Σύμφωνα με σχέδιο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση, θα αποτελέσει «αντίβαρο» στην αύξηση του κατώτατου μισθού
Σε νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών προσανατολίζεται να προβεί η κυβέρνηση, έτσι ώστε να περιοριστεί η μη μισθολογική δαπάνη και να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να αντέξουν την αύξηση του κατώτατου μισθού.
Στο υπουργείο Εργασίας προετοιμάζονται ώστε η διαδικασία που θα καταλήξει στις νέες κατώτατες αποδοχές, στα επίπεδα των 751 ευρώ, να εκκινήσει αμέσως με την έλευση της νέας χρονιάς. Πρακτικά, όμως, αυτό σημαίνει ότι θα προκύψει μια ακόμα επιβάρυνση για τις επιχειρήσεις που θα κληθούν να καταβάλουν τις συμφωνημένες αυξήσεις εν μέσω σφοδρής ενεργειακής και πληθωριστικής κρίσης. Στο πλαίσιο αυτό, υπάρχουν σενάρια για συνέχιση της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες και κατά το 2023, έτσι ώστε να υπάρξει ελάφρυνση της δαπάνης για τις επιχειρήσεις. Σχετική αναφορά είναι πιθανό να γίνει από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη από τη ΔΕΘ το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, καθώς εκεί η ομιλία του θα απευθύνεται και στους παραγωγικούς φορείς της χώρας, οι οποίοι αναμένουν με αγωνία να διαπιστώσουν ότι λαμβάνονται μέτρα περιορισμού των δαπανών τους, που ισοδυναμούν με στήριξη της παραγωγικότητας.
Οι εισφορές που εξετάζεται να διατηρηθούν μειωμένες είναι όσες δεν επιδρούν στο ποσό της σύνταξης του εργαζομένου όταν ολοκληρωθεί ο εργασιακός του βίος. Κυρίως πρόκειται για εισφορές που εισπράττει η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ - τ. ΟΑΕΔ) και εκεί γίνεται έλεγχος ώστε να διατηρηθεί η μείωση και να επεκταθεί περαιτέρω χρονικά. Ήδη, πάντως, οι ασφαλιστικές εισφορές έχουν υποχωρήσει την τελευταία τριετία κατά 4,4 ποσοστιαίες μονάδες. Απομένουν 0,6 π.μ. έτσι ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της περικοπής κατά 5 μονάδες, όπως ήταν η αρχική κυβερνητική δέσμευση.
Ο στόχος αυτός για να τύχει περαιτέρω τροποποίησης, ακόμα κι αν η πρόβλεψη γίνει με ορίζοντα πέραν της τετραετίας διακυβέρνησης, πρέπει να υπάρξει σχετική νομοθετική πρωτοβουλία, καθώς η τωρινή μείωση ισχύει έως το τέλος του 2022.