Στα 133,55 ευρώ ανά μεγαβατώρα υποχώρησαν οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου το πρωί της Δευτέρας. Νωρίτερα διαμορφώθηκαν στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 2 Δεκεμβρίου.
Οι τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου σημείωσαν έτσι βουτιά έως και 9%, με τις εισαγωγές LNG στα ύψη και τη γαλλική πυρηνική παραγωγή σταθερή, την στιγμή που η περιοχή αντιμετωπίζει μια έκρηξη ζήτησης λόγω του καιρού.
Το φυσικό αέριο έχει επιστρέψει στα επίπεδα 140-150 ευρώ ανά μεγαβατώρα, καταγράφοντας άνοδο πάνω από 30% από τα χαμηλά του φθινοπώρου, οπότε και είχαν διαμορφωθεί κάτω από τα 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
«Οι τιμές του φυσικού αερίου κινήθηκαν υψηλότερα τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά μέχρι στιγμής τη Δευτέρα δεν σημειώθηκαν μεγάλες διακυμάνσεις, παρόλο στο βόρειο τμήμα της Ευρώπης επικρατεί παγωνιά και το χιόνι έχει σκεπάσει το Λονδίνο», σχολιάζει το πρακτορείο Bloomberg υπογραμμίζοντας ότι το ψύχος από την Αρκτική θεωρείται η πρώτη πραγματική δοκιμασία για την ενεργειακή ανθεκτικότητα της Ευρώπης φέτος, αν και αναμένεται μια ανακούφιση την επόμενη εβδομάδα, καθώς προβλέπεται ότι θα επικρατήσουν υψηλότερες θερμοκρασίες στο νότιο τμήμα της ηπείρου.
Παράγοντες που συμβάλλουν στην αποκλιμάκωση
Η υποχώρηση της Δευτέρας οφείλεται στις εισροές- ρεκόρ από τους τρεις τερματικούς σταθμούς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) του Ηνωμένου Βασιλείου, σύμφωνα με το Bloomberg. Οι αποστολές καυσίμων μέσω θαλάσσης στη βορειοδυτική Ευρώπη είναι επίσης κοντά σε ιστορικό υψηλό.
Άλλοι παράγοντες που συμβάλλουν στην αποκλιμάκωση της πίεσης από τις αγορές φυσικού αερίου της Ευρώπης, είναι η αύξηση των ροών μέσω των αγωγών προς την Ιταλία από την Αλγερία, εξηγεί το πρακτορείο προσθέτοντας ότι η παραγωγή αιολικής ενέργειας στη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο αναμένεται να αυξηθεί από την επόμενη εβδομάδα μετά από μια περίοδο χαμηλής παραγωγής. Επίσης, η πυρηνική παραγωγή στη Γαλλία βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο.
Επίπεδα πληρότητας
Οι αποθήκες της Ευρώπης έχουν πληρότητα περίπου 88%. Πρόκειται για επίπεδο υψηλότερο από το συνηθισμένο για αυτήν την εποχή. Επίσης, στη Γερμανία, που είναι η μεγαλύτερη οικονομία της περιοχής, το επίπεδο πληρότητας είναι στο 94%, σύμφωνα με στοιχεία της Gas Infrastructure Europe. Εκεί που εστιάζεται πλέον το ενδιαφέρον είναι στο πόσο γρήγορα θα χρησιμοποιηθούν αυτές οι ποσότητες κατά τη διάρκεια του χειμώνα.
Σύμφωνα πάντως με τους αναλυτές της Deutsche Bank, η Γερμανία «πιθανότατα» δεν θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε διανομή φυσικού αερίου με το δελτίο φέτος ή το επόμενο έτος, ακόμη και εν μέσω χαμηλότερων ρωσικών προμηθειών. «Τα συμβόλαια αναμένεται να ξεπεράσουν κατά μέσο όρο τα 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα το 2023, «με τον καιρό και τον αντίκτυπο της Κίνας να αποτελούν βασικές πηγές αβεβαιότητας», πρόσθεσαν.
Συνέχεια στο θρίλερ για το πλαφόν
Παραμένει το κλίμα διχασμού στους κόλπους της ΕΕ για το πλαφόν στο φυσικό αέριο, μια ημέρα πριν την Σύνοδο των Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ.
Οι πυρετώδεις διαπραγματεύσεις που συνεχίστηκαν μέσα στο Σαββατοκύριακο στη βάση της συμβιβαστικής πρότασης της τσεχικής προεδρίας (για πλαφόν στα 220 ευρώ/MWh) δεν γεφύρωσαν ουσιωδώς το χάσμα μεταξύ των «πλανοφολατρών» και των «πλαφονομάχων».
Σήμερα θα διεξαχθεί νέος γύρος ζυμώσεων στις Βρυξέλλες σε επίπεδο Μόνιμων Αντιπροσώπων των «27» αλλά ο πήχης των προσδοκιών για συμφωνία βρίσκεται μάλλον χαμηλά. Ενδεικτική της απαισιοδοξίας είναι η έκκληση του Τσέχου υπουργού Βιομηχανίας Γιόζεφ Σίκελα προς όλες τις κυβερνήσεις για συμβιβαστική λύση, που συνοδεύθηκε και από αιχμές προς τη Γερμανία για την εμμονή της να μπλοκάρει ουσιαστικά το πλαφόν.