Συνέχεια κινητοποιήσεων στα πανεπιστήμια - Οι καθηγητές διεκδικούν νέο μισθολόγιο

«Διαπιστώνουμε σιωπή από την κυβέρνηση» λένε οι καθηγητές και δίνουν νέο ραντεβού κινητοποιήσεων στις 8 Μαρτίου.

Τη συνέχιση των κινητοποιήσεων στα πανεπιστήμια αποφάσισαν εκ νέου οι διδάσκοντες στα πανεπιστήμια οι οποίοι διεκδικούν νέο μισθολόγιο εντός του 2023. Η Ομοσπονδία των πανεπιστημιακών (ΠΟΣΔΕΠ) πήρε νέα ομόφωνη απόφαση την οποία θα επανεξετάσει ανάλογα θα επανεξετάσει ανάλογα με την ανταπόκριση της κυβέρνησης.

«Διαπιστώνοντας τη συνεχιζόμενη σιωπή από την πλευρά της κυβέρνησης ως προς τις οικονομικές διεκδικήσεις μας και εκτιμώντας την αγωνιστική ανταπόκριση των συλλόγων ΔΕΠ στην ομόφωνη απόφαση της 8-2-2023 για διεκδικητικές κινητοποιήσεις, αποφασίζει συνέχιση των δράσεων ενημέρωσης και προβολής των αιτημάτων μας και νέα κινητοποίηση την Τετάρτη 8 Μαρτίου, με τη μορφή που θα αποφασίσουν οι σύλλογοι ΔΕΠ», τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΠΟΣΔΕΠ και υπογραμμίζει:

Tα αιτήματα είναι νέο μισθολόγιο εντός του 2023 σε συμμόρφωση με τις αποφάσεις του ΣτΕ και με επιπλέον αυξήσεις που θα καλύπτουν τις απώλειες, για ανταγωνιστικά επίπεδα αποδοχών και αξιοπρεπείς συντάξεις. Αναδρομική καταβολή από το 2017 της μισθολογικής διαφοράς που αναγνωρίζει το ΣτΕ.

Γενναία αύξηση της χρηματοδότησης των πανεπιστημίων ώστε να καλύπτονται πλήρως οι λειτουργικές ανάγκες τους και να ενισχυθεί η υλικοτεχνική τους υποδομή και η έρευνα - νέες θέσεις ΔΕΠ και διοικητικού - τεχνικού - εργαστηριακού προσωπικού που θα καλύπτουν πλήρως τις αποχωρήσεις κάθε έτους και θα συμπληρώνουν τα κενά της προηγούμενης περιόδου κατά την οποία οι θέσεις ήταν μηδενικές.

Ο πρόεδρος της ΠΟΣΔΕΠ καθηγητής Ιωάννης Σεϊμένης έχει αναφερθεί στη χρόνια υποχρηματοδότηση των πανεπιστημίων, που έχει επιπτώσεις στην ποιότητα των σπουδών, στη συντήρηση και ανανέωση των υποδομών καθώς και στην ερευνητική δραστηριότητα. Ο κ. Σεϊμένης παρουσίασε τα στοιχεία από τις μεταβολές λόγω αφυπηρετήσεων και αποχωρήσεων των μελών ΔΕΠ και του λοιπού προσωπικού.

Μετά το μακρόχρονο πάγωμα των διορισμών την περίοδο της κρίσης οι θέσεις που δίνονται δεν αρκούν για να καλύψουν, σε πολλές περιπτώσεις, τις ετήσιες αποχωρήσεις. Οι καθηγητές Λίλιαν Αντωνίου και Σταύρος Καμινάρης, μέλη της ΕΓ της ΠΟΣΔΕΠ, υποστήριξαν την ανάγκη άμεσης καταβολής των αναδρομικών διαφορών από το 2017 σε όλα τα μέλη ΔΕΠ.

Η καταβολή, χωρίς νέες δικαστικές αποφάσεις και νέες προσφυγές, όπως επανειλημμένα έχει ζητήσει η ΠΟΣΔΕΠ, θα ελαφρύνει τα δικαστήρια από άσκοπο φόρτο. Οι μισθολογικές απώλειες είναι τεράστιες, καθώς οι πανεπιστημιακοί δεν συμμετείχαν στις αυξήσεις των άλλων ειδικών μισθολογίων το 2008-2009 (από 25 έως 100%), με συνέπεια να αμείβονται πρακτικά με το μισθολόγιο του 2003.

Ενδεικτικά (χωρίς να υπολογίζονται οι απώλειες λόγω τιμαρίθμου) - καθηγητής πρώτης βαθμίδας είχε το 2002 καθαρό μισθό 1993 ευρώ και ο ίδιος, το 2022 σε ηλικία 67 ετών, είχε καθαρό ονομαστικό μισθό 2090 ευρώ. Λέκτορας το 2002 με καθαρό μισθό 1750 € (επί 14 - ισοδύναμο του 2.041 επί 12, καθώς έχει καταργηθεί από το 2010 ο 13ος και 14ος μισθός), το 2022 έχει ως Καθηγητής καθαρό μισθό 1.950 € (επί 12).


© 2024 iThessalia | CREATED BY ITWORX