Ο αναλυτικός οδηγός για τη χρήση των ισχυουσών ρυθμίσεων και έναν οδικό χάρτη για την ένταξη των οφειλών.
Τέσσερα βασικά «εργαλεία» και επιλογές έχουν οι οφειλέτες οι οποίοι εκπέμπουν SOS εξαιτίας των χρεών σε δημόσιο και άλλους φορείς. Ο ΟΤ παρουσιάζει έναν αναλυτικό οδηγό για τη χρήση των ισχυουσών ρυθμίσεων και έναν οδικό χάρτη για ένταξη των οφειλών.
Το πρώτο εργαλείο αφορά τον εξωδικαστικό μηχανισμό με ρυθμίσεις χρεών και διαγραφή αρχικού κεφαλαίου (οφειλές σε τράπεζες ή εφορία ή ΕΦΚΑ ή Δήμους). Η άλλη επιλογή είναι μέσω της πάγιας ρύθμισης των χρεών της εφορίας σε έως 24 δόσεις για τα νέα χρέη προς την εφορία. Η νέα έκτακτη ρύθμιση των 36 ή 72 δόσεων για συνεπείς οφειλέτες και τέταρτη Τρίτη επιλογή είναι η αναβίωση παλαιών ρυθμίσεων για όσους επλήγησαν από τις κρίσεις (προς την εφορία) σε έως 120 δόσεις. Αυτό αφορά και την αναβίωση των παλαιών ευνοϊκών ρυθμίσεων των 120 δόσεων καθώς και των 72 δόσεων της περιόδου covid προς τον ΕΦΚΑ.
Οι νέες ρυθμίσεις και η αναβίωση των παλαιών ρυθμίσεων θα ενεργοποιηθούν σταδιακά μέσα στον Απρίλιο και θα δίνουν τη δυνατότητα έκδοσης φορολογικής ενημερότητας. Παράλληλα θα ξεμπλοκάρει ο τραπεζικός λογαριασμός.
- Ο εξωδικαστικός μηχανισμός μπορεί να επιτρέψει δόσεις έως 420 και οι νέες διατάξεις επιτρέπουν πλέον να κάνει αίτηση οφειλέτης, στην πλατφόρμα, ακόμα και αν έχουν ένα είδος οφειλής (κάτι που δεν ίσχυε πριν). Για παράδειγμα, να χρωστά μόνο προς την εφορία, ή μόνο προς τον ΕΦΚΑ ή μόνο προς τράπεζες. Για την όποια απόρριψη της αίτησης από τις τράπεζες θα απαιτείται, η δημόσια ανάρτηση της αιτιολόγησης στην πλατφόρμα. Εντάσσονται νέες κατηγορίες οφειλών προς ρύθμιση, όπως είναι οι οφειλές υπέρ τρίτων, εφόσον έχουν βεβαιωθεί από τη φορολογική αρχή. Για παράδειγμα, μία οφειλή προς τους Δήμους πλέον μπορεί να ρυθμιστεί. Μειώνεται το επιτόκιο της ρύθμισης οφειλών μέσω Εξωδικαστικού στην Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία σε σταθερό επιτόκιο 3%, αντί για το κυμαινόμενο Euribor+ 5% (σήμερα 7,6%).
Ποιοι μπορούν να κάνουν αίτηση στον εξωδικαστικό και πως
Για να μπορεί κάποιος να εισέλθει στην πλατφόρμα πρέπει να έχει χρέη τουλάχιστον 10.000 ευρώ. Καταργείται η ποινή προεξόφλησης των οφειλών προς το Δημόσιο, και μειώνεται το επιτόκιο ρύθμισης αυτών. Θα αφαιρούνται, στο ακέραιο, οι τόκοι που αντιστοιχούν στις υπολειπόμενες δόσεις.
