Τα τρακτέρ τους στην εθνική οδό Λάρισας – Κοζάνης στην είσοδο του Τυρνάβου αναμένεται να βγάλουν αύριο το μεσημέρι οι αγρότες της επαρχίας Τυρνάβου, απευθύνοντας παράλληλα πρόσκληση και στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γ. Γεωργαντά να τους επισκεφθεί, αφού θα βρίσκεται στον Τύρναβο, την Κυριακή, 5 Φεβρουαρίου στο πλαίσιο κομματικής εκδήλωσης της Τ.Ε. της Ν.Δ Τυρνάβου.
Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τυρνάβου κ. Στ. Τσικριτζής, τόνισε ότι η απόφαση αυτή ελήφθη στο πλαίσιο χθεσινής ενημερωτικής συνέλευσης που έγινε, η οποία κατέληξε στην απόφαση για την έξοδο των τρακτέρ στους δρόμους. “Βγαίνουμε στο δόμο με τρακτέρ και στήνουμε μπλόκο, αύριο, Παρασκευή 2/3/2023 στην Εθνική Οδό Λαρίσης-Κοζάνης με προσυγκεντρώσεις από το πρωί της Παρασκευής στις πλατείες του Αμπελώνα, του Δαμασίου των Δελερίων και περιμένουμε το ίδιο να πράξουν και οι υπόλοιποι συνάδελφοι στα υπόλοιπα χωριά του Δήμου Τυρνάβου. Στην πόλη του Τυρνάβου στην Περιοχή των Εξοχικών στις 2.30 το μεσημέρι της Παρασκευής όπου θα αναμένουμε να ενωθούμε με τους συναδέλφους μας από τις γύρω περιοχές.
Την Κυριακή, που τα τρακτέρ μας θα είναι για τρίτη ημέρα στον δρόμο ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ο κ. Γεωργαντάς θα βρίσκεται στον Τύρναβο για κοπή πίτας σε κομματική εκδήλωση. Με την ευκαιρία αυτή τον καλούμε να μας επισκεφθεί και να δώσει απαντήσεις και λύσεις στα προβλήματα μας”. Ο κ. Τσικριτζής, παρέπεμψε και στα παραδείγματα αγροτών από άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ολλανδία, η Γαλλία και η Ισπανία, οι οποίοι έβγαλαν και αυτοί τρακτέρ στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι “ο δρόμος του αγώνα, είναι ο μόνος σίγουρος δρόμος που πάντα κερδίσαμε κάτι σχετικά με την επιβίωση μας“.
Οσον αφορά τα αιτήματα της κινητοποίησης περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων:
· Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος σε μια σειρά προϊόντα που έχουν πωληθεί κάτω από το κόστος παραγωγής παρότι φτάνουν στην κατανάλωση 5-10 φορές ακριβότερα. Αυτό συμβαίνει εξαιτίας των απωλειών αγορών, του πολέμου στην Ουκρανία, ζημιές από καιρικά φαινόμενα, φαινόμενα αισχροκέρδειας σε παραγωγούς και καταναλωτές κλπ.
· Να δοθούν άμεσα τα χρήματα στα προϊόντα που έχουν ανακοινωθεί κάτω από την πίεση των αγώνων μας ότι θα υπάρξει κάλυψη χαμένου εισοδήματος αλλα να δωθουν κάθετα σε όλες τις ποικιλίες σε Μήλα, Ροδάκινα/νεκταρίνια-Κάστανα και να ανακοινωθεί το ποσό για ενίσχυση σε Αχλάδια, Βερίκοκα και Σταφύλια που έχει δεσμευτεί το υπουργείο. Να ενταχθούν σε αυτά τα προϊόντα τα κεράσια που σε όλες τις περιοχές της χώρας έχουν πουληθεί κάτω από το κόστος παραγωγής φέτος τα Δαμάσκηνα και τα Αμυγδαλα. Η αναπλήρωση σε όλα τα παραπάνω προϊόντα να καλύπτει τουλάχιστον το κόστος παραγωγής και για όλες τις ποικιλίες για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε την καλλιέργεια και την νέα χρονιά.
· Να αποζημιωθούν από τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία με 72€/στρέμμα όλοι οι δικαιούχοι αγρότες και όχι όπως έγινε επιλεκτικά.
· Μείωση του κόστους παραγωγής το οποίο έχει εκτοξευτεί στον ουρανό!
· Αφορολόγητο πετρέλαιο για αγροτική χρήση όπως έχουν οι εφοπλιστές.
· Πλαφόν στην τιμή του αγροτικού ρεύματος στο 7 λεπτά/Kwh. Να καταργηθεί το Χρηματιστήριο Ενέργειας. Να καταργηθεί το πρόστιμο ρύπων.
· Ουσιαστική επιδότηση των μέσων και εφοδίων και των ζωοτροφών.
· Να δοθούν άμεσα οι αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ. Είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι 7-9 μήνες μετά τις ζημιές δεν έχουν φτάσει καν τα πορίσματα των εκτιμήσεων στα χέρια των παραγωγών και με ακόμη μεγαλύτερη καθυστέρηση στην πληρωμή των αποζημιώσεων.
· Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους με επαρκή κρατική χρηματοδότηση.
· Στο σεισμόπληκτο Δαμάσι αποζημίωση σε όλους τους σεισμόπληκτους στο 100% των ζημιών σε α’ και β΄ κατοικία, σε αποθήκες, καταστήματα, από τον κρατικό προϋπολογισμό, χωρίς τις προϋποθέσεις που κάνουν αδύνατη την όποια επισκευή – ανακατασκευή από τους ιδιοκτήτες.