Πόλεμος, καύσωνες και μπλακάουτ

ΠΡΟΣΔΟΚΊΑ όλων ήταν να τελειώσει γρήγορα ο βαρύς χειμώνας για να πάρουμε μία ανάσα από τα τιμολόγια - «φωτιά» του ηλεκτρικού ρεύματος. Μάλλον ευσεβής πόθος, καθώς τα βάσανα δεν φαίνεται να τελειώνουν εδώ, αφού το καλοκαίρι προμηνύεται ιδιαίτερα θερμό, με κίνδυνο συχνές διακοπές ρεύματος. Οι υψηλές θερμοκρασίες που ήδη σαρώνουν πολλά μέρη του πλανήτη έχουν αυξήσει τη ζήτηση για ενέργεια, κάτι που θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες, την ώρα όμως που τα αποθέματα ενέργειας δεν είναι αρκετά για να αντιμετωπίσουν τέτοιου είδους καταστάσεις. Από τη μία λοιπόν ο πόλεμος με τη μείωση της παραγωγής και τα ιστορικά χαμηλά αποθέματα φυσικού αερίου και από την άλλη η κλιματική αλλαγή με την ξηρασία και τις υψηλές θερμοκρασίες. Και κάπου στη μέση, η επιστροφή της πανδημίας μαζί με νέους ιούς. Η συρροή τόσων πολλών παραγόντων είναι αρκετά μοναδική...

ΤΟ ΘΈΜΑ παίρνει πολύ πιο σοβαρές διαστάσεις καθώς σε ορισμένα μέρη του πλανήτη διακυβεύεται η ίδια η ανθρώπινη ζωή με τις διακοπές ρεύματος, όταν δεν υπάρχουν συστήματα κλιματισμού ή ανεμιστήρες για να δώσουν «ανάσα» στις επικίνδυνα υψηλές θερμοκρασίες. Το κύμα καύσωνα που σαρώνει την Ασία έχει προκαλέσει πολύωρα μπλακάουτ, θέτοντας σε κίνδυνο περισσότερα από ένα δισ. άτομα σε Πακιστάν, Μιανμάρ, Σρι Λάνκα και Ινδία. Έξι μονάδες παραγωγής ενέργειας στο Τέξας κατέρρευσαν στις αρχές του μηνός στο πρώτο μόλις κύμα καύσωνα, δίδοντας μία εικόνα για το τι μέλλει γενέσθαι.

Σε δυσχερή θέση βρίσκεται και η Ευρώπη, σε περίπτωση που η Ρωσία κλείσει εντελώς τις στρόφιγγες του φυσικού αερίου της. Ίσως οι Ευρωπαίοι καταναλωτές να μην έχουν φανταστεί ένα τέτοιο σενάριο, καθώς ουδέποτε έχει συμβεί στη ζωή τους, με την Ελλάδα να βρίσκεται στις χώρες που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο, σύμφωνα με το Eurasia Group. Το οικονομικό κόστος θα είναι τεράστιο. Πώς θα ξεπεραστεί μία τέτοια κατάσταση; Η Κομισιόν προετοιμάζει σχέδιο απεξάρτησής της από τη ρωσική ενέργεια, αλλά πόσο καλά έχει προετοιμαστεί τόσο η ίδια όσο και οι κυβερνήσεις σε συνεχιζόμενα μπλακάουτ είναι ένα ερώτημα.

Της Έφης Τριήρη από την έντυπη έκδοση της Ναυτεμπορικής
 


© 2024 iThessalia | CREATED BY ITWORX