Προβλέπεται επίσης διαγραφή τόκων, προσαυξήσεων, ή ακόμη και της βασικής οφειλής. Ο ρυθμίσεις μέσω εξωδικαστικού προβλέπουν μερικές διαγραφές οφειλών: Προς το Δημόσιο είναι έως 75% επί της βασικής οφειλής, έως 85% επί των προσαυξήσεων των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς ΑΑΔΕ και e-ΕΦΚΑ και έως 95% επί των προστίμων της ΑΑΔΕ. Προς τις τράπεζες και διαχειριστές δανείων η διαγραφή φτάνει έως 80% επί της βασικής οφειλής, καθώς και έως 100% επί των τόκων. Ως τον Μάρτιο, οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν οριστικά στην πλατφόρμα ανέρχονται σε 1.708. Οι συνολικές ρυθμίσεις ανέρχονται σε 4.356, οι οποίες αντιστοιχούν σε 1,42 δισ. Ευρώ, ενώ τις τελευταίες 10 ημέρες πραγματοποιήθηκαν 246 νέες ρυθμίσεις οφειλών. Η μέση διαγραφή χρέους στις πολυμερείς ρυθμίσεις, ανέρχεται σε μέσο ποσοστό 31,6% για τους χρηματοδοτικούς φορείς και 22,1% για το Δημόσιο. Επίσης, εγκρισιμότητα των χρηματοδοτικών φορέων κυμάνθηκε στο 80%, από 55% που ήταν ο μέσος όρος των προηγούμενων μηνών.
Η ειδική υπηρεσία myEGDIXlive δίνει τη δυνατότητα εξυπηρέτησης από την ΕΓΔΙΧ με τηλεδιάσκεψη ή τηλεφωνικό ραντεβού». Παρέχει στους ενδιαφερόμενους τη δυνατότητα να λαμβάνουν εξ΄αποστάσεως υποστήριξη σε ερωτήματα που αφορούν αιτήσεις τους στην Πλατφόρμα του Εξωδικαστικού Μηχανισμού Ρύθμισης Οφειλών.
Τα βήματα για την εξωδικαστική ρύθμιση οφειλών
1) Είσοδος στην ηλεκτρονική πλατφόρμα εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών και δημιουργία αίτησης (με χρήση κωδικών taxisnet).
2) Πραγματοποίηση άρσης απορρήτου όλων των εμπλεκομένων (δηλ. οφειλέτη, συνοφειλετών και εγγυητών).
3) Άντληση δεδομένων των ανωτέρω εμπλεκομένων και συμπλήρωση στοιχείων που δεν υπάρχουν ήδη ηλεκτρονικά καταχωρημένα.
4) Υποβολή οριστικής αίτησης. Από την οριστική υποβολή της αίτησης και μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας, επιτυγχάνεται η αναστολή των διαδικασιών αναγκαστικής εκτέλεσης, όπως διαταγές πληρωμής, κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών, καθώς και δεσμεύσεις και πλειστηριασμοί στην κινητή και ακίνητη περιουσία του οφειλέτη.
5) Διενέργεια ελέγχου ύπαρξης πλούτου των ανωτέρω εμπλεκομένων από τους θεσμικούς πιστωτές.
6) Παραγωγή μιας αυτοματοποιημένης πρότασης ρύθμισης οφειλών, δύο (2) μήνες μετά από την υποβολή της αίτησης, βάσει του ειδικού αλγορίθμου της πλατφόρμας. Ο αλγόριθμος λειτουργεί σύμφωνα με τους κανόνες του Νόμου και λαμβάνει υπόψη την αξία της περιουσίας και του διαθέσιμου εισοδήματος, μετά την κάλυψη των εύλογων και ανελαστικών δαπανών, τόσο του οφειλέτη όσο και των συνοφειλετών – εγγυητών του.
