Πόση φυσική δραστηριότητα χρειαζόμαστε για να τονωθεί το μυαλό μετά τα 45

Τα ευρήματα μελέτης σε σχεδόν 4.500 εθελοντές. Πως επηρεάζουν οι ημερήσιες δραστηριότητες την λειτουργία του εγκεφάλου

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πως ωφελεί ή βλάπτει τον εγκέφαλό σας κάθε δραστηριότητα που κάνετε στη διάρκεια της ημέρας, από τον ύπνο και το πολύωρο γράψιμο στο κομπιούτερ έως τα διαλείμματα για να πάτε στην τουαλέτα ή το γρήγορο περπάτημα από δουλειά σε δουλειά;

Απάντηση σε αυτό δίνει μία νέα μελέτη, στην οποία σχεδόν 4.500 άνθρωποι φορούσαν επτά μερόνυχτα  καταγραφείς δραστηριότητας στους μηρούς τους. Συμπλήρωναν επίσης ειδικά τεστ που αξιολογούσαν:

  • Τη λεκτική μνήμη
  • Τις εκτελεστικές λειτουργίες του εγκεφάλου

Η λεκτική μνήμη συμπεριλαμβάνει την ικανότητα ανάκλησης στη μνήμη ορισμένων λέξεων, έπειτα από σύντομο ή μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.Στις εκτελεστικές λειτουργίες συμπεριλαμβάνονται:

  • Οι οργανωτικές ικανότητες
  • Η ικανότητα εστίασης της προσοχής
  • Η ικανότητα διεκπεραιώσεως πολλών δραστηριοτήτων ταυτοχρόνως
  • Η ανάκληση οδηγιών στη μνήμη

Οι επιδόσεις στα διάφορα τεστ βαθμολογήθηκαν και προστέθηκαν μεταξύ τους, ώστε να βγει μια συνολική βαθμολογία για κάθε εθελοντή.

Αποτέλεσμα; «Ακόμα και 6 έως 9 λεπτά έντονης δραστηριότητας την ημέρα βελτίωναν τη συνολική βαθμολογία των εθελοντών, σε σύγκριση με τον ύπνο, την ακινησία σε μία καρέκλα ή άλλες ήπιες δραστηριότητες», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής John J. Mitchell, από το Ινστιτούτο Αθλήσεως, Ασκήσεως & Υγείας του University College στο Λονδίνο (UCL).

Η νέα μελέτη

Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση Journal of Epidemiology & Community Health. Όπως γράφουν οι ερευνητές, ενέταξαν σε αυτήν 4.481 εθελοντές, ηλικίας 46 ετών. Το 52% εξ αυτών ήταν γυναίκες.

Οι καταγραφείς έδειξαν ότι η δραστηριότητα των εθελοντών ήταν κατά μέσον όρο:

  • Καθιστική επί 9 ώρες και 16 λεπτά ημερησίως
  • Ήπια επί 5 ώρες και 42 λεπτά την ημέρα
  • Μέτρια έως έντονη επί 51 λεπτά την ημέρα

Οι εθελοντές αφιέρωναν επίσης 8 ώρες και 11 λεπτά κάθε βράδυ στον ύπνο.

Η ανάλυση των στοιχείων έδειξε πως καθημερινά χρειάζεται να αφιερώνουμε λιγότερα από 10 λεπτά σε μέτρια έως έντονη δραστηριότητα, για να βελτιωθεί η εκτελεστική λειτουργία του εγκεφάλου. Βέβαια, η βελτίωση με αυτά τα 6-9 λεπτά είναι μέτρια. Ωστόσο όσο αυξάνονται τα λεπτά που αφιερώνουμε σε αυτές τις δραστηριότητες, τόσο περισσότερα τα οφέλη, διευκρίνισε ο κ. Mitchell.

Μετρίας έντασης δραστηριότητα συνήθως θεωρείται το περπάτημα με γρήγορο βήμα, η χαλαρή ποδηλασία και η ανάβαση/κατάβαση μιας σκάλας με τα πόδια. Αντίστοιχα, έντονη δραστηριότητα είναι ο γρήγορος χορός, το τζόκινγκ, το τρέξιμο, η κολύμβηση και η ποδηλασία σε ανηφόρα. Γενικώς, έντονες θεωρούνται οι δραστηριότητες που αυξάνουν τον καρδιακό παλμό και μας κάνουν να λαχανιάζουμε.

Οι επιπτώσεις της ακινησίας

Η μελέτη έδειξε ακόμα πως κάθε μείωση της μετρίας ή έντονης δραστηριότητας και η αντικατάστασή της με περισσότερη ακινησία, μείωνε τις νοητικές λειτουργίες. Ειδικότερα, οι επιδόσεις των εθελοντών στα νοητικά τεστ μειώνονταν κατά 1% έως 2% με κάθε αύξηση:

  • Κατά 8 λεπτά της καθιστικής ζωής
  • Κατά 6 λεπτά της ήπιας δραστηριότητας

«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι και η παραμικρή αύξηση της ημερήσιας κινητικότητας μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τη λειτουργία του εγκεφάλου. Επομένως, δεν υπάρχουν δικαιολογίες για να μην σηκωνόμαστε λίγο περισσότερο από τις καρέκλες», κατέληξε ο κ. Mitchell.


© 2024 iThessalia | CREATED BY ITWORX