Χαλβάς φούρνου. Συνταγή… Τρικαλινή, ειδικά για τα Χριστούγεννα

Στα Τρίκαλα φημιζόμαστε για τον καλό Χαλβά Φαρσάλων τον επονομαζόμενο και σαπουνέ που ο δικός μας μάγειρας του κάμπου Αντώνης Κούκεν τον έχει τιμήσει με τον καλύτερο τρόπο και με ρεπορτάζ από το Κουρσούμ Τζαμί, δίνοντάς μας μια καταπληκτική συνταγή για να τον φτιάξουμε, που μπορούμε να την δούμε στο κανάλι του στο youtube.

Eκεί επίσης θα βρούμε και μια άλλη αγαπημένη συνταγή που έχει κάνει για χαλβά σιμιγδαλένιο στην κατσαρόλα, που και ποιος δεν έχει φάει απ’ αυτόν, μιας και οι γιαγιάδες και οι μανάδες μας έφτιαχναν πολύ συχνά. Τώρα όμως έφτασε η μεγάλη στιγμή που ο Τρικαλινός μας μαγειράκος απογειώνει το σιμιγδάλι βάζοντάς το στο ταψί και κάπως έτσι έχουμε τον ΧΑΛΒΑ ΦΟΥΡΝΟΥ που μόλις τον δοκιμάσεις αντιλαμβάνεσαι γιατί ξεχνάς τους δυο προηγούμενους. Μοιάζει σαν το πιο καταπληκτικό αφράτο κέικ που έχεις φτιάξει ποτέ και μάλιστα με σιμιγδάλι που σαφώς είναι πιο υγιεινό από πολλά άλευρα που χρησιμοποιούμε εφ’ όσον το σιμιγδάλι παρασκευάζεται από σκληρό σιτάρι κι όχι από το πιο μαλακό τμήμα του σιταριού από το οποίο παρασκευάζεται το αλεύρι για ψωμί. Άρα έχουμε μια τροφή με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη που πέπτεται (χωνεύεται) με πιο αργό ρυθμό.

Αυτό βοηθά στην προσπάθεια στο να χάσουμε κιλά αλλά απευθύνεται και σε άτομα που για διάφορους ιατρικούς λόγους πρέπει να ελέγχουν τις τιμές του ζαχάρου στο αίμα, όπως οι διαβητικοί. Σημαντικό επίσης, ο φώσφορος που περιέχει το σιμιγδάλι βοηθά στο μεταβολισμό, το μαγνήσιο στο να διατηρήσουμε σε καλή κατάσταση τους μύες μας, τα οστά και το νευρικό μας σύστημα, το ασβέστιο για να έχουμε γερά κόκκαλα και ο ψευδάργυρος για την ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού μας συστήματος.

Αλλά πέραν της σημαντικής διατροφικής αξίας του σιμιγδαλιού η γεύση του Χαλβά Φούρνου με το ελαφρύ του σιρόπιασμα απογειώνει τον ουρανίσκο μας!!! Εδώ σας έχουμε όλα τα υλικά για να τον φτιάξετε οπωσδήποτε! Δείτε και το βίντεο του Αντώνης Κούκεν που μας κατατοπίζει με τόσο απλό και αναλυτικό τρόπο ώστε η επιτυχία της συνταγής να είναι σίγουρη!!! ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ: 1 ποτήρι νερό (200 ml) / 5 καρφάκια γαρύφαλλο / 1 μικρό νεράντζι ή λεμόνι (ξύσμα & χυμός)/ 1 ξυλάκι κανέλας/ 2 ποτήρια ζάχαρης (400 γρ.) – Αν το θέλουμε πιο σιροπιασμένο βάζουμε 50 ml νερό επιπλέον!

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΧΑΛΒΑ: 180 ml χυμό πορτοκάλι / 20 ml λικέρ μαστίχας ή κονιάκ/ 50 γρ. σταφίδες ξανθές/ 50 γρ. κράνμπερις / 200 γρ. ζάχαρη/ 4 αυγά μεγάλα (κρόκους & ασπράδια μαζί)/ 200 ml ελαιόλαδο/ 50 ml σπορέλαιο/ 1 κουταλιά σούπας κανέλα/ 1κουτ. γλυκού (στη μύτη) γαρύφαλλο/ Μισό κουτ. γλυκού τζίντζερ σκόνη/ 1κουτ. γλυκού μαστίχα σκόνη/ 450 γρ. σιμιγδάλι ψιλό / 50 γρ. σιμιγδάλι χονδρό/ 3 κουταλιές του γλυκού μπέικιν πάουντερ/ 1 κουτ. γλυκού μαχλέπι/ 100 γρ. αμύγδαλο φιλέ + 2 κουτ. γλυκού αλεύρι για όλες χρήσεις/ 5 κουτ. γλυκού βούτυρο / 1 σφηνάκι κονιάκ ή λικέρ (30 ml) για έξτρα γεύση – άρωμα!

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ και ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ!!!


© 2024 iThessalia | CREATED BY ITWORX