7) Επισκόπηση πρότασης ρύθμισης οφειλών από τράπεζες και διαχειριστές δανείων και συμμετοχή σε ηλεκτρονική ψηφοφορία για την αποδοχή ή την απόρριψή της. Οι ιδιώτες θεσμικοί πιστωτές δύναται να συμφωνήσουν ή να διαφωνήσουν με αυτή την πρόταση και να προτείνουν μια αντιπρόταση ή να μην ρυθμίσουν καθόλου. Εάν η πλειοψηφία των ιδιωτών θεσμικών πιστωτών ψηφίσει θετικά, τότε η απόφαση αυτή επιβάλλεται σε όλους τους ιδιώτες θεσμικούς πιστωτές. Το Δημόσιο ψηφίζει πάντοτε θετικά και παρέχει πρόταση ρύθμισης οφειλών, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις του Νόμου.
8) Αξιολόγηση της ανωτέρω εγκεκριμένης πρότασης ρύθμισης από τον οφειλέτη.
9) Δυνατότητα πραγματοποίησης διαδικασίας διαπραγμάτευσης με τους ιδιώτες θεσμικούς πιστωτές, αξιοποιώντας τις υπηρεσίες ενός πιστοποιημένου διαμεσολαβητή, με σκοπό τη δημιουργία μιας εξατομικευμένης και προσωποποιημένης πρότασης ρύθμισης οφειλών (με ενδεχόμενη μερική ρευστοποίηση περιουσίας).
10) Ο οφειλέτης είτε αποδέχεται είτε απορρίπτει την πρόταση ρύθμισης, χωρίς καμία επίπτωση. Εφόσον την αποδεχθεί, τότε υπογράφει τη σχετική σύμβαση / συμφωνία ρύθμισης οφειλών που είναι διαθέσιμη στην ηλεκτρονική πλατφόρμα.
- Εκτακτη ρύθμιση
Η νέα ρύθμιση των 36-72 δόσεων αφορά όσους την 1η Νοεμβρίου 2021 δεν είχαν ληξιπρόθεσμες ή αρρύθμιστες οφειλές, ενώ παράλληλα κατέβαλαν όλες τις δόσεις των ρυθμίσεων των 72 ή 120 δόσεων, εφόσον είχαν τέτοιες ρυθμίσεις.
Η ελάχιστη μηνιαία δόση είναι 30 ευρώ. Για τους οφειλέτες που δημιούργησαν ληξιπρόθεσμες οφειλές στο χρονικό διάστημα από την 1η Νοεμβρίου 2021 έως και την 1η Φεβρουαρίου 2023 και τις έχουν ήδη εντάξει στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων, δίνεται η δυνατότητα να τις υπαγάγουν και αυτές στη νέα ρύθμιση των 72 δόσεων, ενώ αν την 1η Νοεμβρίου 2021 υφίστανται ρυθμισμένες οφειλές στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων η οποία μεταγενέστερα χάθηκε και ταυτόχρονα βεβαιώθηκαν νέες οφειλές, μετά την 1η Νοεμβρίου 2021, τότε οι νέες αυτές οφειλές μπορούν να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση των 36 ή 72 δόσεων.
- Χρέη στην Εφορία: 36 -72 και 120 δόσεις
Μέσα στον Απρίλιο ανοίγουν τρεις ηλεκτρονικές πλατφόρμες για τις ρυθμίσεις χρεών στην Εφορία. Οι οφειλέτες να έχουν προθεσμία έως το τέλος Ιουλίου για να υποβάλουν τις αιτήσεις τους. Η πρώτη πλατφόρμα αφορά τη νέα ρύθμιση των 36-72 δόσεων, όπου χιλιάδες οφειλέτες, οι οποίοι ήταν συνεπείς πριν ξεσπάσει η ενεργειακή κρίση θα μπορέσουν να εντάξουν τα χρέη που δημιούργησαν στην Εφορία από τον Νοέμβριο του 2021 έως και την 1η Φεβρουαρίου του 2023. Ανοίγει επίσης η πλατφόρμα της παλαιάς ρύθμισης των 120 δόσεων για να ενταχθούν όσοι την έχασαν έως την 1η Φεβρουαρίου 2023 και η πλατφόρμα των 36 ή 72 δόσεων η οποία αφορά τα χρέη της πανδημίας και θα δίνει δεύτερη ευκαιρία σε όσους έχασαν τη ρύθμιση έως την 1η Φεβρουαρίου 2023.
