζονται/εργάζονται σκληρά ή/και ιδρώνουν πολύ.