ράλι ανατιμήσεων

Τα νέα δεδομένα που έχουν δημιουργήσει οι ραγδαίες εξελίξεις στο Ουκρανικό εξετάζουν στην κυβέρνηση, εστιάζοντας στο νέο πλέγμα ενίσχυσης που θα πρέπει να μπει σε εφαρμογή. Οι «σκιές» στην οικονομία αυξάνονται, καθώς είναι ήδη δεδομένο πως το ράλι ανατιμήσεων στην ενέργεια θα έχει πολλαπλές επιπτώσεις.

Σε αυτή τη χρονική συγκυρία στο κυβερνητικό στρατόπεδο επικεντρώνονται σε δύο κομβικά θέματα: να μην υπάρξουν προβλήματα με την τροφοδοσία της χώρας σε φυσικό αέριο και να επεκταθεί το πλέγμα μέτρων στήριξης σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά απέναντι στο ράλι ανατιμήσεων. Ταυτόχρονα βασικά σημεία του προϋπολογισμού θα πρέπει να «ξαναγραφούν», καθώς αναμένεται νέα άνοδος του πληθωρισμού και συρρίκνωση των ρυθμών ανάπτυξης λόγω του αντίκτυπου της Ουκρανικής κρίσης στις ευρωπαϊκές οικονομίες. 

Στο οικονομικό επιτελείο κάνουν ασκήσεις επι χάρτου για τα μέτρα στήριξης που θα μπουν σε εφαρμογή, καθώς το μεγάλο ζητούμενο είναι να στηριχτούν οι πλέαν ευάλωτοι χωρίς να υπάρξει δημοσιονομικός εκτροχιασμός. Δεν είναι τυχαίο πως το μήνυμα που εκπέμπεται από το κυβερνητικό στρατόπεδο είναι «κανένα μέτρο χωρίς μέτρημα» , καθώς στόχος είναι η χώρα να βγει το καλοκαίρι από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας και να αποκτήσει επενδυτική βαθμίδα στις αρχές του 2023.


© 2024 iThessalia | CREATED BY ITWORX