Ποιοι μπαίνουν στις παλιες ρυθμίσεις
Η αναβίωση των παλαιών ρυθμίσεων, πραγματοποιείται μέχρι την 31η Ιουλίου 2023 με την καταβολή δύο δόσεων , της τρέχουσας και μιας επιπλέον, που αποσβένει παλαιές υποχρεώσεις, με σειρά παλαιότητας. Η αναβίωση των ρυθμίσεων περνάει από την υποχρεωτική, εντός μηνός από την επικύρωση της αναβιώσεως, ένταξη των αρρύθμιστων οφειλών στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων. Καλύπτει και όσους είχαν ενταχθεί νωρίτερα στις 24-48 δόσεις και έχασαν τη ρύθμιση. Εντός μηνός από την υπαγωγή των νέων οφειλών στη ρύθμιση των 36 ή 72 δόσεων, τις οφειλές της απολεσθείσας ρυθμίσεως ο οφειλέτης υποχρεούται να τις εντάξει εκ νέου στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων.
Αναβίωση 120 δόσεων. Όσοι έχασαν την παλαιά ρύθμιση έως την 1η Φεβρουαρίου 2023 μπορούν να επανενταχθούν με την υποβολή αίτησης μέχρι 31 Ιουλίου 2023 καταβάλλοντας δύο μηνιαίες δόσεις. Οι δόσεις που χάθηκαν θα «κολλήσουν» στο τέλος της ρύθμισης. Αν ο οφειλέτης έχει κι άλλες αρρύθμιστες ληξιπρόθεσμες οφειλές π.χ. απλήρωτες οφειλές από φόρο εισοδήματος 2022 ή ΕΝΦΙΑ 2022 είναι υποχρεωμένος να τις εντάξει στην πάγια ρύθμιση των 24 δόσεων ή των 48 δόσεων (για έκτακτες οφειλές) μέσα σε προθεσμία ενός μηνός από την ημερομηνία επικύρωσης της αναβίωσης της ρύθμισης των 120 δόσεων. Το επιτόκιο της ρύθμισης ανέρχεται στο 3%.
Αναβίωση 36 ή 72 δόσεων. Για να «ανοίξει» ξανά η ρύθμιση των χρεών της πανδημίας σε όσους την έχασαν έως την 1η Φεβρουαρίου 2023 θα πρέπει να υποβάλλουν αίτηση μέχρι 31 Ιουλίου 2023 καταβάλλοντας δύο μηνιαίες δόσεις. Αν υπάρχουν και άλλες αρρύθμιστες ληξιπρόθεσμες οφειλές υποχρεωτικά εντάσσονται στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων μέσα σε ένα μήνα από την ημερομηνία επικύρωσης της αναβίωσης της ρύθμισης. Οι 36 δόσεις είναι άτοκες και οι 37 – 72 δόσεις επιβαρύνονται με επιτόκιο 2,5%.
Νέα έκτακτη ρύθμιση 36 ή 72 δόσεων. Αφορά όσους την 1η Νοεμβρίου 2021, δεν είχαν ληξιπρόθεσμες ή αρρύθμιστες οφειλές, ενώ ταυτόχρονα κατέβαλαν όλες τις δόσεις των ρυθμίσεων των 120 ή 72 δόσεων, εφόσον είχαν τέτοιες ρυθμίσεις. Υπάγονται οφειλές που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μετά την 1η Νοεμβρίου του 2021. Το ελάχιστο ποσό της μηνιαίας δόσης ανέρχεται σε 30 ευρώ. Οι δόσεις είναι έντοκες. Για όσους επιλέξουν 36 δόσεις το επιτόκιο ανέρχεται στο 4,37% ενώ για όσους εξοφλήσουν την οφειλή σε 72 δόσεις το επιτόκιο ανέρχεται σε 5,87%.
