Γενική απεργία στη Φινλανδία

Η Φινλανδία βρίσκεται αντιμέτωπη με απεργίες του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, με βασικά αιτήματα την αποζημίωση για την υπερεργασία κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ενισχύσεις λόγω της αύξησης του κόστους διαβίωσης και  τις διαρθρωτικές αλλαγές.

Η μακρά ειρηνική περίοδος στη φινλανδική αγορά εργασίας σταμάτησε απότομα.

Οι προσπάθειες για τον τερματισμό της απεργίας απέτυχαν όταν το διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Χαρτοποιών απέρριψε την τελευταία πρόταση, όπως ανακοίνωσε η Ένωση που δραστηριοποιείται σε δώδεκα εργοστάσια παραγωγής χαρτιού της εταιρείας UPM την Πέμπτη (14 Μαρτίου).

Στο επίκεντρο της διαμάχης ήταν ο στόχος της UPM να υπογράψει ατομικές συμβάσεις για κάθε επιχειρηματικό τμήμα με βάση την κατάσταση της αγοράς. Αυτό αποδείχθηκε απαράδεκτο για την Ένωση που απαιτούσε μια συνολική  συμφωνία.

«Λιώνουν οι πάγοι»

Έκτοτε τα μέρη έχουν έρθει πιο κοντά.  Ωστόσο, ένας νέος διακανονισμός που θα κάλυπτε τις επιχειρήσεις χαρτοπολτού, ειδικών χαρτιών, αυτοκόλλητων και βιοκαυσίμων, απορρίφθηκε από την Ένωση, καθώς δεν περιλάμβανε τον πέμπτο τομέα, το χαρτί εκτύπωσης.

Η απεργία, η οποία διαρκεί πλέον 104 ημέρες, θα συνεχιστεί μέχρι τις 14 Μαΐου. Έχει ήδη προκαλέσει ελλείψεις σε εθνικό επίπεδο σε εφημερίδες.

Σε απεργία συμμετέχουν επίσης οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας, οι οποίοι θεωρούν ότι ήρθε η ώρα να αντισταθμίσουν τον πανδημικό φόρτο εργασίας και να υπάρξει αύξηση των αποδοχών στους αναμφισβήτητα χαμηλούς μισθούς. Οι στατιστικές δείχνουν ότι οι Φινλανδοί νοσηλευτές κερδίζουν 600 ευρώ λιγότερα το μήνα σε σύγκριση με τους νοσηλευτές σε άλλες σκανδιναβικές χώρες.

Το αίτημά τους για ένα πενταετές πλάνο κατά τη διάρκεια του οποίου οι μισθοί θα αυξάνονται ετησίως κατά 3,6% και θα ανέρχονται σε 1,6 δισ. ευρώ μπορεί να αποδειχθεί πολύ δαπανηρό για την οικονομία της χώρας.

Η απεργία που ξεκίνησε την 1η Απριλίου συνεχίζεται χωρίς ορατό τέλος. Τα νοσοκομεία έχουν ήδη αναβάλει τις μη κρίσιμες επεμβάσεις.

Η μεγαλύτερη απεργία μπορεί να βρίσκεται ακόμη μπροστά μας. Περίπου 81.000 δημοτικοί υπάλληλοι, συμπεριλαμβανομένων των εκπαιδευτικών, πρόκειται να απεργήσουν στις 3 Μαΐου, εκτός εάν οι διαπραγματεύσεις για μια νέα μισθολογική συμφωνία ευοδωθούν.


© 2024 iThessalia | CREATED BY ITWORX