Οι ειδικοί επιμένουν να τρώμε εποχικά κι αν θέλετε να εξασφαλίσετε φρεσκάδα στο πιάτο σας, βάλτε οπωσδήποτε περισσότερα φρούτα και λαχανικά εποχής, όπως τα παρακάτω.
Αγκινάρες
Τον Μάρτιο βρίσκονται στην εποχή τους και παρέχουν στον οργανισμό το κάλιο που χρειάζεται, ειδικά όταν ταλαιπωρείστε από μυϊκούς σπασμούς και κράμπες. Ταυτόχρονα, είναι πλούσιες και σε φυλλικό οξύ, το οποίο απαιτείται για την παραγωγή και τη συντήρηση των νέων κυττάρων και αν αναρωτιέστε πώς αλλιώς εκτός από αλά πολίτα μπορείτε να τις δοκιμάσετε, μπορείτε να τις προσθέσετε στις σούπες, τους ζωμούς, ή να τις συνδυάσετε σε οποιοδήποτε πιάτο ή σαλάτα.
Αρακάς
Μην τον έχετε στο μυαλό σας μόνο στη λαδερή του μορφή. Μπορείτε να τον προσθέσετε μέσα στη σαλάτα, να τον δοκιμάσετε ως πουρέ, στα ζυμαρικά, το ρύζι κ.ο.κ. Ο αρακάς αποτελεί πολύ καλή πηγή βιταμινών Α και C, όπως και πρωτεΐνης φυτικής προέλευσης, τονώνοντας τον οργανισμό, την όραση και το ανοσοποιητικό. Συν του ότι είναι μια πολύ οικονομική τροφή.
Φάβα
Εξαιρετική πηγή φυλλικού οξέος και πολύ καλή πηγή θειαμίνης (βιταμίνη απαραίτητη για το μεταβολισμό των υδατανθράκων) και ψευδαργύρου (μέταλλο απαραίτητο για την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού), η φάβα αποτελεί ένα από τα πιο γευστικά ορεκτικά που μας θυμίζει άνοιξη και καλοκαίρι. Μπορείτε να τη συνδυάσετε με κάππαρη και με φρέσκο κρεμμυδάκι για διπλά οφέλη, ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στις σούπες, τη σαλάτα, τα ζυμαρικά κ.ά.
Λευκά σπαράγγια
Τα πράσινα σπαράγγια μας είναι πιο οικεία, τα λευκά, όμως, έχουν πιο ντελικάτη γεύση και αξίζει να τα δοκιμάσετε. Ταιριάζουν εξαιρετικά σε σούπες, ενώ αποτελούν εξαιρετική πηγή βιταμινών Α και C για την όραση και το ανοσοποιητικό. Είναι, επίσης, πλούσια σε φυτικες ίνες που μας κρατούν χορτάτους και κάνουν καλό στο έντερο. Πριν τα μαγειρέψετε, αφαιρέστε το πικρό τους περίβλημα και δοκιμάστε τα στον ατμό ή σιγοβράστε τα με λίγο χυμό λεμονιού.