- Συνεπείς φορολογούμενοι και η πάγια ρύθμιση
Συνεπείς φορολογούμενοι που δημιούργησαν ληξιπρόθεσμες οφειλές στο χρονικό διάστημα από την 1η Νοεμβρίου 2021 έως και την 1η Φεβρουαρίου 2023 και τις έχουν ήδη εντάξει στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων, έχουν τη δυνατότητα να τις υπαγάγουν και αυτές στην νέα ρύθμιση των 36 ή 72 δόσεων. Επίσης αν την 1η Νοεμβρίου του 2021, υφίστανται ρυθμισμένες οφειλές στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων η οποία μεταγενέστερα χάθηκε και ταυτόχρονα βεβαιώθηκαν νέες οφειλές, μετά την 1η Νοεμβρίου 2021, τότε οι νέες αυτές οφειλές, δύνανται να ενταχθούν στην νέα ρύθμιση των 36 ή 72 δόσεων και ταυτόχρονα, εντός μηνός από την υπαγωγή των νέων οφειλών στην ρύθμιση των 36 ή 72 δόσεων, οι οφειλές της πάγιας που χάθηκαν υποχρεωτικά εντάσσονται εκ νέου στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων.
- ΕΦΚΑ: Ρύθμιση για τις 72 και 120 δόσεις
Ενεργοποιείται την Παρασκευή 7 Απριλίου η αναβίωση των παλαιών ευνοϊκών ρυθμίσεων των 120 δόσεων καθώς και των 72 δόσεων της περιόδου covid. Απο τη Μεγάλη Δευτέρα 10 Απριλίου ενεργοποιείται και η ηλεκτρονική υπηρεσία για την νέα ρύθμιση των 72 δόσεων για οφειλές προς τον ΕΦΚΑ που δημιουργήθηκαν την περίοδο από τον Σεπτέμβριο 2021 έως και τον Δεκέμβριο 2022.
Εφόσον υπάρχουν οφειλές εκτός ρύθμισης πρέπει να υπαχθούν σε πάγια ρύθμιση έως 24 δόσεων έως την 31η Ιουλίου 2023. Η νέα ρύθμιση των 72 δόσεων πραγματοποιείται στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του ΚΕΑΟ μέσω του συνδέσμου https://www.efka.gov.gr/el/elektronikes-yperesies/elektronikes-yperesies-keao. Η ηλεκτρονική υπηρεσία θα είναι διαθέσιμη την Μ. Δευτέρα 10 Απριλίου
Α) Για την αναβίωση των 120 δόσεων και των 72 δόσεων της περιόδου covid
Aπο την Παρασκευή 7 Απριλίου 2023 αναβιώνει η ρύθμιση των 120 δόσεων καθώς και η ρύθμιση των 72 δόσεων της περιόδου covid.
Αφορά όσους έως 1η Φεβρουαρίου 2023 είχαν απολέσει ευνοϊκές ρυθμίσεις ν. 4611/2019 (έως -120- δόσεις) και ν. 4756/2020 (COVID έως -72- δόσεις). Οφειλέτες που δεν είχαν ενταχθεί παλαιότερα στις εν λόγω ρυθμίσεις ΔΕΝ μπορούν να ενταχθούν τώρα.
Προκειμένου να αναβιώσουν οι ρυθμίσεις απαιτείται η υποβολή σχετικού αιτήματος προς την αρμόδια Υπηρεσία του Κ.Ε.Α.Ο. έως την 31η Ιουλίου 2023.
