Βλαντιμίρ Πούτιν

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν έκανε την τελική επιλογή, η ρήξη της Ρωσίας με τη Δύση είναι πλέον γεγονός και από χθες το βράδυ όλος ο πλανήτης τελεί σε πολεμική ετοιμότητα. Η ραγδαία κλιμάκωση στο ουκρανικό μέτωπο ήρθε με την απόφαση Πούτιν να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, των δύο περιοχών της ανατολικής Ουκρανίας που ελέγχονται από τους φιλορώσους αυτονομιστές - μια απόφαση, την οποία ο Ρώσος πρόεδρος ανακοίνωσε στο όνομα του «αποκομμουνισμού», του «ενιαίου» ουκρανικού και ρωσικού λαού, και της αποκατάστασης της «γεωπολιτικής καταστροφής», που - όπως είπε- συντελέστηκε με τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης. Έδωσε μάλιστα εντολή για αποστολή «ειρηνευτικών δυνάμεων» στις δύο περιοχές.  

«Λοιπόν, η Ουκρανία θέλει αποκομμουνισμό; Αυτό μας ταιριάζει. Αλλά ας μη σταματήσουμε στα μισά του δρόμου. Είμαστε έτοιμοι να σας δείξουμε πώς είναι ο πραγματικός αποκομμουνισμός» δήλωσε ο Πούτιν σε ένα διάγγελμα προς τον ρωσικό λαό, που μεταβάλλει πλέον άρδην τα γεωπολιτικά δεδομένα.

Οι κάτοικοι στο Ντονμπάς βγήκαν στους δρόμους με ρωσικές σημαίες στα χέρια, με πυροτεχνήματα και κορναρίσματα πανηγυρίζοντας για την απόφαση του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Μία ώρα εν τω μεταξύ είχε διάρκεια η κατεπείγουσα δημόσια συνεδρίαση του Συμβολίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η οποία συγκλήθηκε κατόπιν αιτήματος κυρίως των δυτικών κρατών-μελών του, μετά την αναγνώριση της ανεξαρτησίας των περιοχών της ανατολικής Ουκρανίας που ελέγχονται από φιλορώσους αυτονομιστές από τη Ρωσία- γεγονός που «σκίζει» την ειρηνευτική συμφωνία του Μινσκ και «ναρκοθετεί» τις διπλωματικές προσπάθειες για εκτόνωση της κρίσης. 

Η συνεδρίαση ήταν συνονθύλευμα έντονων τοποθετήσεων καθώς εκπρόσωποι από τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ινδία, την Ιρλανδία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Κένυα και τη Γκάνα προέτρεψαν εμφατικά να επικρατήσει η ειρήνη και η διπλωματία, σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί ο πόλεμος στην Ουκρανία.


© 2024 iThessalia | CREATED BY ITWORX