Η Ρωσία θέλει να σταματήσει τη διοχέτευση στην Ουκρανία της ενέργειας που παράγει ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια, ο μεγαλύτεροςτης Ευρώπης, που έχει καταληφθεί από τον ρωσικό στρατό, εκτός αν το Κίεβο πληρώσει τη Μόσχα για το παραγόμενο ηλεκτρικό ρεύμα, δήλωσε ένας αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ο Μαράτ Χουσνούλιν.
Οι δηλώσεις αυτές είναι στην ίδια κατεύθυνση με εκείνες άλλων Ρώσων αξιωματούχων τις τελευταίες εβδομάδες που αφήνουν να εννοηθεί πως η Ρωσία ετοιμάζει μια συνεχή κατοχή, αν όχι μια προσάρτηση των ζωνών της νότιας Ουκρανίας που έχει θέσει υπό τον έλεγχό της, της περιφέρειας της Χερσώνας και ενός σημαντικού τμήματος εκείνης της Ζαπορίζια.
"Αν το ενεργειακό σύστημα της Ουκρανίας είναι έτοιμο να πληρώσει, τότε (ο σταθμός) θα μπορέσει να λειτουργεί για την Ουκρανία. Αν (η Ουκρανία) δεν δεχθεί, τότε (ο σταθμός) θα λειτουργήσει για τη Ρωσία", δήλωσε ο Χουσνούλιν, στη διάρκεια μιας επίσκεψης σήμερα στον τόπο των πυρηνικών εγκαταστάσεων, σύμφωνα με ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.
"Έχουμε μεγάλη εμπειρία από πυρηνικούς σταθμούς, έχουμε επιχειρήσεις στη Ρωσία που έχουν αυτή την εμπειρία, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως (εκείνος της Ζαπορίζια) θα συνεχίσει να λειτουργεί", είπε.
Η ουκρανική υπηρεσία πυρηνικής ενέργειας Energoatom δήλωνε σήμερα το πρωί ότι ο σταθμός εξακολουθούσε να παρέχει ηλεκτρικό ρεύμα στην Ουκρανία.
Το 2021, δηλ. πριν από τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου 2022, ο σταθμός αντιπροσώπευε το 20% της ετήσιας παραγωγής ηλεκτρισμού στην Ουκρανία και το 47% εκείνης που παράγεται από το ουκρανικό πυρηνικό πάρκο.
Οι δυνάμεις της Μόσχας πήραν τον έλεγχο στις αρχές Μαρτίου αυτού του σταθμού που βρίσκεται στην πόλη Ενέρχονταρ, στη νότια Ουκρανία, που ο ποταμός Δνείπερος χωρίζει από την περιφερειακή πρωτεύουσα Ζαπορίζια, η οποία εξακολουθεί να τελεί υπό τον έλεγχο της Ουκρανίας.
Οι συγκρούσεις που διεξήχθησαν εκεί κατά τις πρώτες ημέρες του πολέμου προκάλεσαν φόβους για μια ενδεχόμενη πυρηνική καταστροφή στη χώρα όπου εξερράγη ένας αντιδραστήρας το 1986 στο Τσερνόμπιλ.
Ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Μαράτ Χουσνούλιν είπε εξάλλου πως η Ρωσία βρίσκεται εκεί για να μείνει, αφήνοντας να εννοηθεί πως η προσάρτηση είναι μια επιλογή.
"Θεωρώ πως το μέλλον αυτής της περιοχής είναι να εργαστεί στο πλαίσιο της φιλικής ρωσικής οικογένειας. Γι΄αυτό ήρθα, για να βοηθήσω στο μέγιστο στην ενσωμάτωση", είπε.
Ρώσοι αξιωματούχοι και οι φιλορωσικές αρχές, που έχει διορίσει η Μόσχα, δήλωσαν επίσης την περασμένη εβδομάδα πως η περιοχή της Χερσώνας θα προσαρτηθεί πιθανότητα στη Ρωσία.
Ο έλεγχος από τη Ρωσία της παράκτιας περιοχής της Αζοφικής θάλασσας (Χερσώνα, Ζαπορίζια και Ντονέτσκ) περιλαμβανομένου του λιμανιού της Μαριούπολης, επιτρέπει να δημιουργηθεί μια χερσαία 'γέφυρα' που θα συνδέει το ρωσικό έδαφος με τη χερσόνησο της Κριμαίας, την οποία προσάρτησε το 2014.
Κατά την έναρξη της ρωσικής επίθεσης, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν είχε πει πως η Ρωσία δεν πρόκειται να καταλάβει ουκρανικά εδάφη.