Πού χρωστούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Σταθερά πρώτες είναι οι οφειλές των μικρομεσαίων επιχειρηματιών προς τα ταμεία σε σχέση με τις άλλες οφειλές τους, όπως πχ την ενέργεια, τους προμηθευτές και την εφορία.

Μάλιστα, όσοι χρωστούν στα ταμεία είναι αναλογικά περισσότεροι στον κλάδο του εμπορίου και όσοι έχουν ετήσιο τζίρο κάτω των 50.000 ευρώ, δηλαδή στο χαμηλότερο κλιμάκιο εσόδων των μικρομεσαίων. 

Αυτό αποκαλύπτει η νέα έρευνα του ΙΜΕ της ΓΣΕΒΕΕ, η οποία δημοσιεύτηκε χθες.

Συγκεκριμένα, κατά α’ τρίμηνο του 2022 (το οποίο συνέπεσε με το ξέσπασμα της ενεργειακής κρίσης) το μεγαλύτερο αναλογικά ποσοστό των ελευθέρων επαγγελματιών δηλώνει πως έχει ληξιπρόθεσμα χρέη προς τον τέως ΟΑΕΕ.

Την θλιβερή αυτή "πρωτιά” τα χρέη προς τον τέως ΟΑΕΕ κρατούν για τρίτο συνεχόμενο εξάμηνο, καθώς αυτή η τάση καταγράφηκε τόσο στο α’ όσο και στο β΄εξάμηνο του 2021.

Πιο αναλυτικά, όσον αφορά την κάθε κατηγορία υποχρεώσεων, τα ευρήματα της έρευνας είναι τα εξής:

-το 19% των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων δήλωσε πως έχει ληξιπρόθεσμες

οφειλές προς τον πρώην ΟΑΕΕ,

-το 17,5% δήλωσε πως έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές σε λογαριασμούς ενέργειας,

-το 16% δήλωσε πως έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς προμηθευτές,

- το 15,9% δήλωσε πως έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία,

-το 11,2% δήλωσε πως έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές ενοικίου (14,3% το πρώτο εξάμηνο του 2021). Σημειώνεται ότι από τις επιχειρήσεις που έχουν ενοίκιο (το 66% του συνόλου των επιχειρήσεων), το ποσοστό των επιχειρήσεων που δήλωσαν ότι έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές ενοικίου αντιστοιχεί στο 17%.

- Το 8,9% δήλωσε πως έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές σε λοιπούς λογαριασμούς (νερό, τηλεφωνία κ.λπ.),

- το 10,2% δήλωσε πως έχει ληξιπρόθεσμες τραπεζικές οφειλές. Σημειώνεται ότι από τις επιχειρήσεις που έχουν τραπεζικά δάνεια (το 57% του συνόλου των επιχειρήσεων), το ποσοστό των επιχειρήσεων που δήλωσε ότι έχει ληξιπρόθεσμες τραπεζικές οφειλές αντιστοιχεί στο 18%.

- Το 7,2% δήλωσε πως έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το πρώην ΙΚΑ. Σημειώνεται ότι από τις επιχειρήσεις που έχουν προσωπικό (το 64,9% του συνόλου των επιχειρήσεων), το ποσοστό των επιχειρήσεων που δήλωσε ότι έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το πρώην ΙΚΑ αντιστοιχεί στο 9,4%. 

Πού χρωστούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Τα μεγαλύτερα ποσοστά όσων δηλώνουν ότι έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προν τον τέως ΟΑΕΕ σημειώνονται στον κλάδο του εμπορίου (19,7%), έπειτα στις υπηρεσίες (19,1%) και τέλος στη μεταποίηση (17,6%).

Με κριτήριο τον ετήσιο τζίρο εργασίων,οι μεγαλύτερες οφειλές προς τον τέως ΟΑΕΕ σημειώνονται σε όσους έχουν έσοδα έως 50.000 ευρώ, δηλαδή στις πολύ μικρές μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Το ποσοστό όσων επαγγελματιών δηλώνουν οφειλέτες του τέως ΟΑΕΕ μειώνεται όσο μεγαλύτερος είναι ο τζίρος.

ΓΣΕΒΕΕ 2

 


Πηγή: www.capital.gr
© 2024 iThessalia | CREATED BY ITWORX