Για την ενεργοποίηση τους απαιτείται επίσης η καταβολή ποσού που αντιστοιχεί σε 2 μηνιαίες δόσεις της απολεσθείσας ρύθμισης έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα υποβολής της αίτησης. Το ποσό αυτό καλύπτει τις δύο παλαιότερες οφειλόμενες δόσεις. Οι λοιπές οφειλόμενες δόσεις μεταφέρονται έντοκα στο τέλος της ρύθμισης.
Επιπλέον προϋπόθεση προκειμένου να αναβιώσουν οι παραπάνω ρυθμίσεις είναι η εξόφληση ή η υπαγωγή σε πάγια ρύθμιση έως 24 δόσεων ή στη νέα ρύθμιση 72 δόσεων, αναλόγως της χρονικής περιόδου, τυχόν οφειλών που δεν εντάσσονται στην ευνοϊκή ρύθμιση.
Ο οφειλέτης
Υποβάλλει στην εφαρμογή του e-ΕΦΚΑ που βρίσκεται στον σύνδεσμο https://www.efka.gov.gr/el/e-ephka-elektroniko-aitema-exypereteses-kleisimo-ranteboy ηλεκτρονικό αίτημα εξυπηρέτησης και επιλέγει κατηγορία αιτήματος «Αναβίωση ρύθμισης ν. 5036/23».
Λαμβάνει ενημέρωση από την αρμόδια υπηρεσία για την ολοκλήρωση του αιτήματος μέσω της εφαρμογής που υποβλήθηκε το αίτημα.
Καταβάλλει ποσό που αντιστοιχεί σε 2 δόσεις της ρύθμισης με χρήση Ταυτότητας Οφειλέτη ή Κωδικό Πληρωμής σε περίπτωση αναβίωσης ρύθμισης Covid.
Αν υπάρχουν οφειλές εκτός ρύθμισης η υπηρεσία θα τις εντάξει σε πάγια ρύθμιση ή στη νέα ρύθμιση 72 δόσεων, αναλόγως της χρονικής περιόδου που αφορούν. Στην περίπτωση αυτή η καταβολή δόσεων για την υπαγωγή σε κάθε ρύθμιση ή την αναβίωση γίνεται με ξεχωριστό Κωδικό Ηλεκτρονικής Πληρωμής μέσω Τράπεζας (RF) που θα γνωστοποιείται στον οφειλέτη μέσω της εφαρμογής που υποβλήθηκε το αίτημα.
Β) Για την νέα ρύθμιση σε έως 72 δόσεις
Αφορά οφειλές περιόδου από Σεπτέμβριο 2021 έως και Δεκέμβριο 2022
Το ελάχιστο ποσό της μηνιαίας δόσης ορίζεται στα 30 ευρώ,
Απαιτείται η υποβολή του σχετικού αιτήματος στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του Κ.Ε.Α.Ο. έως την 31η Ιουλίου 2023
Η παραπάνω ρύθμιση αφορά:
-Όσους οφειλέτες εκτός από τις οφειλές της περιόδου Σεπτέμβριος 2021-Δεκέμβριος 2022 είχαν και προηγούμενες τις οποίες είχαν εντάξει σε ρύθμιση μέχρι την 1η Νοεμβρίου 2021
-Όσους αναβίωσαν την ευνοϊκή ρύθμιση των 120 δόσεων, έχουν το δικαίωμα υπαγωγής των οφειλών περιόδων απασχόλησης από Σεπτέμβριο 2021 έως Δεκέμβριο 2022 σε έως -72- δόσεις.
-Όσους αναβίωσαν την ευνοϊκή ρύθμιση των -72- δόσεων COVID και έχουν μόνο μεταγενέστερες οφειλές. Αυτοί μπορούν να εντάξουν τις οφειλές 9/21-12/22 σε έως -72- δόσεις του νέου νόμου.
-Όσους είχαν πάγια ρύθμιση (για οφειλές περιόδων από Σεπτέμβριο 2021 έως Δεκέμβριο 2022) και την τηρούσαν έως την 01/02/2023.