Σύνδεσμος Φαρμακοβιομηχανιών (ΣΦΕΕ): «Απαιτείται διαφάνεια και έλεγχοι από τον ΕΟΦ»

Επιστολή στον Πλεύρη για τις ελλείψεις φαρμάκων.

Με νέα επιστολή του προς τον Υπουργό Υγείας, ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) τονίζει πως για την επίλυση του τεράστιου θέματος των ελλείψεων φαρμάκων απαιτείται όχι μόνο έλεγχος από την πλευρά του ΕΟΦ σε όλους τους κρίκους της αλυσίδας του φαρμάκου, αλλά και "διαφάνεια και όχι εισαγγελείς", όπως τονίζουν οι εκπρόσωποι του κλάδου.

Ούτε λίγο ούτε πολύ, ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) προσάπτει στο Υπουργείο Υγείας ότι οι παρεμβάσεις του στο θέμα των ελλείψεων φαρμάκων είναι αποσπασματικές, ενώ το πρόβλημα -το οποίο έχει παγκόσμιες διαστάσεις- θα πρέπει να επιλυθεί, όπως λένε οι εταιρείες, με μέτρα διαφάνειας και εποπτείας «και όχι μέσω Εισαγγελέων».

Παράλληλα οι εκπρόσωποι των εταιρειών επισημαίνουν πως ενώ καταθέτουν σε καθημερινή βάση τα στοιχεία πωλήσεών τους στον ΕΟΦ, ανά κωδικό προϊόντος και ανά ΑΦΜ, το Υπουργείο Υγείας δίνει εντολή για ελέγχους στις εταιρείες, και «μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η πολιτεία δεν είναι σε θέση να αξιοποιήσει αυτά τα στοιχεία», όπως λένε.

Δείτε  ολόκληρη την επιστολή του ΣΦΕΕ

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Επανερχόμαστε, για τρίτη φορά στο θέμα των ελλείψεων φαρμάκων με το ίδιο αίτημα, καθώς παρατηρούμε αποσπασματικές κινήσεις και συνεχιζόμενα δημοσιεύματα που υποδεικνύουν ότι η κατάσταση δεν βελτιώνεται:

1) Πιο συγκεκριμένα, στην από 15/7/2022 επιστολή μας, η πρόταση του ΣΦΕΕ ήταν: «όπως οι ΦΕ υποχρεούνται να δηλώνουν τις ημερήσιες πωλήσεις ανά
κωδικό/ΑΦΜ στον ΕΟΦ από το 2016 (28/4/2016-αρ πρωτ 28514), αντίστοιχα, αυτό θα πρέπει να ζητηθεί από τις φαρμακαποθήκες. Ο ΕΟΦ ως ελεγκτικός
μηχανισμός θα πρέπει να ελέγχει τη διακίνηση των ελλειπτικών κωδικών»

2) Στην επιστολή μας από τις 29/11/2022 σας επαναλάβαμε ότι: «Ως ΣΦΕΕ, από τις 15/7/2022 έχουμε στείλει τις προτάσεις μας προς το Υπουργείο και τον
ΕΟΦ με κύριο άξονα τη διαφάνεια και τον έλεγχο στην εφοδιαστικής αλυσίδας του φαρμάκου. Όπως από το 2016, οι φαρμακευτικές εταιρείες καθημερινά επικοινωνούν στον ΕΟΦ τις πωλήσεις τους ανά ΑΦΜ και ανά SKU (κωδικό), έτσι πρέπει να κάνει και το χονδρεμπόριο. Δυστυχώς, όμως, η διαφάνεια δεν επεκτείνεται πέραν των φαρμακευτικών εταιρειών»

3) Το γεγονός ότι ενώ καταθέτουμε ως εταιρείες σε καθημερινή βάση τα στοιχεία πωλήσεών μας στον ΕΟΦ, ανά κωδικό προϊόντος, ανά ΑΦΜ, το Υπουργείο Υγείας δίνει εντολή για ελέγχους στις εταιρείες, μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η πολιτεία δεν είναι σε θέση να αξιοποιήσει αυτά τα στοιχεία.

4) Επανερχόμαστε με το ίδιο αίτημα: Μόνο η διαφάνεια στη διακίνηση των φαρμάκων σε όλο το μήκος της αλυσίδας διανομής και η επεξεργασία των υποβαλλόμενων στοιχείων θα καταδείξουν τις πραγματικές διαστάσεις του θέματος.

Κατόπιν αυτού ο ενεργός εποπτικός ρόλος του ΕΟΦ είναι προαπαιτούμενο. Είμαστε στη διάθεσή σας για να συζητήσουμε πως αυτό μπορεί να γίνει πράξη. Σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη, υπάρχουν θέματα ελλείψεων για διάφορους λόγους και οι φορείς προσπαθούν να τα λύσουν με μέτρα διαφάνειας και εποπτείας και όχι μέσω Εισαγγελέων.


© 2024 iThessalia | CREATED BY ITWORX